Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

12 Mart 1971 askeri darbesi protesto edildi

Darbelere karşı barış ve demokrasi kazanacak Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Derneği, 12 Mart 1971 askeri darbesini protesto ...

Darbelere karşı barış ve demokrasi kazanacak Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Derneği, 12 Mart 1971 askeri darbesini protesto etti. Yapılan eylemde darbe ve katliamlara karşı, barış ve demokrasinin kazanacağı vurgulandı.

Darbenin 42. yıl dönümünde Ankara Yüksel Caddesi’nde düzenlenen basın açıklamasına Emek Partisi, Halkevleri de destek verdi.

Burada konuşan Fotoğraf Sanatçısı ve Şair Mehmet Özer, 12 Mart askeri darbesinin, ekonomik ve siyasal istikrarsızlaşmanın derinleşmesi üzerine yapıldığını belirterek, “Toplumsal muhalefet yükselince, devrimci mücadele boy gösterince, 12 Mart 1971’de faşist cunta, egemenler adına siyasal iktidarı ele geçirdi” dedi. Özer, darbe rejiminin kurumsal bir güç olarak karşılarına çıkmaması için darbecilerden hesap sorulması ve 12 Eylül Anayasasının lağvedilmesi gerektiğini söyledi. Yeni bir Anayasanın önemine dikkat çeken Özer, “Darbe yargılamaları geçersiz sayılıp, darbeden zarar görenlere tazminat ödenmelidir. Vatandaşlıktan çıkarılanlar kayıtsız şartsız geri alınmalı, cezaevinde yatanlar yattıkları süre boyunca sigortalı sayılmalıdır” dedi.

KATLİAM AYI ‘MART AYI’

Mart ayındaki katliamlara dikkat çeken Özer, katledilenlerin devrim meşalesi olduğunu ifade etti. Özer, 16 Mart 1978 tarihinde İstanbul Üniversitesinde çıkan olaylarda 7 öğrencinin öldüğünü, Seyit Konuk, İbrahim Ethem Coşkun ve Necati Vardar’ın 13 Mart 1982’de İzmir’de idam edildiğini hatırlattı. Özer, 21 Mart 1982’de Diyarbakır Cezaevinde Newroz ateşini kendi hücresinde yakarak ölen Mazlum Doğan’ı, 2 ve 5 Mart 1984’te ölüm orucunda ölen Cemal Arat ve Orhan Keskin’i saygıyla andıklarını belirtti. 12 Mart 1995 yılında yaşanan Gazi Katliamı’nın sorumlularından hesap sorulmasını da isteyen Özer, 16 Mart 1988’de Saddam Hüseyin’in 5 bin Kürt’ü kimyasal bombayla yok ettiği Halepçe Katliamı’nın yanı başlarında yaşandığını hatırlattı. Özer, “Barış ve demokrasi bu coğrafyada yaşayan herkesin anasının ak sütü kadar helaldir. Onlar kaybedecek. Barış ve demokrasi kazanacak” dedi. (Ankara\EVRENSEL)


DİYARBAKIR'DA DA KINANDI

12 Mart Askeri darbesinin yıl dönümü dolayısıyla tüm darbeleri kınayan Diyarbakır 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği üyeleri, Diyarbakır Cezaevinin müze yapılmasına yönelik talebini tekrarladı.

Diyarbakır 78’liler Dayanışma ve Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı Remziye Berk “Zalimlerin dil ve kimliklerinin bir önemi olmadığını gösteren bu jenosit olayını kınıyoruz, insanlığın bu katliamlardan ders almasını istiyoruz” dedi. (DİYARBAKIR)

SON YAZIDAN