HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Açlık grevi 49. gününde!

Açlık grevinin 49. gününde eylemcilerin sağlık durumu giderek ağırlaşırken sokaktaki eylemler de artıyor. Açlık grevindekilere yönelik iş...

Açlık grevinin 49. gününde eylemcilerin sağlık durumu giderek ağırlaşırken sokaktaki eylemler de artıyor. Açlık grevindekilere yönelik işkenceler ve yasaklar sürerken, kentlerde eylem yapanlara polis saldırıyor 

Anadilde eğitim ve savunma hakkı ile Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması talepleriyle 12 Eylül’de başlatılan açlık grevi 48’inci gününde. Açlık grevindekilerin sağlık durumları giderek ağırlaşıyor. Kentlerde gerçekleştirilen açlık grevinin taleplerine destek eylemleri de artıyor. Hapishanelerde açlık grevinde olanlara yönelik yasaklar ve işkenceler sürüyor. Kentlerdeki eylemlere polis saldırıyor. 

Eylemcilere işkence 
Tekirdağ’daki hapishanelerdeki açlık grevi eylemcileri hakkında ANF’ye bilgi veren avukat Gülizar Tuncer, eylemcilerden Mazlum Dikmen’e gardiyanlar tarafından işkence yapıldığını, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in açlık greviyle ilgili açıklamasından bu yana eylemcilere sağlık kontrolü yapılmadığını söyledi. Tuncer ayrıca eylemcilere B1 vitamini yerine B vitamini verildiğini de vurguladı. Adalet Bakanı’nın açıklamalarının aksine cezaevindeki açlık grevinde olan tutsakların tıbbi kontrol altında olmadığını, cezaevinde aile hekimliği uygulaması olduğu için doktorun haftada sadece iki gün cezaevine geldiğini, revirden gerçek B1 yerine de sadece B vitamini verildiğini söyledi. 

Açlık grevini anlatmak yasak 
Kırıklar 2 Nolu F Tipi’nde süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan Turgut Koyuncu’nun gönderdiği mektup ve fakslara açlık grevinden söz ettiği için el konuldu. 

Diyarbakır’da polis saldırısı 
BDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan ve Emine Ayna, Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde açlık grevine başladı. Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) aktivistlerinin Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde yapmak istedikleri destek eylemine polis izin vermedi. Yürüyüşe geçen eylemcilere polis saldırdı. Polis saldırısı sırasında bir kişi gözaltına alındı. 

İzmir’de 13 HDK üyesi gözaltına alındı 
Dün İzmir’de gerçekleşen ve polisle sivil faşistlerin saldırdığı eylemin ardından Eski Sümerbank önünde açlık grevinin taleplerine destek için açlık grevi yapan HDK üyelerine de polis saldırdı. “29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarını” gerekçe gösteren polis HDK üyelerine saldırdı ve 13 HDK üyesi gözaltına alındı. Bozyaka Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen HDK üyelerinin isimleri: “Şengül Umutlu, Hacay Yılmaz, Kaan Uğur, Erol Akcan, Mehmet Akdoğan, Pınar Türk, Teyfik Bugakaptan, Mehmet Ertaş, Fırat Kalyon, Fatma Acar, Dilek Bakış, Özgür Demirtaş ve Ferdi Beştaş." 

Fransa’da 17 kişi açlık grevine başladı 
Fransa’nın Evry Bölgesi Ris-Orangis kentinde, açlık grevinin taleplerine destek amacıyla 17 kişi açlık grevine başladı. Kadın Komisyonu öncülüğünde başlatılan açlık grevi Mezopotamya Kültür Derneğinde gerçekleştiriliyor. 

Adana’da binler açlık grevi taleplerine destek için yürüdü 
BDP Adana İl Örgütü, süresiz ve dönüşümsüz çalık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla dün (28 Ekim) bir miting düzenledi. Adana’nın merkez Seyhan İlçesi’ne bağlı Dağlıoğlu Mahallesi’nde bulunan Karasu Kavşağı’nda gerçekleştirilen mitinge KESK Adana Şubeler Platformu, DİSK, Devrimci Öğrenci Birliği de destek verdi. 
Binlerce kişinin katıldığı mitingde BDP Mersin, Osmaniye, Hatay il ve ilçe yöneticileri de yer alırken konuşmacı olarak BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü katıldı. 

İlk konuşmayı BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak yaptı. Bozlak, Adalet Bakanı’nın barışın kapısına kilit vurduğunu söylerken Kürkçü ise, "Sizin desteğiniz oldukça hiç bir mücadele yenilmez. Bu mücadeleden de zaferle çıkacağız" dedi. 
Kürtlere her şeyin yasaklandığını ifade eden Demirtaş, "Milletvekillerini aldınız 10 yıl hapse attınız. Pankart açtı diye gençleri cezaevlerine tıkadınız. 10 binlerce siyasetçinin kendi dillerinde savunma yapmasına izin vermediniz" dedi. 

“Demokratik siyasetin yolu açıkken neden ölüme gidiliyor” şeklindeki sözleri de değerlendiren Demirtaş, 600’den fazla Kürt gencinin, siyaset yaptırılmadığı için halkın taleplerini, bedenlerini ölüme yatırarak mücadele ettiğini söyledi. Cezaevinde direnenlerin asker, polis, sivil, gerilla ölmesin diye direndiklerini kaydeden Demirtaş, "Asker annelerine yine sesleniyorum; gelin sesimize ses katın. 30 Ekim'de hayatı durduralım. Onlar şirin canlarından vazgeçip, böyle bir eylem yapıyorlarsa bizim de hayatı durdurmamız gerekiyor. O gün alışveriş yapmayalım, okula gitmeyelim, alanlara akalım" diye seslendi. 

Yapılan konuşmaların ardından binlerce kişi şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. Kitle polis engeliyle karılaştı. Polis biber gazı ve tazyikli su kullanarak eylemcilere saldırırken eylemciler de taş, havai fişek ve molotofkokteyli ile karşılık verdi. Çıkan olaylarda atılan yoğun biber gazı nedeni ile bir kadın baygınlık geçirirken, 5 kişi gözaltına alındı. 

ANF’den derlenmiştir

Business News