Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Anayasa Mahkemesi kararına ilk tepkiler!

Nurettin Canikli: Hem 7 yıl görev yapıp hem de yeniden aday olabilme kararı tutarsızlık içeriyor..( AA / DHA) Anayasa Mahkemesi'nin Abd...

Nurettin Canikli: Hem 7 yıl görev yapıp hem de yeniden aday olabilme kararı tutarsızlık içeriyor..(AA / DHA)
Anayasa Mahkemesi'nin Abdullah Gül'ün görev süresiyle ilgili kararı değerlendiren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, 'Hem 7 yıl görev yapıp hem de yeniden aday olabilme kararı tutarsızlık içeriyor.. Sayın Cumhurbaşkanı 2014'te aday olursa halk kendilerini tercih eder' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi: Kamu hukukunda kazanılmış hak kavramı olmaz.


CHP'Lİ TARHAN: ANAYASA BİZZAT ANAYASA MAHKEMESİ TARAFINDAN İHLAL EDİLMİŞTİR 


CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili kararını "Bu kararla anayasa, bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal edilmiştir" diye değerlendirdi.

CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Anayasa Mahkemesi kararıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri savundu:

"Her ne kadar gerekçesi henüz bilinmemekle birlikte, basına yansıyan ilk bilgilere göre Anayasa’nın yeni hükmüne göre ikinci kez seçilebilmenin mümkün olduğu belirtilerek verilen karardaki anlayış, Anayasa’nın bu yeni hükmünün Cumhurbaşkanı’nın görev süresini 5 yıl olarak belirlediğini ise her nedense fark etmemiştir. Davaya konu olan ana sorun, öncelikle Anayasa’nın yasa ile değiştirilip değiştirilemeyeceğine ilişkin olup, bu kararla mahkeme Anayasa’nın artık yasa ile değiştirilebilmesinin yolunu açmıştır. Bu da anayasa hükümlerini, -buna değiştirilemez hükümleri de dahil,- değiştiren bir yasanın dahi Anayasa Mahkemesi tarafından onay göreceği yolundaki endişelerimizi arttırmıştır."

Yargının alabildiğince siyasallaştığı ve hukuksal değil başka tür hesapların yapıldığı bir dönemde kararın sürpriz olmadığını kaydeden Tarhan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ancak bazı konularda anayasa değişikliğine dahi gerek bırakmayan bir fiili bir yol oluşturduğu ve bu yolla Anayasa’nın bizzat onu koruması gereken mahkemesi eliyle ihlal edildiği açıktır. İkincil sorun Cumhurbaşkanı’nın görev süresine ilişkin olup, bu sorunun statü hukukuna göre çözülmesi gerekirken ve bir bütün olarak eski ya da yeni statü hukukunun geçerli olması yolunda iki olasılık sözkonusuyken bu yola hiç girilmemiştir. Cumhurbaşkanının görev süresi ve yeniden seçilmesi bakımından ya eski statü ya yeni statü geçerli olabilecekken, iki seçeneğin de tartışılmayıp karma ve siyasi bir bakış açısı ile yine hukukun dışında başka faktörlerle ve kişiler üzerinden değerlendirme yapılmış, bu arada hukuk bir kez daha katledilmiştir."

GÜRSEL TEKİN: BEKLENTİMİZ 5+5'Tİ AMA KARARA SAYGILIYIZ

Bir televizyon kanalına telefonla bağlanan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin beklentilerinin 5+5 olduğunu ancak Anayasa mahkemesi'nin kararına da saygılı olduklarını söyledi.

Gürsel Tekin, "Çok sürpriz bir karar olmadı. Ankara kulislerinde zaman zaman konuşulan bir senaryoydu. Biz kararın tamamının iptalini bekliyorduk. Doğrusu hukukçular tekrar bunları konuşacaklardır. Anayasa Mahkemesinde bu davanın görüşüldüğü bir ortamda, iktidarın başkanlık sistemi tartışmaları açmasında ki neden de buydu aslında. Hayırlı olsun.


Hasip Kaplan: Cumhurbaşkanlığı seçim kanunu görüşülürken,AKP'lilere sormuştum kanun anayasadan büyük değil,Gül tekrar seçilir,AYM iptal eder,gülmüşlerdi.

FARUK BAL: YARGISAL AKTİVİST KARAR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise Anayasa Mahkemesi'nin kararını yargısal aktivist bir hareket olarak yorumladı. Bal şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi yargısal aktivist bir hareketle yasayı değiştirmiştir. Azami 10 yıl olması olan görev süresini 12 yıla çıkarmıştır. Bu kararı neden verdi? Bu sonucu anlamak mümkün değildir. Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanına fazldan 2 yıl süre veren kararını yargısal aktivizm olarak değerlendiriyoruz.

Sabah Gazetesi yazarı: Nazlı ılıcak: "Gül cumhurbaşkanlığı adayı olarak Erdoğan'ın karşısına çıkmaz. Bu karar Gül'ün elini güçlendirdi. AK Parti'nin istemediği bir kararı vermiş oldu. Erdoğan, partili bir cumhurbaşkanı istiyorum derken, siyasete egemen cumhurbaşkanı istediğini açıklamıştı. Abdullah Gül'ün Başbakanlık koltuğuna oturması kolaylaşmıştır. Erdoğan'ın istediği bu değil.

Erdoğan'la Gül'ün aralarında uyumsuzluk yoktur. Ama cumhurbaşkanı bugünkü düzende siyasete egemen olamaz. İkinci bir Akbulut arzusundaydı Erdoğan. Kendi siyaseti yönlendirmek istiyordu ama şimdi bu durumda, Erdoğan seçilebilirse cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak. Başbakanlık koltuğuna da görünen o ki, eğer AK Parti oy yüzdesini koruyabilirse Abdulah Gül oturabilir. Bu da hayırlı bir gelişme olacak."

BAHÇELİ: ERDOĞAN VE GÜL'ÜN SİYASİ RAKİP OLMALARI KAÇINILMAZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Anayasa Mahkemesi’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görev süresi ile ilgili verdiği kararı değerlendirdi. Bahçeli yazılı açıklamasında, "Her şeyden önce Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı yürürlükteki Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil etmiştir. Bundan sonra Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasi rakip olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır" ifadelerine yer verdi.

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının, yürürlükteki Anayasa’ya açıkça aykırılık teşkil ettiğini savunan Bahçeli şunları kaydetti:

"Bilindiği üzere 5678 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun 31 Mayıs 2007 tarihinde kabul edilmiş ve ardından 16 Haziran 2007 tarihinde Resmi Gazete’de halkoyuna sunulmak üzere yayınlanmıştır. Bunun üzerine, 31 Mayıs 2007 tarihinde aralarında; Cumhurbaşkanlığı görev süresinin yedi yıldan beş yıla çekilmesini ve milletvekilliği süresinin beş yıldan dört yıla indirilmesini sağlayan anayasa değişiklikleri de 21 Ekim 2007 tarihindeki referandumla onaylanmıştır. Bu gerçekler ışığında Cumhurbaşkanlığı görev süresinin ’5+5’ yıl olarak tayin edilmesine rağmen, Anayasa Mahkemesi’nin bugün verdiği kararın tutarlılıkla, objektiflikle ve adaletle bağdaşır ve izah edilebilir hiçbir tarafı görülmemiştir. Anayasa’da açık ifadesi bulunan ve tartışma götürmez bir şekilde net olan Cumhurbaşkanlığı görev süresini sulandırmak, siyasi ve keyfi yorumlarla yeni içtihat oluşturmak en başta Anayasa’nın çiğnenmesinden başka bir anlama gelmemiştir."

’ERDOĞAN İLE GÜL’ÜN SİYASİ RAKİP OLMALARI KAÇINILMAZ’

Milliyetçi Hareket Partisi’nin 19 Aralık 2011 tarihinde bu konu hakkındaki görüşlerini milletle paylaştığını hatırlatan Bahçeli şöyle devam etti:

"Partimiz bugün de aynı fikir ve kanaatlerini korumakta ve onbirinci Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün görev süresinin 5 yılla sınırlı olduğuna inanmaktadır. Ne var ki, Sayın Gül’ün eski mevzuata göre belirlenen 7 yıllık görev süresinin devamı ve üstelik bu görevini tamamladıktan sonra tekrar aday olabilme imk?nına kavuşması Anayasa Mahkemesi’nin telkin ve yönlendirmelere ne kadar açık olduğunu da kanıtlamıştır. Bundan sonra Başbakan Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün siyasi rakip olmaları kaçınılmaz bir gerçek olarak ortaya çıkacaktır."

’MİLLETİMİZ BU TEZGAH ALTI İLİŞKİLERİ GÖRMEKTE’

Cumhurbaşkanı Gül’ün uluslararası bir göreve getirilme çabalarının da şimdilik sonuçsuz kalacağını savunan Bahçeli, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"Anayasa Mahkemesi verdiği kararla AKP’nin tekerine taş koyduğu gibi, hukukun güvenirliğine de kalıcı bir darbe vurmuştur. Elbette aziz milletimiz bu tezg?h altı ilişkileri görmekte ve devleti aile şirketine çevirme arayışında olan sinsi niyetleri ibretle izlemektedir. Şüphesiz Anayasa Mahkemesi’nin verdiği bu kararın düzeltmesini, büyük Türk Milleti gelecek Cumhurbaşkanlığı seçiminde yerine getirecek ve devletin en yüksek makamıyla ilgili hesap yapanları mutlaka sük?tu hayale uğratacaktır. Milliyetçi Hareket Partisi buna yürekten inanmakta ve güvenmektedir."

Hiç yorum yok

SON YAZIDAN