Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

13 yaşında pres makinesinde can verdi

AKP'nin 4+4+4 ve 16 yaşından gün almış çocukların ağır işlerde çalıştırılmasının önünü açan politikaları çocuk işçiliğini meşrulaş...

AKP'nin 4+4+4 ve 16 yaşından gün almış çocukların ağır işlerde çalıştırılmasının önünü açan politikaları çocuk işçiliğini meşrulaştırmaya, çocuk ölümlerini de artırmaya devam ediyor. İş cinayeti bu sefer Adana'da 13 yaşındaki bir çocuğun hayatını sona erdirdi.

13 yaşındaki Ahmet Yıldız okul masraflarını karşılamak için haftalık 100 liraya çalıştığı plastik fabrikasında pres makinesinin arasına sıkışarak can verdi. Patron iş kazasında ağır yaralanan çocuğun ‘trafik kazası’ geçirdiğini öne sürdü.

Ortaokul 7. sınıf öğrencisi Ahmet Yıldız, okuldan arta kalan zamanında, masraflarını karşılamak için Ali Koç'a ait plastik fabrikasında 2 ay önce, çay ve temizlik işlerine bakması için çalışmaya başladı. Öğleye kadar okula, öğleden sonra ise işe giden Yıldız, 14 Mart Perşembe günü saat 14.00 sıralarında ağır yaralı olarak Adana Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

Patron Ali Koç, plakasını alamadığı bir otomobilin çarpıp kaçtığını söyleyerek Ahmet Yıldız'ın tedavisi için hastaneye yatırdı. Doktorların tüm müdahalelerine rağmen Ahmet Yıldız, kurtarılamadı. Doktorlar, hastane polisine Yıldız'ın kafasının her iki yönünde de ezilme olduğunu, çocuğun trafik kazasında bu şekilde yaralanmasının mümkün olmadığını iletti. Doktorların ikazı üzerine harekete geçen Emniyet Asayiş Şubesi Cinayet Bürosu ekipleri, işyeri sahibi Ali Koç'un ifadesini aldı. Koç’un ilk ifadesinde çocuğun pres makinesinden çıkan numuneleri alırken kafasının sıkıştığını söylediği öğrenildi. Polis, işyerinde çalışan 2 kişiyi gözaltına aldı.

Kardeşinin ölümünden işyerinin sorumlu olduğunu kaydeden Tahsin Yıldız, “Ortalığı süpürme, çay getirip götürme gibi işlere bakıyordu. Haftalık 100 lira veriyorlardı. Pres makinasında çalıştırıyorlarmış. 13 yaşındaki çocuğun pres makinesinde işi ne, şikayetçiyiz” dedi.

Mobilyacılar ve Keresteciler Sitesi’nde, okul masraflarını çıkarmak için çok sayıda öğrenci ağır işlerde çalıştırılıyor. (ADANA)

SON YAZIDAN