Gazi Mahallesi’nde 18 yıl önce katledilen 17 kişi, binlerce kişi tarafından anıldı. Anma etkinliğinde katliamın sorumlularının ortaya çıkarılması istenirken, anmaya katılan Roboskîli aileler, geçmişte Türkiye’de devlet eliyle gerçekleştirilen katliamlar açığa çıkarılsaydı Roboskî Katliamı’nın yaşanmayacağını söyledi.

12 Mart 1995 tarihinde Gazi Mahallesi’nde 17 kişinin yaşamını yitirdiği katliamın 18’inci yıl dönümünde binlerce yurttaş, Gazi Mahallesi’nde bir araya gelerek, yaşamını yitirenleri andı. Eski Gazi Karakolu önünde bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İstanbul İl Meclisi, BDP, ESP, EMEP, DHF, Halk Cephesi, Halkevleri, TKP, ÖDP, Mücadele Birliği, Özgür Demokratik Alevi Derneği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün yanı sıra Roboskîli ailelerin de katıldığı anma etkinliğinde siyasi parti ve yapılar kendi pankart ve flamaları ile yürüdü.

Gruplar İsmet Paşa Caddesi boyunca önce Gazi Cemevi’ne ardından Gazi Mezarlığına yürürken, mahalledeki tüm esnaflar kepenklerini kapattı, evlerin balkon ve pencerelerinden ise katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları sarkıtıldı. “Gazi’den Roboskî’ye katleden devlettir”, “Gazi Katliamı’nı unutma unutturma”, Dersim Maraş Koçgiri unutulmaz hiçbiri” pankartları açan binlerce yurttaş, “Katillerden hesabı emekçiler soracak”, “Roboskî’nin de Gazi’nin de sorumlusu devlettir”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür”, “Şehîd namirin”, sloganları attı. Yürüyüşte ayrıca Paris’te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğrafları taşındı.

‘SORUMLULAR KORUNUYOR’

Yürüyüşün ardından mezarlığa varan kitle, mezar başlarında saygı duruşunda bulunarak marşlar okudu. Mezarlıkta yapılan açıklamalarda, katliamın üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen faillerin yargı önüne çıkarılmadığına dikkat çekildi. HDK Sultangazi Meclis Sözcüsü Mustafa Gürsoy yaptığı açıklamada, katliamın devletin resmi güçlerinin emekçi halklara karşı işlediği faşist kontrterör eylemlerinden biri olduğunu söyledi. 95 yılındaki katliamda onlarca insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Gürsoy, “1 Mayıs 77, Fatsa, Çorum, Maraş, Sivas, Uludere Katliamları, Paris’te 3 Kürt kadın siyasetçiye yapılan suikast, askeri ve siyasi operasyonlar, Kürt halkı, Aleviler ve ötekileştirilenlere karşı geliştirilen inkarcı politikaların sonucudur ve bu politikalara bugün de devam edilmektedir” dedi. Gazi Katliamı’nın sorumlularının bugüne kadar açığa çıkarılmadığına dikkat çeken Gürsoy, o dönem görev yapan devlet yetkililerinin hiçbiri hakkında soruşturma açılmamasının, katliamın gerçek sorumlularının korunduğunun göstergesi olduğunu kaydetti.

Gürsoy konuşmasının sonunda, demokratik halk iktidarının kurulması, kardeşliğin ve ulusların tam hak eşitliğinin sağlanması için herkesi birleşmeye çağırdı.

BDP MYK Üyesi Hayri Ateş ise, katliamı gerçekleştirenleri kınayarak, “Bize düşen onların anısına sahip çıkmaktır. Herkesi Gazi Katliamı’nı kınamaya ve katledilenlerin anısına sahip çıkmaya çağırıyorum” dedi.
(İstanbul/DİHA)


AİLELER FENALIK GEÇİRDİ

Katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri de sabahın erken saatlerinde mezarlık ziyaretinde bulunduktan sonra anma törenlerine katıldı. Ellerinde karanfil ve kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan ailelerden bazıları, fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldı. Aileler, daha sonra Gazi Cemevi’ne geçerek, yaşamını yitirenler anısına yemek verdi.
Daha yeni Daha eski