HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Umudun tam ortasında, aşkın adı yine Galatasaray!

Spor Toto Süper Lig 16. haftasında oynanan dünya derbisinde, Galatasaray sahasında ağırladığı ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup...


Spor Toto Süper Lig 16. haftasında oynanan dünya derbisinde, Galatasaray sahasında ağırladığı ezeli rakibi Fenerbahçe'yi 2-1 mağlup etti ve liderliğini sürdürdü. Sarı kırmızılıların maestrosu Selçuk İnan, frikikten attığı golle zaferin mimarı oldu.

Türk Telekom Arena'da oynanan yılın son derbisinde gol perdesini Bekir İrtegün açtı. Sarı lacivertli futbolcu 10. dakikasında kendi kalesine attığı golle Galatsaray'ın 1-0 öne geçmesine sebep oldu.
Dakikalar 23'ü gösterdiğinde Fenerbahçe'nin sol beki Hasan Ali Kaldırım durumu 1-1 yaparken aynı zamanda bu gol sarı lacivertli oyuncunun Türkiye'deki ilk golü oldu.
Galatasaray'ın yıldızı Selçuk İnan 36. dakikada frikikten attığı harika golle skoru 2-1'e getirdi. Karşılaşmanın kalan dakikalarında iki takım da yakaladıkları pozisyonları değerlendiremeyince mücadele bu skorla sona erdi. 
Öte yandan sarı lacivertli ekipte Raul Meireles 82. dakikada gördüğü ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyun dışında kaldı. Bu kart Raul Meireles'in kariyerinde gördüğü ilk kırmızı kart oldu. Galatasaray gelecek hafta deplasmanda oynayacağı Trabzonspor derbisiyle ligde ilk yarıyı sonlandıracak. Fenerbahçe ise evinde Karabükspor'u ağırlayacak.

Stat: Türk Telekom Arena
Hakemler: Halis Özkahya, Ekrem Kan, Volkan Narinç
Galatasaray: Muslera, Eboue, Semih Kaya, Dany, Riera, Hamit Altıntop, Selçuk İnan, Melo, Amrabat (Dk. 90 3 Elmander), Umut Bulut (Dk. 65 Yekta Kurtuluş), Burak Yılmaz (Dk. 90 2 Emre Çolak)
Fenerbahçe: Volkan Demirel, Gökhan Gönül, Bekir İrtegün, Yobo, Hasan Ali Kaldırım, Mehmet Topal, Meireles, Kuyt (Dk. 77 Stoch), Cristian (Dk. 65 Sezer Öztürk), Caner Erkin (Dk. 68 Krasic), Sow
Goller: Dk. 10 Bekir İrtegün (Kendi kalesine), Dk. 36 Selçuk İnan (Galatasaray), Dk. 23 Hasan Ali Kaldırım (Fenerbahçe)
Kırmızı kart: Dk. 82 Meireles (Fenerbahçe)
Sarı kartlar: Dk. 19 Dany, Dk. 78 Selçuk İnan (Galatasaray), Dk. 72 Sezer Öztürk, Dk. 79 Mehmet Topal (Fenerbahçe)

PUAN DURUMU-


-Deplasman sıkıntısı sürüyor-
Bu sezon ligde deplasmanlarda büyük sıkıntı yaşayan sarı-lacivertli ekip, rakip sahadaki 8. maçında 7. kez puan yitirdi. Ligdeki tek deplasman galibiyetini Akhisar Belediyespor maçında alan Fenerbahçe'nin, rakip sahalarda 2 yenilgisi ve 5 beraberliği bulunuyor.

-Meireles ve Mehmet Topal cezalı duruma düştüler-
Maçta sarı kart gören Fenerbahçeli futbolcu Mehmet Topal ve kırmızı kart gören Meireles cezalı duruma düştüler.

Bu sezon ligde 4. sarı kartını gören Mehmet Topal, takımının ligin 17. haftasında Kardemir Karabükspor ile yapacağı maçta forma giyemeyecek. Meireles ise hafta içinde Ziraat Türkiye Kupası'nda oynanacak Sivasspor mücadelesinde cezası nedeniyle forma giyemeyecek.

Öte yandan, Galatasaray karşısında kırmızı kart gören Meireles, tribünlerden kendisine gelen tepkiye formasındaki Fenerbahçe armasını göstererek karşılık verdi.

-Bekir İrtegün'ün büyük üzüntüsü-
Fenerbahçe'de bu sezon az sayıdaki golleriyle takımına katkı sağlayan savunma oyuncusu Bekir İrtegün, derbide kendi kalesine attığı golle büyük üzüntü yaşadı.

Galatasaray'ın, karşılaşmanın 10. dakikasında kullandığı serbest atışta, uzaklaştırmak istediği topu kafayla kendi kalesine gönderen sarı-lacivertli oyuncu, takımının maçta 1-0 geriye düşmesine neden oldu.

TERİM MAÇSONU NE DEDİ?


Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, takımının 2-1 kazandığı Fenerbahçe karşılaşmasının ardından yayıncı kuruluşun sorularını yanıtladı.

Sözlerine takımını ve Galatasaray taraftarını tebrik ederek başlayan Terim yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada; "Puan olarak diğer maçlardan farkı yok ama ezeli rakibimiz olduğu için maçın önemi farklı. Üst tarafı çok ilgilendiren bir maçtı. Oyuncularımız çoşkularından isteklerinden ve verdiğimiz görevi yerine getirdikleri için tebrik ediyorum. Seyircilerimiz de oyuncularımızla bütünleşti, maç öncesi çok güzel bir koreografi yaptılar. Onları da tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
Rakiplerine çok az pozisyon verdiklerini belirten başarılı teknik adam; "Oyunun ilk bölümünde golü bulduk sonra kendi hatamızdan yedik. Üçüncü gol gelir miydi? Gelebilirdi ama olmadı. İkinci yarı çok daha etkin akılcı bir oyun koyduk ortaya. Neredeyse pozisyon vermedik rakibimize. Sonuçta önemli bir zaman önemli bir maçta 3 puanı kazandık." şeklinde konuştu.
Savunma hattının ve Hamit'in performansına özel olarak değinen Fatih Terim; "Dany de Semih de Eboue de Riera da iyi direndiler. Orta sahamız iyi katkı verdi. Burak bugün savunmaya hiç yardım etmediği kadar etti. Maça iyi başladık ama pasını kendimiz verdiğimiz bir gol yedik. Büyük maçları büyük oyuncular çevirir, bu maçları yetenekli oyuncular çevirir. Bu yüzden Amrabat'ı çıkarmadım ikinci yarı. Hamit de bugün çok iyiydi. O vursun direkten dönsün ama yeter ki vursun. Bir gün döner içeri girer o top. İhtiyacımız olan bir oyuncu Hamit. Çok da iyi oynadı bugün. Tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı.
BASIN TOPLANTISI
Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Fenerbahçe derbisini 2-1 galip tamamladıkları için mutlu olduklarını söyledi.
Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Terim, herhangi bir lig maçından farkı olmayan bir müsabaka oynadıklarını kaydederek, “Ancak bu hafta ligde alınan sonuçlar ve karşılaşmanın ezeli rakibimize karşı olması, maça ayrı bir mana kazandırdı. Hangi şartlarda olursa olsun, nasıl oynarsanız oynayın, kazanmak güzel bir şey” dedi. Sarı-kırmızılı futbolcuları, sergiledikleri performanstan, mücadele isteklerinden ve verdiği görevleri yerine getirmelerinden dolayı canı gönülden kutladığını aktaran tecrübeli teknik adam, “Tüm zorluklara rağmen, Avrupa'nın en büyük kupasında ilk 16'da, ligde de lider durumdayız. Bu nedenle memnunum” ifadelerini kullandı.
“Derbide kazanmak 3 puandan fazlasıdır”
Galatasaray-Fenerbahçe derbilerini tüm ülkede, hatta yurt dışında bekleyen önemli bir futbolsever kitlesinin bulunduğunu dile getiren Fatih Terim, alınacak sonucun da aynı ölçüde önem taşıdığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Bu maçları kazanmak 3 puandan fazlasıdır. Kaybedilince sadece puan kaybedilmiyor. Moral kaybediyorsunuz, sıkıntılı günler geçirebiliyorsunuz. Öyle maçlardır ki, aşırı konsantrasyon zarar verir, gerilim yapar. Az konsantrasyon olsa, rakibiniz önemli. Onu tavında, deminde, tam doğru tutmak gerekir. Ne biraz fazla, ne biraz az. Biz de hafta içi Türkiye Kupası'ndan elendik. Öyle günler yaşıyoruz ki, şampiyonlar ligi'nde ilk 16'ya giriyoruz, geliyoruz kupada yenilip eleniyoruz. Ardından Fenerbahçe gibi bir rakibe karşı oynuyoruz. Kaybetsek liderliği ve moralimizi verirdik. En iyi şekilde hazırlanmamız gerekiyordu. Oyuncularımızın büyük bölümü yeni olduğu için, iyi hazırlamak zorundayız. Bu rekabeti bilen oyuncuları hazırlamaya gerek yok. Bence iyi hazırlandık, öyle gözüküyor.”

“Biraz satranç gibiydi”
Fatih Terim, Fenerbahçe karşısında ikinci yarıyı ilk yarıdan daha iyi oynadıklarını kaydederek, “Açıkçası biraz satranç gibiydi. Kolay değildi iki taraf için de. Saha içinde ve dışardan müdahaleler yaptık. Bir saniye bile konsantrasyondan uzak olunmayacak bir oyundu. İkinci yarı pas yüzdesi olarak, baskı yapma, pozisyon üretme ve pozisyon vermeme konularında iyiydik. Hak ederek çok güzel bir galibiyet aldık” diye konuştu. Geçmişte Fenerbahçe'nin bu maçlarda psikolojik üstünlüğü olduğundan bahsedildiği hatırlatılarak, son iki sezonda bunun tersine mi döndüğü şeklindeki bir soru üzerine Terim, “İnşallah öyledir ama ben bunu diyemem. Ümit ederim öyledir. Derbilerde kazanmak her zaman önemlidir. Puan dışında yanında getirdikleri ve kazandırdıklarıyla, camiaya, taraftara verdiği moralle önemlidir” yanıtını verdi.
“Kuyt-Gökhan ikilisini durdurmak kolay değil”
Sarı-kırmızılı teknik adam, sol kanatta oynayan Riera ve Amrabat'ın performansını överken, “Riera hakikaten iyi oynuyor. Sol açıktan sol beke gelerek en kritik maçlarda, Şampiyonlar Ligi dahil, görev verdiğimiz bir arkadaşımız. O mevkide sıkıntı çekmeyiz ama onu ilerde de kullanabiliriz. Bizim oyunumuzda bekler önemlidir. İleri çıkan bekleri çok seviyorum. Bugün Amrabat'ın da çok faydası oldu ona. Kuyt ve Gökhan ikilisi çok önemli isimler. Onları durdurmak ve atağa çıkmak kocaman bir yürek, akıl ve teknik beceri istiyor. Bunu yaptılar” şeklinde konuştu.
“Transfer döneminde 1-2 takviye yapabiliriz”
Galatasaray'da Şampiyonlar Ligi düşünülerek devre arasında transfer yapılıp yapılmayacağı sorusuna Terim, “Maçların bitimini bekliyoruz. Ondan sonra gerekli girişimleri yapacağız. Transfer olmasa da ben kadroma güveniyorum. Beni sevindiren konu, biz önemli maçları iyi oynama başladık. İyi konsantre oluyoruz ve neticeyi alıyoruz. Yine de transfer döneminde 1-2 takviye yapmayı düşünüyoruz. İlla bir oyuncuyu alıp, birinin yerine koymak değildir transfer. Alternatifi az olan bir mevkiye de hazırlığımızı yapabiliriz. Almış olmak için de almayız. Bize katkıda bulunacak, seviye atlatacaksa 'evet' deriz” cevabını verdi. Sezon başında kendilerine “Rüya Takım” benzetmesi yapıldığının hatırlatılması üzerine, “Bu konuda biz ağzımızı bile açmadık. Oynadıkça daha iyi oynamak, kazandıkça eksiklerimizi da çok görmemiz gerekir. ideale daha çok var. O kadar kolay olmuyor. Hakikaten çok çalışmamız lazım. Büyüdükçe daha çok çalışmasını bilmeli, hatalarımıza, bir daha yapmama adına büyük bir özveriyle çalışarak cevap vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

KOCAMAN MAÇ SONU NE DEDİ?

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, takımının deplasmanda Galatasaray'a 2-1 mağlup olduğu karşılaşmanın ardından açıklamalarda bulunurken Galatasaray'ın daha verimsiz olan taraf olduğunu söyledi.

Konuşmasına karşılaşmanın kısa bir değerlendirmesini yaparak başlayan Kocaman; "Maç öncesi iki tane büyük problem gözüküyordu. Bir tanesi savunma arkasına atılan toplar, diğeri duran toplardı. İki frikik maçın kaderini belirledi. G.Saray bizim düzenimizi bozmak için agresif başladı. Beraberliği yakaladığımızda toparlandık. Biz ikiyi atmadan onlar attı. Geri kalan süre Galatasaraylı oyuncuların oyunu soğutma ve bizim topa sahip olma çabalarımızla geçti. İkinci yarının verimsiz geçtiğini söyleyebilirim." şeklinde konuştu.
Kocaman, Fenerbahçe'nin pozisyona girme problemi olup olmadığına ilişkin gelen soruya "Pozisyona girmek kadar pozisyonları değerlendirmek lazım. Pozisyona girme konusunda bugün daha verimsiz olan kazandı." şeklinde yanıt verdi.
Transfer çalışmaları için süreleri olduğunu belirten Aykut Kocaman; "Transfer süresi çok uzun bir süre. Ocak'ın sonuna kadar zaman var. Her takımın takviyeye ihtiyacı vardır. Son derece güçlü bir Fenerbahçe takımı var. Gerçek olan bunu her zaman ortaya çıkartmıyoruz." ifadelerini kullandı.

BASIN TOPLANTISI
Maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında konuşan Kocaman, rakipleriyle aralarındaki farkın ne olduğu sorusuna verdiği yanıtta, “Maçın başında kendi sahasındaki avantajla beraber biraz daha saldırgandılar. Ancak oyun oynama arzusu ve geriye düştükten sonra çok doğal olarak da yetisi bizim takımımızdaydı. Ancak bunu çok daha üst seviyeye çekebilir miydik? Çekebilirdik. En büyük sıkıntımız buydu. Ama özeti şu ki; Galatasaray iki duran topu değerlendirmesini bildi. Aradaki en önemli fark bu oldu” diye konuştu.

Sarı-kırmızılı ekip karşısında savunma arkasına atılacak uzun toplar, ara paslar ve duran topların maç öncesi karşılaşacakları en büyük problemler olarak göründüğünü anlatan Kocaman mücadeleyi şöyle değerlendirdi: “Duran toplardan iki gol yiyerek, iki frikikle maçı yitirdik. Galatasaray beklediğimiz gibi baskı yaparak başladı oyuna. Frikik golüyle öne geçtiler, çok geçmeden karşılık verdik. Verdikten sonraki süreçte kontrolü ele aldık. Skoru lehimize çevireceğimiz beklentisi oyunda doğmuşken, yine bir frikik golüyle geriye düştük. Sonra ikinci yarı hem bizim adımıza hem futbol adına pek verimli olmadı. Rakip oyuncuların sürekli oyunu soğutma ve durdurma girişimleri de bunda etkili oldu. Bir türlü oyunu eşitliğe ve öne geçecek ritme taşıyamadık.”

-Fatih Terim ile yaşadığı söz düellosu-
Aykut Kocaman, geçen haftalarda Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim ile arasında yaşanan ve adeta söz düellosu haline gelen tartışmayla ilgili soruya şöyle yanıt verdi: “Ülkenin büyük iki takımının, ciddi maliyetlerle kurulmuş iki takımın karşılaşması oynandı. 40-45 dakika civarında top oyunda kalmış. Aslında yapmamız gereken herhalde bu kaliteyi biraz daha yukarıya çıkarmak, kalitesizliği değil. Bilmiyorum, doğru yanıtı verebildim mi? Hep işin magazini, tartışması, şiddeti, kavgası... Maalesef buralarda yaşıyoruz. Fatih Hoca onu söylemiş Aykut Hoca bunu söylemiş diye. Bunların dışında kalmaya çalışıyorum ama hep buralara geliyoruz. Niyetim ve kastım değildi. Alındı oralara götürüldü iş. Sonra oradan yanıtlar gelmeye başladı. Bir sürü hikayeler. Sonra çekildim kenara seyrettim. Şimdi tekrar aynı soruya muhatap oluyorum. Bugün 45 dakika top oyundaydı, bunu 60 dakikaya çıkarmayı konuşmalıyız tartışmalıyız. Hatalarımızı düşünmeliyiz. Futbolda da takılıp buraya geliyoruz. Maalesef ülke olarak bundan da zevk alıyoruz.”

-Deplasmanda alınan kötü sonuçlar-
Kocaman, UEFA Avrupa Ligi'nde zorlu deplasmanlarda ortaya koydukları futbolu lige yansıtamamalarının sebebini ise şöyle açıkladı: “Rakamlara bakıldığında bu soruya verilecek, gerçekçi bir etken ortaya koymak zor. Bu tamamen dönemsel bir durum. Kasımpaşa maçına kadar çok puan yitirmiştik, o dönüm maçı oldu. Sonra ciddi bir toparlanma oldu. Ancak bununla beraber deplasmanda istediğimiz skorları alamadık. Son 3 deplasmandan birinde 27. dakikada kırmızı kart gördük. Kayseri'de 7 pozisyon var. İki takım da galip gelebilirdi. Bugünkü maç da çok gitti geldi. Ama bütün bunları bir tarafa koyunca, deplasmanlarda istediğimiz sonuçları alamadığımız net bir gerçek. Bu konuda uzun bir süre düşüneceğiz, yanlışlarımızı kendi arkadaşlarımla tartışacağım.”

Maçta hakeme çok itiraz ettiği ve maç sonunda sanki yanına gidip konuşacakmış gibi göründüğünün ifade edilmesi üzerine Kocaman, “İtiraz nedeni, rakip oyuncuların oyunu soğutması olacaktı. Hakem ilk defa böyle bir ortama çıkıyordu. Söylemek istediğim oydu. Maç daha fazla oynanmalıydı. Hakem de bunun için biraz daha çaba gösterse çok daha doğru bir davranış olurdu” şeklinde konuştu.

-“Kardemir Karabükspor maçından sonra değerlendirme yapacağız”-
Kocaman, “Göztepe ile yapılan kupa maçından sonra 'Alex'in yokluğunu gidermeye çalışıyoruz' demiştiniz.

Bu eksikliği kadronuz içinde doldurabileceğinizi düşünüyor musunuz? Yoksa transfer şart diyor musunuz?” şeklindeki soruya verdiği yanıtta ise özetle şunları söyledi: “Oyuncular arasında bu tip kıyaslamalar yapmamak gerektiğini anlatmıştım. O pozisyonda oynayan oyunculardan beklentilerimiz daha farklı. Bir şeyleri biraz daha değiştirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda, şu an için yerine oyuncu bakma gibi bir şey söz konusu değil. Kardemir Karabükspor maçını da oynayacağız, oturup takımla ilgili değerlendirme yapacağız. İzlediğimiz pek çok oyuncu var. Nereye, nasıl takviye yapacağız ya da takviye yapıp yapmamak doğru mu yanlış mı bunları değerlendirip Kardemir Karabükspor maçından sonra karar vereceğiz.”

Business News