Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

'1974 işgalinden beri en kötü gün'

Yeni haftanın en önemli gündem maddesi haline gelen Güney Kıbrıs’ta suların daha da ısınması bekleniyor. 10 milyar euroluk yardım paketi...

Yeni haftanın en önemli gündem maddesi haline gelen Güney Kıbrıs’ta suların daha da ısınması bekleniyor. 10 milyar euroluk yardım paketi konusunda anlaşılırken, anlaşmalar kapsamında mevduat sahiplerinin hesaplarında vergi uygulanması ile 5.8 milyar euroluk kaynak yaratılması kararı endişeleri arttırıyor. Güney Kıbrıs parlamentosunun dün paket ile ilgili kararı dün vermesi beklenirken, haftanın ilk işlem gününe ertelerken, yaşanacak sorunların önüne geçilmesi için bankaları iki gün tatil edildiği haber geldi.

Pakette en çok tedirginlik yaratan madde şu ana kadar uygulanan kurtarma planlarında olmayan unsur olan mevduata vergi konulması. 100 bin euro altındaki mevduatlara yüzde 6.75, 100 bin euro üzerindeki mevduatlara ise yüzde 9.9 vergi uygulanacak. Mevduat sahiplerine, vergi olarak alınan tutarlar kadar banka hissesi verilecek. Böylece, Güney Kıbrıs’a yapılacak 10 milyar euro yardıma ek olarak 5.8 milyar euro sağlanmış olacak.

Güney Kıbrıs Başbakanı Nicos Anastasiades’in bugüne bıraktıklarını söylediği karar sonrasında Güney Kıbrıs kaynaklı risklerin 17 üyeli kur birliğinde bankacılık risklerini tetikleyebileceği kaydediliyor.

Avrupa’da Yunanistan ile 2009’da alevlenen borç krizinin benzeri bir durum yaşanabileceği uyarıları gelirken, Moody’s kararın Avrupa bankalarına kredi desteğinin sınırlaması için önemli bir adım olduğunu, politika yapıcıların finans piyasalarını riske sokacağına vurgu yapıldı.

Morgan Stanley Başekonomisti Joachin Fels karar sonrasında yaptığı değerlendirmede uygulanacak olan verginin çevre ülkelerde mevduatlara benzer bir uygulamayı beraberinde getirip getirmeyeceği noktasının önemli olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz Eylül ayından beri nispeten daha sakin günler geçiren Euro Bölgesi’nde, İtalya’nın politik belirsizliği, İspanya’daki politik skandallara Güney Kıbrıs gerilimin de eklenmesi ile yeniden kriz gündemine dönüş yaşanacağı endişeleri arttı.

Euro tarafında satışların artması ile 1.30’lardan yüzde 1.4’lük değer kaybı ile haftanın ilk işlem gününde 1.28’e kadar geri çekildiği gözlenirken, dünyanın en büyük tahvil fonu PIMCO’nın yöneticisi Bill Gross twitter hesabından risk on sürecine girildiğini euronun satışının artacağını belirtti.

Güney Kıbrıs Devlet Başkanı Nicos Anastasiades, ülkesinin Euro Bölgesi'nden düzensiz bir şekilde çıkma riski karşı karşıyaolduğunu blirterek, siyasi birlik çağrısı yaptı ve mevduatlara vergi konusunda küçük tasarruf sahiplerine dapa iyi şartlar sağlamak için mücadele edeceği sözü verdi. Ulusa sesleniş konuşması yapan Anastasiades, iflasın eşiğinde bir hükümeti devraldıklarını ve Güney Kıbrıs'ın son 40 yılın en zorlu zamanlarını yaşamakta olduğunu belirterek, ülkesinin Avro Bölgesi dışına çıkmaya zorlanma riski ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Anastasiades, "Eğer düzensiz bir temerrüdü tercih edersek, sonucunda bankacılık sisteminin tamamen çökmesine yol açabiliriz" diye konuştu.

Yaptığı açıklamada 1974 Türkiye işgali sonrasında en kötü günün yaşandığını belirten Başbakan, paketin yumuşaması için çalışacağını da belirtti.

AVRUPA PARLAMENTOSU BAŞKANI, GÜNEY KIBRIS'A SUNULAN KURTARMA ANLAŞMASINDA DÜZELTME İSTEDİ

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Güney Kıbrıs'a sunulan kurtarma anlaşmasında küçük mevduat sahiplerini koruyacak düzeltmeler yapılması çağrısında bulundu.

Schulz, "Kurtarma anlaşmasına banka müşterilerinin katılımı doğru. Ancak çözüm sosyal açıdan kabul edilebilir olmayı" diye konuştu.

Schulz, 25 bin euronun altında kalan mevduatların getirilmek istenen vergiden muaf tutulmasını istedi.

Euro Bölgesi maliye bakanlarının üzerinde anlaştıkları kurtarma paketi, 100 bin euronun üzerinde mevduat sahipleri için vergioranının yüzde 9.9, 100 bin euronun altı için ise yüzde 6.75 olmasını öngörüyor.

BUGÜN YENİDEN TOPLANACAKLAR


Güney Kıbrıs'ta hükümet parlamentonun AB kurtarma anlaşması için dün yapacağı acil toplantıyı bugüne erteledi.

Parlamento, AB ile yapılan anlaşmayı oylamak için bugün Türkiye saati ile 16.00'da biraraya gelecek. Oylama öncesinde ise Türkiye saati ile 11.00'de Devlet Başkanı Anastasiades bir konuşma yapacak. (The lira)

SON YAZIDAN