HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

‘Karadeniz faşizme teslim olmayacak’

Halkların Demokratik Kongresi temsilcisi milletvekillerinin 18 ve 19 Şubat’ta Sinop’ ve Samsun’daki ziyaretlerinde yaşanan faşist saldır...

Halkların Demokratik Kongresi temsilcisi milletvekillerinin 18 ve 19 Şubat’ta Sinop’ ve Samsun’daki ziyaretlerinde yaşanan faşist saldırılar sürüyor. Öğle saatlerinde Hocalı Katliamı’nı protesto etmek amacıyla bir yürüyüş yapan faşistler, TKP, Halkevi, Devrimci 78’liler Derneği ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin bulunduğu Umur Apartmanı’ndan önünden geçerken bir süre durup slogan attı. Faşistler, binadakilere küfürler yağdırdı.
OMÜ’de TKP’lilere saldırı
19 Şubat’taki saldırıda binadan çıkarken fotoğrafı çekilen ve faşistlerce sosyal medyada hedef gösterilen TKP üyesi bir öğrenci de Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde (OMÜ) girdiği sınıfının tahtasında “Teröristleri karşılayanları sınıfa sokmayacağız” yazısıyla karşılaştı. TKP üyesi öğrenci durumu polise bildirirken, aynı saatlerde 3 TKP’li OMÜ öğrencisi okul çıkışında 40-50 kişilik faşist grubun saldırısına uğradı. Polis saldırıyı izlerken, saldırıya uğrayan öğrencileri almak için üniversiteye giden TKP üyeleri saldırıyı püskürttü. TKP’liler saldırının ardından polis merkezine giderek suç duyurusunda bulundu.
samsunmansetKurumlardan ortak açıklama
Samsun’un devrimci, ilerici ve demokrat kurumlar tarafından bir basın toplantısı ile protesto edildi. KESK, DİSK/Emekli-Sen, Devrimci 78’liler Derneği, Halkevi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, HDK, SDP, ÖDP, EMEP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, SYK, DÖH ve Türkiye Gerçeği’nin “Karadeniz’de faşizme geçit vermeyeceğiz” başlıklı basın açıklamasını Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Erdem Avcı okudu.
‘Saldırıların faili açıkça bellidir’
AKP’nin valisi, kaymakamları ve emniyetinin gözleri önünde ırkçı, gerici, faşist çeteler tarafından linç girişimlerinin örgütlendiğini söyleyen Avcı, haftalar önce “Türkçü ve Milliyetçi Cephe” adı altında ekiplerin kapı altlarından bıraktıkları bildiriler ile tehditlerine başladığını aktardı.
“Samsun ve Sinop’ta yaşanan olayların faili çok açık şekilde bellidir ve nedenleri de ortadadır. Bu halk tepkisi olarak üstü kapatılmaya çalışılan ve tüm Karadeniz bölge halkına ve özel de Samsun-Sinop halkına mal edilmeye çalışılan saldırganlık baştan sonra devlet eliyle ve örgütlü faşist gruplar tarafından gerçekleştirilmiştir. Burada tüm suçlular gün gibi ortadadır” diyen Avcı, AKP’nin kendine engel olabilecek devrimci, demokrat ve ilerici kurumları baskı ve zor politikalarıyla bastırmayı kendine görev edindiğinin altını çizdi.
‘Bu saldırı hepimizedir’
Saldırıların, Karadeniz’de suyuna, yaşamına, çevresine sahip çıkan, eğitim ve sağlığın piyasalaştırılmasına ve gericileştirilmesine dur diyen, insanların barış, eşitlik ve kardeşlik içinde yaşaması gerektiğini savunan kurumları yok etme amacını taşıdığını dile getiren Avcı sözlerini şöyle noktaladı:
Bu saldırı hepimizedir!
Bu saldırılar, Karadeniz’de barış için, demokrasi için, insanca bir yaşam için mücadele eden tüm devrimci – demokrat – ilerici kurumlara yapılmıştır.
Biz bu yaşananlara seyirci kalmayacağız. Kirli savaş politikalarının ülke genelinde uygulanmasına göz yummayacağız. Nasıl ülkede ve Karadeniz’de daha önce gerçekleşen faşist provokasyonları boşa çıkardıysak bundan sonra yaşanan provokasyonları da boşa çıkaracağız. Karadeniz’i faşizme teslim etmeyeceğiz. Faşizme karşı demokrasi mücadelesi tarihimizin ve bugünün ayrılmaz görevlerinden bir tanesi olduğunun farkında olarak ırkçılığa ve şovenizme karşı halkların kardeşliği mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz.
Samsun’da ve Sinop’ta saatlerce süren faşist kuşatmaların önünü açan onlarca insanın hayatını hiçe sayan sorumlular derhal görevlerinden derhal istifa etmeli bu olaylara karışan ve örgütleyenler açığa çıkarılmalıdır.
Sendika.Org/ Samsun

Business News