HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Malaga'nın kısa çöküş hikayesi: Kulübü Katar şeyhine sat, şeyh parayı kesince iflas et...

İspanyol Malaga futbol takımının son bir yıl içerisinde yaşadığı göz alıcı yükseliş ve aynı büyüklükteki düşüş, futbolun kimlere emanet edi...


İspanyol Malaga futbol takımının son bir yıl içerisinde yaşadığı göz alıcı yükseliş ve aynı büyüklükteki düşüş, futbolun kimlere emanet edildiğini açıkça gösteriyor. Katarlı bir şeyh tarafından satın alınan kulüp, geçen yaz etrafa para saçarken bugün iflas bayrağıı çekmiş durumda.
İspanya birinci futbol ligi La Liga takımlarından Malaga, geçtiğimiz sene Katarlı şeyh Abdullah el-Tani tarafından satın alınmıştı. Tam adı Abdullah bin Nasır bin Abdullah el Ahmed el-Tani olan şeyh, Wkipedia'da kısaca şöyle tanıtılıyor: Katarlı işadamı ve milyarder, Doha Bankası'nın karar verici pozisyonunda bulunmayan yönetim kurulu üyesi, Nasser Bin Abdulla & Sons Group'un yönetim kurulu üyesi, Katar'ın yönetici ailesine mensup, şimdiki emir Şeyh Hamad bin Halife'nin da uzaktan akrabası. Malaga'nın sahipliğinin yanında, safkan yarış atları da malvarlığı arasında yer alıyor.
El-Tani, Malaga'yı 2010 Haziranı'nda satın aldı. Bu alışverişin 36 milyon avro tutarında olduğunu duyuran Reuters'in bile Şeyh'in merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan yatırımlarından gözü kamaşmış. Şeyh, 30 ülkede iş yapıyor ve 3000 kişiye ekmek veryormuş. Reuters'in haberine göre, Şeyh el-Tani'nin iştirakleri arasında otel zincirleri, alışveriş merkezleri ve cep telefonu şirketleri bulunuyor.
Malum, 2022 Dünya Kupası Katar'da gerçekleştirilecek. Şeyh el-Tani, kulübü satın almasının arkasındaki gerekçeleri sıralarken, 2022'ye kadar Katar'ı Avrupa futbol piyasasının gözünü diktiği yerlerden birisi haline getirmek istediğini de söylemişti.
Rüya başlıyor
Malaga'nın, aslında Şeyh el-Tani'nin, döktüğü paralar geçtiğimiz yaz birçoklarının dikkatini çekmişti. Aralarında Santi Cazorla, Jeremy Toulalan, Ruud van Nistelrooy gibi önemli oyuncuların da bulunduğu 10 oyuncuya toplamda 58 milyon avro harcanmıştı.
Teknik direktör Manuel Pellegrini'nin liderliğinde geçtiğimiz sezona başlayan Malaga, zaten ilk iki sırası Barselona ile Real Madrid tarafından parsellenen La Liga'yı dördüncü sırada bitirdi. Önemli bir başarı olan bu derece ile birlikte, Malaga Şampiyonlar Ligi için ön eleme oynama hakkı kazandı. Panathinaikos ile oynayacak Malaga, turu geçerse Şampiyonlar Ligi'ne katılacak.
Deniz bitince...
Ancak Malaga'da işler pek de umulduğu gibi gitmedi. Geçtiğimiz haftalarda, geçtiğimiz sezon gösterdiği performansla yıldızı parlayan Santi Cazorla Arsenal'e, Venezuelalı forvet Jose Salomon Rondon Rubin Kazan'a, Dollandalı stoper Joris Mathijsen ise Feyenoord'a satıldı. Yaşı bir hayli ilerleyen forvet Ruud van Nistelrooy ise futbolu bıraktığını açıkladı.
Kulüpten yapılan resmi açıklamada, UEFA'nın 2009 yılında yürürlüğe soktuğu fair-play kurallarına imada bulunularak, kulübün bir yeniden yapılandırma sürecine girdiği, kendine yeterlik ve sürekliliğin garanti altına alma niyetinde oldukları iddia edildi. Sürecin, kulübün şu andaki sahiplerinin yatırımlarını dışarıa bırakmayacağı, ancak kulübü gelecekte güçlendirmek için çeşitli organizasyonel düzenlemeler yapılacağı duyuruldu.
Şeyh'ten ayak oyunları
Kulüp tarafından yapılan resmi açıklama bir tarafa, Malaga'nın bu hale gelmesinde Şeyh el-Tani'nin herhangi bir yönetimsel organı tanımayan kararlarının da etkili olduğu söyleniyor. Geçtiğimiz yıl boyunca birçok oyuncunun ücretini vermeyen Malaga, aynı zamanda transfer parası bekleyen başka kulüplere de para vermiyordu. Geçtiğimiz Mayıs ayında görevinden ayrılan Genel Menajer Fernando Hierro, birden fazla kez Malaga'yı dava etmeye hazırlanan kulüplerle uzlaşması için zorlandığını belirtmişti.
İspanyol basınında ortaya atılan iddialardan bir tanesi de, Şeyh'in Marbella'da bir marina yapımı için 400 milyon avro'ya ihtiyaç duyması ve bunun için Malaga'nın maddi durumunu önemsememesi.
(soL - Spor)

Business News