Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

En iyi AVM ödülü, 11 işçinin katiline

Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nda (MIPIM) geçtiğimiz yıl 11 işçiye mezar olan Marmara Pa...

Fransa'nın Cannes şehrinde düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Fuarı'nda (MIPIM) geçtiğimiz yıl 11 işçiye mezar olan Marmara Park en iyi alışveriş merkezi seçildi.

Türkiye'nin onur konuğu olduğu ve 28 firma ile katıldığı fuar öncesi Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Cihan Haber Ajansı'na konuşmuş ve Türk müteahhitlerin dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğunu ancak tanıtımda güçlük çektiklerini söylemişti.

Esenyurt'ta geçtiğimiz yıl inşası süren Marmara Park AVM'de 10 kişilik çadırlarda 35 işçi barındırılıyordu. Bu insanlık dışı koşulların sonucu çıkan yangında 11 işçi yaşamını yitirmişti.

Alman firması ECE'nin Türkiye ayağının yaptırdığı ve Kayı İnşaat tarafından inşa edilen alışveriş merkezi'nin temeli 1 Mart 2011'de aralarında Esenyurt'un AKP'li belediye başkanı Necmi Kadıoğlu'nun da yer aldığı pek çok üst düzey isim tarafından atılmıştı.

Temelin atılmasından 1 yıl sonra 11 işçi, şantiyenin çadırlarında yanarak öldü. Bu iş cinayetinden 1 yıl sonraysa, o işçilerin emekleri üzerinde yükselen Marmara Park AVM, dünya çapında bir ödüle layık görüldü.

Ali Ağaoğlu'nun beklediği tanıtım bu olsa gerek...


AİLELER ADALET ARIYOR

Yaşamını yitiren 11 işçinin aileleri de adalet mücadelelerini sürdürüyor. Geçen hafta davanın 5’inci duruşmasına katılan aileler, adil bir yargılanmanın hâlâ gerçekleşmediğini belirtiyor. Acıları taze olan, iş cinayetinde hayatını kaybedenlerin aileleri, sorumluların cezalandırılmasını istiyor ve bunun için mücadele edeceklerini belirtiyor.


MÜFTÜOĞLU: SERMAYE İÇİN ÖNEMLİ OLAN ŞİRKET BAŞARISI

Konuyu gazetemize değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu şunları söyledi: Kapitalizmin, içinde bulunduğumuz sürecin halini ifade eden ironik bir durum. Bir taraftan rantla büyük bir kârlılık alanı yaratılırken bunun bedeli emekçilerin kanıyla ölçülüyor. Hemen hemen her işyeri açısından bunu söylemek mümkün. Birçok emekçinin teri akıtılıyor, kanı akıtılıyor ve bunun üzerinden çok büyük servetler elde ediliyor.

Alışveriş merkezinin ödül alması, alışveriş merkezini yapan şirket için çok önemli. Sermaye için de çok önemli çünkü sermaye açısından şirket, önemli bir başarıya imza attı. Sonuçta tüketim yapılacak. Söz konusu tüketim ve kârsa insanların ölmesinin de çok değeri yok. İşçiler sermaye için sadece çalıştıkları süre içerisinde değerlidirler, o da küçük bir miktar karşılığında.


AKDEMİR: VERİLEN ÖDÜL YARGIYA MÜDAHALE ANLAMI DA TAŞIYABİLİR

Görüşlerini aldığımız işçi sağlığı ve iş güvenliği meclisi üyesi Nevza Akdemir verilen ödülün, kapitalizmin sermaye birikimi mekanizmasının işleyişine dair çarpıcı bir örnek olduğunu belirtti. Akdemir, birçok işçinin can kaybı ile yapılan bir yapının en iyi yapı ödülü almasının sermayenin üretim ve işçiler üzerindeki tahakkümünün göstergesi olduğunu ifade etti. İşçi ve emekçiler açısından Marmara Park AVM’nin iş kazası ile sembolleşmesi için uğraştıklarını aktaran Akdemir, verilen ödülün yargıya müdahale anlamı da taşıyabileceğini, yargı öncesi süreçte 11 işçinin yaşamını yitirmesi sonucu oluşan gündemden kaynaklı rekor bir kan parası teklif edildiğini aktardı. Akdemir “Bu bizim için hem ironik hem sembolik bir ödül oldu. Kapitalizmin insan canı üzerinden nasıl yükseldiğinin bir göstergesi” dedi.

SON YAZIDAN