HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Devlet daireleri büyük oranda çalışmadı

“Haklarımız, iş güvencemiz ve geleceğimiz için grevdeyiz” diyen büro emekçileri, Türkiye genelinde greve çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu, ...

“Haklarımız, iş güvencemiz ve geleceğimiz için grevdeyiz” diyen büro emekçileri, Türkiye genelinde greve çıktı. Sosyal Güvenlik Kurumu, vergi daireleri ve adliyeler başta olmak üzere devlet daireleri büyük oranda çalışmadı
buroemekcilerigrev1
KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen yasa ve yönetmeliklerle ellerinden alınan hakları ve güvencelerine sahip çıkmak, insanca bir yaşam talep etmek için ülke genelinde greve çıktı. Çok sayıda devlet dairesine “Bu işyerinde grev var” pankartları asıldı, kent merkezlerinde yürüyüşler yapıldı.
Ankara
Ankara’da büro emekçileri sabah saatlerinden itibaren farklı buluşma noktalarında bir araya gelmeye başladı. Ulus bölgesindeki emekçiler saat 10.00’da Ulus Vergi Dairesi önünden Kızılay’a yürürken, yürüyüş güzergahı üzerindeki Ankara Adliyesi çalışanları da onlara katıldı. Kızılay bölgesindeki büro emekçileri ise aynı saatlerde Güvenpark’ta buluştu. Her iki grubun buluşmasıyla birlikte Maliye Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçildi.
Davul zurnalar, şarkılar ve sloganlar eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşte “Memuru hor gören, iktidarı zor görür”, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız”, “Ne 4B, ne 4C, herkese güvence”, “Ak değil karasın, başımıza belasın”, “Eşit ücret dediler, hakkımızı yediler”, “Zam, zulüm, işkence, işte AKP” sloganları atıldı. Kitle, Başbakanlık binasının önünden geçerken bir süre yuh çekti. BES ve Türk Büro-Sen yöneticilerinin yanı sıra KESK, Eğitim-Sen, Kamu-Sen ve TMMOB yöneticileri de yürüyüşte yerlerini aldı.
besgrevmanset
3 bin kişi Maliye Bakanlığı’nın önünde
Yaklaşık 3 bin kişi saat 12.00’a gelirken Maliye Bakanlığı’nın önüne geldi. Bakanlık önüne kurulan kürsüde ilk açıklamayı BES Genel Başkanı Ahmet Kesik okudu. 10 yıllık AKP iktidarının çalışma yaşamındaki düzenlemelerinin emekçilerin haklarını gasp ettiğini, güvencelerini ellerinden aldığını belirten Kesik, “Ekonomimiz büyüyor, dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduk” diyen AKP’nin konu kamu emekçilerine gelince “kaynak yok” dediğinin altını çizdi.
Kamudaki “eşit işe eşit ücret” söyleminin yalan olduğunun altını çizen Kesik, “Hükümetin kaşık ile verdiğini kepçeyle aldığı bir sistemde adaletten ve eşitlikten bahsedilemez” dedi. Kamuda sözleşmeli, taşeron gibi farklı statülerdeki güvencesiz çalıştırma uygulamalarının arttığına dikkat çeken BES Genel Başkanı, KESK’e yönelik operasyonların kendilerini yıldıramayacağını vurgulayarak konuşmasını noktaladı.
Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş da sendikalarının kamu emekçilerinin hakları için mücadele ettiğini, gasp edilen haklar ve güvenceler için bakanlıkların kapılarını aşındırdıklarını ifade etti. “Çalışanın alın terinin karşılığını vermeyenlere, gasp edenlere inancımıza göre ne denir?” diye soran Yokuş, “Fazla çalışma ücretlerimiz, kesilen yol paralarımız, ek ikramiye ve ödemelerimiz, eşit işe eşit ücret için alanlardayız. Taşeronlaştırmaya son verilmesi için, güvencesiz çalışmaya hayır demek için, toplu sözleşme ve grev hakkımız için, iş güvencemize sahip çıkmak için alanlardayız” dedi.
KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul ve Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da yaptıkları konuşmalarda emekçilerin hakları ve güvenceleri için grev dahil her yolu kullanarak mücadele edeceklerini vurguladı.
Ankara’daki grev sonucunda Ulus’taki büro emekçilerinin greve katılım oranının yüzde 100’e yakın olduğu, Kızılay bölgesinde de büyük oranda grevin amacına ulaştığı belirtildi.

Kocaeli‘nde vergi daireleri durdu

Kocaeli’nde BES üyesi büro emekçileri işyerlerine grev pankartı astıktan sonra Kocaeli Vergi Dairesi önünde bir araya geldi. Belediye İş Hanı’na kadar yürüdü. 250 büro emekçisinin katıldığı yürüyüş zaman zaman polis engeliyle karşılaştı. Belediye İş Hanı önünde basın açıklaması yapan BES üyeleri insanca yaşam ve iş güvencesi taleplerini duyururken eyleme Türk Büro-Sen üyeleri de katıldı. BES’in eyleminden sonra Türk Büro-Sen üyesi 25 kişi Belediye İş Hanı önünde ayrı bir basın açıklaması yaptı.
Kocaeli’nde vergi dairelerinde eyleme katılım yüzde 90 civarında olurken SGK’lerde katılım yüzde 50 civarındaydı. Adliyeden katılım ise az gerçekleşti. Memur-Sen’e bağlı Büro Memur-Sen üyeleri de grevi kırmaya çalıştı.
beskocaeli 

Sendika.Org / Ankara, Kocaeli

Business News