HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Kamu Hastane Birlikleri AKP'nin istihdam alanı: AKP saflarından hastane CEO'luğuna

Kamu Hastane Birliklerine atanan CEO’lar arasında AKP’ye yakınlığı bulunanlar, hekim olmayanlar ve jet profesörler dikkat çekiyor. Sa...


Kamu Hastane Birliklerine atanan CEO’lar arasında AKP’ye yakınlığı bulunanlar, hekim olmayanlar ve jet profesörler dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığı’nın Kanun Hükmünde Kararname ile değiştirilen Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasası’na göre uygulamasını başlattığı Kamu Hastane Birlikleri (KHB) için atanan CEO’lar arasında AKP’den milletvekilliği yapmış, milletvekilliğine aday olmuş ya da milletvekili yakını olan kişilerin bulunması dikkat çekiyor. CEO’ların bir bölümünü ise kamuoyunda jet profesör olarak adlandırılan doktorlar oluşturmakta. Sağlıkta piyasalaşmada büyük bir adım anlamına gelen CEO uygulamasının kendisi kadar illerdeki Kamu Hastane Birliklerine atanan CEO'ların kim oldukları da dikkat çekiyor.
Atanan KHB CEO’ları arasında hekim unvanına sahip olmayanların da bulundukları görülüyor. Bilindiği gibi CEO’ların başarı kıstası verilen sağlık hizmetinin niteliği değil, hastanenin kar etmesi olacak.
AKP’ye yakın CEO’lar
Antalya Atatürk Hastanesi Başhekimliğinden Adana Kamu Hastaneleri Birliği CEO’luğuna atanan Uzman Doktor Ali Kiraz daha önce AKP’den milletvekili adayı olmuştu. Düzce Kamu Hastaneleri Birliği CEO’su olan Dr. Lütfi Çırakoğlu 23. Dönem’de AKP’den Rize Milletvekilliği yaparken, Kütahya Kamu Hastaneleri Birliği CEO’su olan Uz. Dr. Mithat Ekici 23. Dönem’de AKP’den Denizli Milletvekilliği görevinde bulunmuştu. İstanbul Bakırköy Kamu Hastaneleri Birliği CEO’luğu görevine atanan eski Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İhsan Bakır ise AKP Kayseri milletvekili Pelin Gündeş Bakır'ın eşi.
Dr. unvanına sahip olmayan CEO’lar
Kamu Hastane Birliği CEO’luklarına atanan bazı isimlerin ise hekim olmadıkları görülmekte.
Ankara Keçiören EAH Müdürüğünden Artvin Kamu Hastaneleri Birliği CEO’luğuna atanan Ekrem Akbaş, TKHK Stok analiz Kontrol Daire Başkanlığı görevinden Kilis Kamu Hastaneleri Birliği CEO’luğuna atanan Sedat Çakıcı, İstanbul Mehmet Akif Ersoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürlüğünden Mardin Kamu Hastaneleri Birliği CEO’luğuna atanan Muhammet Şemseddin Döğücü ve İstanbul Okmeydanı hastanesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Müdürlüğünden Siirt Kamu Hastaneleri Birliği CEO’luğuna atanan Muhammet Doğan hekim olmadıkları halde CEO görevine getirildiler.
CEO’lar arasında jet profesörler de bulunmakta
Kamu Hastane Birliği CEO’larının bir bölümü ise kamuoyunda jet profesörlük diye bilinen yöntemle akademik unvanlarını yükselten doktorlardan oluşuyor. Van’da Yrd. Doç. Dr. Vural Polat, Konya’da Prof. Dr. Mehmet Berekecioğlu, Kayseri’de Prof. Dr. Ahmet Gödekmerdan, İzmir Kuzey'de Prof. Dr. Osman Nuri Dilek, İzmir Güney’de Prof. Dr. Behzat Özkan, İstanbul Fatih’te Prof. Dr. Muhammet Hamza Müslümanoğlu, Erzurum’da Prof. Dr. Fazlı Erdoğan ve Erzincan’da Yrd. Doç. Dr. İsmail Yılmaz bu yolla yeni kurulan üniversitelere atanarak kısa sürede profesör olan ya da akademik unvanlarını yükselten doktorlar.

Business News