HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

25 bin öğrenci polisle çatıştı

Yaz tatili bitti, Şili öğrenci gençliği sokaklara döndü. 21 Mart günü okulların açılmasıyla birlikte “Hükümete hatırlatma: Parasız eğiti...

Yaz tatili bitti, Şili öğrenci gençliği sokaklara döndü. 21 Mart günü okulların açılmasıyla birlikte “Hükümete hatırlatma: Parasız eğitim isteyenler sokaklarda” diyen üniversiteliler ve liseliler, dün (28 Mart) Santiago’da bir araya geldi. Eylem, Şili Öğrenci Konfederasyonu, Lise Öğrenci Meclisi Koordinasyonu ve Lise Öğrencileri Ulusal Koordinasyonu tarafından düzenlendi. Plaza Italia’da başlattıkları yürüyüşte Alameda Caddesi’ni sloganlarla inleten yaklaşık 25 bin öğrenci, Mayıs 2011’den bu yana sürdürdüğü parasız, nitelikli ve özgür eğitim hakkı için Eğitim Bakanlığı’na yürümek istedi.
Yürüyüşün bir süre sonra polis barikatıyla kesilmesi üzerine Şilili öğrenciler, barikata yüklendi. Polisin biber gaz ve tazyikli su ile başlattığı saldırı ile birlikte Santiago sokakları çatışma alanlarına döndü. Öğrenciler, üzerlerine sürülen zırhlı tanklara molotof kokteylleri attı.
sili5
‘Sermayenin cebi doluyor, öğrenciler suçlanıyor’
Şili’de lise ve üniversite öğrencileri, Mayıs 2011’den bu yana hükümetin eğitimi piyasalaştıran, üniversitelerdeki öğrenci örgütlülüğünün alanını daraltan ve bütçede eğitime ayrılan payı kısan politikalarına karşı sokaklarda. İki yıla yaklaşan eğitim hakkı mücadelesini, eğitim emekçilerinin ve işçilerin grevleriyle birlikte milyonların katıldığı bir mücadeleye dönüştüren öğrenciler, eylem birliğini örgütsel birlikteliklere de dönüştürdü.
Şili Öğrenci Konfederasyonu Sözcüsü Gabriel Borik, “Eğitimi piyasalaştırarak sermayenin cebini dolduruyorlar. Buna karşı çıktığımız için ise bizi suçlu göstermeye çalışıyorlar. Taleplerimiz görmezden gelirken bizi suçlulaştıran bir hükümete karşı sessiz kalamayız” dedi.
sili1
‘Masası olmayan lise var, kimi kandırıyorlar!’
Lise Öğrencileri Meclisi Koordinasyonu Başkanı Eloisa Gonzales ise yaz tatilinde ülkenin dört bir yanındaki liselerde okul durumlarına ilişkin raporlar topladıklarını belirtti. Gonzales, liselerdeki koşulların her geçen gün kötüleştiğini, bazı okullarda profesörlerin derslere gelmediğini ve eğitimin aksadığını dile getirdi.
“Masası olmayan lise olduğunu gördük, görüntüledik, belgeledik. Hükümet halen kimi kandırıyor. Kurdukları ve kurumsallaştırdıkları bu sistemi başlarına yıkacağız” diyen Gonzales, 20 Haziran’da ülkenin dört bir yanında forumlar düzenleyeceklerini ve 28 Haziran’da Büyük Lise Yürüyüşü düzenleyeceklerini de duyurdu.
İçişleri Bakanı polis şiddetini göremedi
Öğrencilerin eylemi sonrasında basının karşısına çıkan Şili İçişleri Bakanı Andres Chadwick, eylem yapan öğrencilerin taleplerini ve polis saldırısını görmezden geldi. Chadwick, “Bu bir grup öğrencinin amacı düzensizlik, mülkiyete zarar, trafiği kesmek ve şiddet oluşturmak” dedi.

Business News