Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

1,74 km'ye 1 cami düşen İstanbul’da cami sayısı çok azmış!

AKP’nin son on yılda 7500 civarında yeni cami açması Diyanet’e yetmedi. Diyanet’e göre 1,74 kilometrekareye 1 cami düşen İstanbul’da ca...

AKP’nin son on yılda 7500 civarında yeni cami açması Diyanet’e yetmedi. Diyanet’e göre 1,74 kilometrekareye 1 cami düşen İstanbul’da cami sayısı çok az…

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “İstanbul’da da 3 bin cami var. Nüfus oranları dikkate alındığında camisi en az olan ilimiz İstanbul’dur” dedi.
soL'un haberinin ardından Diyanet'ten "spekülasyon" yanıtı
Cumartesi cami sayılarındaki müthiş artışın soL gazetesi tarafından gündeme getirilmesinin ardından Türkiye’deki cami sayıları üzerinden spekülasyon yapıldığını ileri süren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, nüfus oranları dikkate alındığında şehirlerdeki cami ihtiyacının önemli boyutlara ulaştığını iddia etti.
‘Vatandaşın üçte biri sokakta cuma namazı kılıyor’ iddiası
Görmez sözlerine şöyle devam etti, “Türkiye’de 15 ila 20 milyon arasında Cuma namazını kılan vatandaşımız var, bu zenginliğimizdir… Biz hamd ediyoruz. Bu insanların üçte biri Cuma namazını yer bulamadığı için sokakta kılıyor. 85 bin cami var. Doğru, ama bunların 60 bine yakını köy camisi. Nüfusun yüzde 25′i köylerde yaşarken, camilerin ise yüzde 75′i köylerde bulunuyor. Nüfusun yüzde 75′i şehirlerde yaşarken, camilerin yüzde 25′i şehirlerde bulunuyor. Bunları göz önünde bulundurmak zorundayız. Bayram namazında ise durum daha da değişiyor, bayram namazı kılan vatandaşların yarısına yakını namazlarını sokakta kılıyor.”
İstanbul’da cami sayısı az mı?
Konuyu Cumartesi günü gündeme getiren soL gazetesinde yer alan rakamlar Görmez’in açıklamalarını boşa çıkarıyor. Buna göre, İstanbul'un nüfusu 13,854,740. Yüzölçümü ise, 5313 kilometrekare. Bu verilere göre kentte 1,74 kilometrekareye bir cami düşüyor. Bebekler, çocuklar ve kadınların tamamının da camilere gittiği düşünülse bile ortalama 4450 kişiye bir cami düşüyor.
Türkiye geneline bakıldığında da ise 914 kişiye bir cami düşerken her 9,4 kilometrekarede bir cami bulunuyor.
Üstelik bu rakamlara sayıları her geçen gün artan binlerce mescit ise dahil değil.
(soL - Haber Merkezi)

SON YAZIDAN