HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

AKP döneminde 183 çocuk öldürüldü

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı ile her hafta Koşuyolu Par...

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı ile her hafta Koşuyolu Parkı'nda düzenlenen oturma eylemi 190'ıncı haftasında devam etti. 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi tarafından "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganı ile her hafta Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde düzenlenen ot
urma eyleminde bu hafta 28 Eylül 2009 tarihinde askeri mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol anıldı. İHD Şube Başkanı Raci Bilici, 1988 yılından bu yana 563 çocuktan 183'ünün AKP döneminde katledildiğini söyledi.

Eyleme bu hafta TUHAD-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, MEYA-DER, BDP il ve ilçe örgütü yöneticileri, Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAY-DER), 78'liler Girişimi, KESK Diyarbakır Bileşenleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Eylemde bu hafta 28 Eylül 2009 tarihinde askeri bir mühimmatın patlaması sonucu yaşamını yitiren Ceylan Önkol'un anısına yapıldı. Eylemde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen ve faili meçhul cinayetlere kurban giden kişilerin ve Önkol'un fotoğrafları taşındı. Eylemde ilk olarak konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Raci Bilici, Kürt sorunun çözümsüzlüğünden kaynaklı bölgede devam eden çatışmalı süreçte en büyük kayıp veren kesimin başında çocukların geldiğini belirtti. Bölgede yaşanan çocuk ölümlerinin 24 yıllık bilançosunun korkutucu olduğunu belirten Bilici, bu bilançoya son olarak Van'ın Çaldıran İlçesin' de 13 yaşındaki Sami Akti, ve 12 Eylül de Bingöl'ün Yayla Dere ilçesin de Ramazan Kızılözün dahil olduğunu ifade etti.

'AKP hükümeti döneminde 183 çocuk katledildi'

Bilici, İHD Diyarbakır Şubesi'nin yaptığı araştırmaya göre 1988 yılından bugüne 563 çocuğun güvenlik güçleri tarafından veya askeri mühimmatların patlaması sonucunda yaşamını yitirdiğini söyledi. Son yaşanan patlamada yaşamını yitiren Sami Akti ile birlikte 2012 yılın da 10 çocuğun yaşamını yitirdiğini kaydeden Bilici, "AKP döneminde öldürülen çocukların sayısı vahim bir tabloyu ortaya koymaktadır. Her seferin de ülkenin demokratikleştiği yönünde açıklama yapan, sivillere yönelik öldürme olaylarının bittiğini iddia eden AKP hükümeti dönemin 183 çocuk çeşitli sebeplerle yaşamını yitirmiştir" dedi. AKP hükümeti döneminde yaşamını yitirenler arasında Önkol'un da bulunduğunu kaydeden Bilici, "12 yaşındaki Ceylan henüz annesinin sıcaklığına doymamış bir çocuktu. Nitekim bombardımanda parçalandığı gün evinin geçimine yardımcı olduğu işle meşguldü. Aradan 3 yıl geçmesine rağmen Ceylanın katledilmesine sebep olanlar halen bulunamadı. Bizim dönemimizde faili meçhul kalmadı diyen hükümet bunun gibi birçok olayı karanlıkta bırakmaya kararlıdır" dedi.

'Önkol'un failleri 3 yıl geçmesine rağmen bulunmadı'

Bilicinin konuşmasının ardından kısa bir konuşma yapan Ceylan Önkolun abisi Rıfat Önkol, her hafta faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması için kayıp yakınlarının verdiği mücadelenin önünde saygı ile eğildiğini söyledi. AKP hükümetine ve Başbakan Tayip Erdoğan'a seslenen Önkol, "Barış talep eden annelerin sesine kulak ver. Biz çocukların ölmesini istemiyoruz. Benim kardeşim katledildi, hala acısı taze. Üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen henüz failleri bulunmadı. Biz faili meçhul cinayetler aydınlatılıncaya kadar mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

'Kürt halkına neden savaşı reva görüyorsunuz?'

Ardından konuşan DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, savaşın Kürt coğrafyasına verdiği en büyük zararlardan birisinin de çocuk ölümlerinin olduğunu söyledi. Ceylan Önkol, Aydın Erdem ve bunun gibi birçok insanın öldürülmesi zulümdür. Buradan bir kez daha belirtmek istiyorum savaşın kazananı olmaz" ifadesinde bulundu. Türkiye'de devletin kendi halkına karşı savaş açtığını söyleyen Çelik, bu savaşın bir insanlık suçu olduğunu söyledi. AKP hükümeti döneminde özgür eşit yurttaşlık ilkesinin ortadan kalktığını kaydeden Çelik, "PKK ye silah bırak çağrısı yapan başbakana sesleniyorum: Sen neden bu faili meçhul cinayetleri işleyenleri yargılamıyorsun, neden silahları indirmiyorsun, Kürt halkına neden savaşı reva görüyorsunuz? Buradan bir kez daha sesleniyorum; Biz sayın Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılmasını ve barış görüşmelerinin devam ettirilmesini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Önkol anısına 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı.DİHA

Business News