HIDE
GRID_STYLE

OTORİTE VARSA ÖZGÜRLÜK YOKTUR!

SHOW_BLOG

Ekmekte 1 Temmuz'a dikkat!

Ekmekte yeni standartlar 1 Temmuz’da yürürlükte Artık kaldırımda ekmek dolabı olmayacak. Ekmek dolapları herkesin ulaşamayacağı yere konulac...

Ekmekte yeni standartlar 1 Temmuz’da yürürlükte
Artık kaldırımda ekmek dolabı olmayacak. Ekmek dolapları herkesin ulaşamayacağı yere konulacak.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek ekmekteki yeni standartların tamamen tüketicinin lehine olacağını söyledi.

Balcı, federasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nin birçok maddesinin 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe gireceğini anımsattı.

Tebliğde belirlenen yeni standartların ekmek üreticilerine ve perakende satış yapanlara önemli yükümlülükler getirdiğini belirtti. Ekmekte kepek oranının artacağını, 55 yerine 65 randımanlı buğday unu kullanılacağını, tuz oranının yüzde 1.75’ten yüzde 1.5’e düşürüleceğini anlatan Balcı, ekmeğin daha besleyici ve az tuzlu olması nedeniyle daha sağlıklı olacağını kaydetti.

Balcı, 1 Temmuz’dan itibaren ekmeğin açıkta satılamayacağını da vurgulayarak, fırında başlayan hijyenin tüketiciye ulaşana kadar devam edeceğini söyledi. Bakkal ya da marketlerde ekmek dolaplarının artık kaldırıma konulamayacağının altını çizen Balcı, dolapların marketin içinde ve herkesin ulaşamayacağı yere konulacağını belirtti. Ekmeği, market sahibinin eldiven kullanarak tüketiciye vereceğini anlatan Balcı, müşterinin kendisinin alması halinde de dolabın yanında eldiven bulunacağını kaydetti.

Kurallara uymamanın ağır müeyyidesi olduğunu da belirten Balcı, tebliğe uymayan fırınlara 11 bin 500, perakendecilere 2 bin 500 liraya kadar para cezası kesileceğini vurguladı.

Balcı, kepek oranı yüksek, 55 yerine 65 randımanlı un kullanılan ve B-3 ve B-6 vitaminleri içeren ekmeğin insan sağlığı açısından daha yararlı olacağına da dikkati çekti.

Perakendecilerde kepekli ve tam buğday ekmeği gibi çeşitli ekmeklerin bulundurulmasının da zorunlu hale geleceğini belirten Balcı, halkın bu ekmekleri tüketmeye teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Balcı, esnafın yeni ekmek standardına uyma konusunda hassasiyet göstereceğine dair inancını da dile getirdi.