HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

At koşar dayanışma kazanır

İş bırakma eylemine katıldıkları için 3 ay işten uzaklaştırma cezası verilen 29 seyisle dayanışma için Buca Şirinyer Hipodromu'nda ...


İş bırakma eylemine katıldıkları için 3 ay işten uzaklaştırma cezası verilen 29 seyisle dayanışma için Buca Şirinyer Hipodromu'nda yüzlerce seyis iş bıraktı; bugün yapılması planlanan bütün at yarışları iptal edildi.
 
İzmir'de Türkiye Jokey Kulübü'ne (TJK) ait Buca Şirinyer Hipodromu'nda bulunan at bakım merkezinde seyislik yapan işçiler, bugün (30 Aralık) işlerine son verilen 29 seyisin geri dönmesi için iş bıraktı. Bahçede toplanan yüzlerce seyis türküler eşliğinde halay çekti. İş bırakma eylemine Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) İzmir il örgütü de destek verdi.
 
29 seyise para cezası ve işten uzaklaştırma
Çalışma koşullarının çok kötü olduğunu belirten seyisler, kendilerinden "lisans" bedeli adı altına 400 TL para alındığını, hipodrom yönetiminin seyislik belgesinin vize işlemlerinde sürekli sorun çıkardığını söyledi.  İşçiler, koşullarının düzeltilmesi için önceki ay iş bırakma eylemi yaptıklarını, yetkililerin sorunların çözümü için "namus sözü" vermesine karşın eyleme katılan 29 seyise 874 TL para cezası ve 3 ay süreyle at bakım merkezinden uzaklaştırma cezası verildiğini belirtti.
 
Seyisler, işten uzaklaştırılan arkadaşlarının geri dönmesi ve 2010 yılından beri seyislere verilen cezalarının kaldırılması durumunda iş bırakma eylemini sonlandıracaklarını söylediler.
 
Vali teminat vermeyince eyleme devam kararı aldılar
İş bırakma eyleminin sona ermesi için seyislerle görüşen at sahipleri, seyisleri işlerine geri dönmeleri konusunda ikna edemedi. Bunun üzerine hipodroma gelerek seyislerle görüşen İzmir Vali Yardımcısı Şahin Aslan, işten atılan seyislerin işlerine geri dönmesi için TJK ve Konseyler Kurulu ile görüştüklerini belirterek, sorunun en kısa zamanda çözülmesi için bütün imkanlarını seferber edeceklerini söyledi.
 
Seyisler, Aslan'ın taleplerinin yerine getirilmesi konusunda teminat vermemesi üzerine iş bırakma eylemini sürdürme kararı aldı.
 
Seyislerin iş bırakma eylemi nedeniyle bugün Buca Şirinyer Hipodrumu'nda yapılması planlanan yedi at yarışının iptal edildiği öğrenildi.
 
Seyisler, sorunlarının çözümü için çarşamba günü basın açıklaması yapacaklarını, taleplerinin görmezden gelinmesi durumunda perşembe günü hipodromda yapılacak at yarışlarına da izin vermeyeceklerini duyurdular.
 
"Seyisler, insani olmayan koşullarda, sigortasız ve düşük ücretle çalışıyor"
Önceki ay yapılan iş bırakma eyleminin ardından sağlık raporu getirmediği için Buca Şirinyer Hipodromu'ndan 3 ay süreyle uzaklaştırılan ve 874 TL para cezası verilen seyislerden Rıdvan Işık, mevcut yönetim tarafından sürekli mağdur edildiklerini belirterek, kendilerinden istenen sağlık raporlarını yönetime vermelerine rağmen raporların çeşitli bahanelerle kabul edilmediğini söyledi.
 
Uzaklaştırılan Serkan Yürekli adlı seyis ise, koşullarının düzeltilmesi ve mağduriyetlerinin giderilmesi için birçok kez iş bırakma eylemi yaptıklarını belirterek, TJK Başkanı Serdal Adalı'nın sorunların çözümü konusunda kendileriyle görüşmesi ve taleplerinin kabul edilmesi durumunda iş bırakma eylemini sonlandıracaklarını vurguladı.
 
Seyislerin insani olmayan koşullarda, sigortasız ve düşük ücretle çalıştığını ifade eden Yürekli, at sahiplerinin büyük paralar kazanmasına rağmen işçilerini mağdur ettiğini söyledi.

(imc.tv)

Business News