HIDE
GRID_STYLE
SHOW_BLOG

Erdoğan Bayraktar yalan söylüyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin yaptığı açıklamada kimsenin evini yıkmadıklarını söyle...


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm uygulamalarına ilişkin yaptığı açıklamada kimsenin evini yıkmadıklarını söyledi. Kentsel dönüşümle yıkılıp inşaata açılan Sulukule'nin başlı başına bir örnek teşkil ettiği bilinirken Bayraktar'ın açıklamaları inandırıcılıktan uzak kaldı.
Eski TOKİ Başkanı şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm hamlelerine ilişkin inandırıcılıktan uzak açıklamalarda bulundu. "Ne Sulukule'de ne Maltepe'de kimsenin evini yıkmadık" diyen Bakan Bayraktar, kentsel dönüşüme karşı çıkanlara da "provokatör", "illegal gruplar" dedi.
Bayraktar'dan evlere şenlik açıklamalar...İstanbul Dostluk Derneği tarafından düzenlenen "Türkiye'de Kentsel Dönüşüm" konulu konferansta konuşma yapan Bakan Bayraktar, konut üretimi, afet yasası, kentsel dönüşüme ilişkin tepkiler, yıkımlar ve yatırımlar hakkında açıklamalarda bulundu. Bayraktar, 9,5 yılda 5 milyon civarında yapılan konutların 500 binini devletin, 4,5 milyondan fazlasını özel sektörün ürettiğini, aynı süre içinde 265 noktada da kentsel dönüşüm yapıldığını söyledi.
"Bu sadece bir kentsel dönüşüm değil"Konut üretimi sektörünün sermaye için yüksek kazanç kapısı olduğu bilinirken Bayraktar da kentsel dönüşümün arz ettiği önemi açıkladı. Bayraktar, bu meselenin salt kentsel dönüşüm meselesi olmadığını ifade ederek, "Bu sadece bir kentsel dönüşüm değil, inşaat sektörü canlanacak, inşaat malzemesi sektörü canlanacak" dedi.
Yaşam alanları talan edilirken "işsizlik var" demek...Sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda yaşam alanlarının talan edilmesine karşılık, "işsizlik" söylemini öne süren Bayraktar, kentsel dönüşüm uygulamalarıyla müteahhitlerin, vasıfsız elemanların, teknik müşavirlerin çok ciddi manada iş bulacağını ifade etti. Bayraktar, "Mühendislik sektörü gelişecek ve yurt dışı müteahhitlik hizmetleri de ciddi manada gelişecek. Biz şimdi yurt dışında gidip iş alıyoruz fakat oyun kurucu değiliz. Teknik müşavirlik sistemini geliştirebilirsek, çok daha ciddi manada ülkemize kaynak gelecek" şeklinde konuştu.
Kentsel dönüşüme karşı çıkan provokatör!Bayraktar, kentsel dönüşüme karşı çıkanları da "provokatör", "illegal gruplar" olarak tanımladı. "Kentsel dönüşümü engellemek isteyenler var, açıkgözler var, provokatörler var. Bu kentsel dönüşüm noktalarında da gettolaşmak isteyen illegal gruplar var. Onlar bu işi engellemek istiyorlar, onların yansımaları da zaman zaman oluyor" diyen Bayraktar, bundan sonra da tepkilerin olacağını bildiklerini söyledi.
Afet yasasını savunacağım diye..."Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Yasası" olarak geçen, kentsel dönüşüm uygulamalarına sınırsız olanak tanıyan yasa hakkında ise Bayraktar, hayli inandırıcılıktan uzak açıklamalarda bulundu. Bu yasanın insanın mal hakkını, hayat hakkını koruyan, kollayan bir yasa olduğunu ifade eden Bayraktar, hiçbir bölgede yıkım yapmadıklarını savundu.
"Hiçbir yerde yıkım yapmadık""Hiç kimsenin evini yıkmak gibi bir niyetimiz yok. Bugüne kadar böyle bir şey yapmadık. Ne Sulukule'de yaptık, ne Maltepe'de, ne Küçükçekmece'de yaptık. Hiçbir yerde yapmadık" diyen Bayraktar, gerçeklikten uzak konuşmasına şu şekilde devam etti: "Burada bu çocukları birileri konuşturdu, içimizde de var onları burada konuşturan, onları da biliyorum, ama konuşsunlar, gençler konuşabilir ama bu devlet kalkınacak, bu ülke gelişecek. Artık yazıktır. Bu yasa insanlarımızın can emniyetini koruyacak. Biz diyoruz ki bu yasa, siyaset üstü, siyaset dışı topyekûn savunmamız gereken bir yasa."
sulukule2.jpg
Katalan fotoğrafçı Joan Alvado'nun 2008-2010 yıllarında çektiği Sulukule fotoğraflarından bir kare...
Sulukule yıkıldı...Bakan Bayraktar'ın, "Hiç kimsenin evini yıkmadık" söylemi yıkılarak inşaata açılan Sulukule'yi hatırlatıyor. Sulukule’de yıkılan evlerin yerini şimdilerde TOKİ ihalesiyle Özkar İnşaat’ın yaptığı "Osmanlı Evleri" aldı. Proje kapsamında 620 konut ve 45 işyerinin yapımı gerçekleştirildi. Evleri yıkılan 900 hissedar arasından en fazla 50’si 640 konutluk projede hak sahibi olabildi.
3 yıl önce "Sulukule için ağladım" demiştiHalbuki, "Ne Sulukule'de ne Maltepe'de kimsenin evini yıkmadık" diyen Bayraktar, 2009 yılı TOKİ Başkanı olduğu dönemde ise, "Sulukule için ağladım" demişti.
2009 yılı Haziran ayında TOKİ Başkanı olduğu dönemde Bayraktar, kentsel dönüşüm uygulamalarına gelen tepkilerden ötürü, "İstanbul Maltepe'de bir kentsel dönüşüm projesi yapmaya başladık. Bütün sivil toplum kuruluşları ayağa kalktı; siz bir kültürü yok ediyorsunuz, insanları yerinden ediyorsunuz diye. Ben gece ağladım. İnşaatlara sokmadı insanlar bizi, ben gittim görüştüm. Brüksel'de bile Sulukule olayını devlet temsilcilerinin önüne koydular" demişti.
suleymaniye6.jpg
Süleymaniye'de iki ay önce yıkım yapıldıKentsel dönüşüm bölgesi ilan edilen Süleymaniye'de de geçtiğimiz Nisan ayında dozerlerle yıkımlar gerçekleşmişti. 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı olarak ilan edilen ve Fatih Belediyesi eliyle yürütülen Süleymaniye projesinin de diğer kentsel yenileme hamleleri gibi "yıkım" ve yaşam alanlarının yok edilmesi anlamına geldiği görülmüştü.

VİDEO