HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Gençliğe hitabeyi okudu yurttan atıldı!

Gazi Üniversitesi öğrencisi Sinem Gülcan, geçen yıl Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in üniversitede katıldığı tören sırasında salon dışın...

Gazi Üniversitesi öğrencisi Sinem Gülcan, geçen yıl Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in üniversitede katıldığı tören sırasında salon dışında arkadaşlarıyla birlikte Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni okuduğu için kaldığı yurttan süresiz olarak çıkarıldı.

Çiçek, geçen Şubat ayında Gazi Üniversitesi'nde kendisine fahri doktora verildiği törene katılmıştı. Törenin yapıldığı salona girişlerine izin verilmeyen bazı öğrenciler, dışarıda Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini okumuşlardı. Bu yolla portestoda bulunan öğrenciler arasında yer alan Sinem Gülcan'nın Kredi Yurtlar Kurumu tarafından kaldığı yurtan çıkarıldığı ortaya çıktı. Sinem Gülcan'ın ayrıca aldığı burs da iptal edildi.

Tanal sordu

CHP İstanbul milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, şunları dile getirdi:
*Gazi Üniversitesi öğrencisi olan Sinem Gülcan Nene Hatun Kız Öğrenci yurdundan neden çıkarılmıştır?
*Sinem Gülcan’ın Kredi Yurtlar Kurumundan ilişiği kesilerek aldığı bursunun iptal edilmesinin nedeni nedir?
*TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in Gazi Üniversitesinde fahri doktora aldığı törende Sinem Gülcan’a Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuyarak protesto etmesi sonucu mu disiplin cezası verilmiştir?
*Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okumak ne zamandır disiplin cezasını gerektirmektedir? Bu durumda Anayasal güvence altında olan düşünce özgürlüğü ilkesine aykırı hareket edilmemiş midir?
*Daha önce de AKP’li Bakan ve Milletvekillerine karşı protesto eylemlerinde bulunup yurttan atılan ve bursu kesilen öğrenci var mıdır?

Bakan Kılıç doğruladı

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, dün Meclis Genel Kurulu'nda, Tanal'ın sorularına yanıt verdi. Kılıç'ın, bu önergeye verdiği yanıt bölümü, Meclis tutanaklarında şu şekilde yer aldı:
"İstanbul Milletvekili Sayın Mahmut Tanal'ın, (6/1934) esas numaralı, Kredi ve Yurtlar Kurumundan ilişiği kesilen bir öğrenciye ilişkin sözlü soru önergesi.

Öğrencinin ismini verirsem mahremiyetin ilanı olacak, dolayısıyla yüzeysel geçiyorum. İzinsiz gösteri ve toplantı düzenlemek, eylem yapmak fiillerinden dolayı, bahse konu öğrenciye yurttan süresiz çıkarma cezası verildiği doğrudur.

Biz, gençlerimizi, yurt dışına çıkarmak değil, bilakis yurtta tutmak yönünde bir çaba sarf ediyoruz ama elbette ki yurdun genel asayişini, diğer gençlerimizin huzurunu bozan birtakım uygulamalar ya da aşırılıklar içinde olanlar varsa, elbette ki o gençlerimizle de yollarımızı ayırmak gibi bir vazifemiz var; bu da, çocuklarını bize emanet eden ailelerin beklentisi.

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, Mahmut Tanal adına...
GENÇLİK VE SPOR BAKANI SUAT KILIÇ (Devamla) - Müsaade ederseniz bitireyim yani beş dakika size bir şey kazandırmaz ama bu sorular cevabını bulmuş olur.
VELİ AĞBABA (Malatya) - Ben bir şey soracağım. Mahmut Tanal hakkınd...
GENÇLİK VE SPOR BAKANI SUAT KILIÇ (Devamla) - Sonunda, gene ben o hakkı size vereyim.
Değerli milletvekilleri, gerçekten çok önemli bir sosyal sorumluluk. Kız çocuğunu, devlet yurdunda yurt bulamadığı için memleketine geri çağıran babalar var. Biz, bu mesuliyetin farkında olarak hareket ediyoruz. Peki, gereğini ne şekilde yerine getiriyoruz? Biraz erkek öğrenciler bize kızacaklar, kızıyorlar da biliyorum ama "Suat Abi" noktasında bir tolerans payımız var, biz onu kendi aramızda toparlıyoruz. 308 bin yatak kapasitemizin, bugün, yüzde 61'i kızların, yüzde 39'u erkeklerin. Pozitif ayrımcılık mı? Evet, pozitif ayrımcılık. Kızlar erkeklerin yarısı kadar daha fazla."

Business News