HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

Binler On'ların Yolunda Yürüme Sözü Verdi

30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere'de katledilen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) önderi Mahir Çayan ve dokuz ...

30 Mart 1972 tarihinde Kızıldere'de katledilen Türkiye Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (THKP-C) önderi Mahir Çayan ve dokuz devrimci bugün başta Karşıyaka Mezarlığında olmak üzere ülkenin dört bir yanında anıldı.

Binler Mahir'e koştu
Ankara Karşıyaka'da Mahir Çayan'ın mezarı başında Kızıldere katliamında yaşamını yitiren Mahir Çayan, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Saffet Alp, Sinan Kazım Özüdoğru, Ertan Saruhan, Hüdai Arıkan, Ahmet Atasoy, Ömer Ayna ve Cihan Alptekin anıldı.
Devrimci Gençler'in yaptığı anmanın dışında 78'liler Derneği, Halkevi, HDK bileşenleri de ayrı ayrı anmalar düzenledi.
Öğrenci üye kurultayı için Ankara'da toplanan yüzlerce Makina Mühendisleri Odası üyesi Öğrenci üye de anmaya katıldı.
Taksim'de büyük yürüyüş
Anma için Taksim'de bir araya gelen kitle buradan Galatasaray Meydanı'na yürüdü. "Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur" yazılı pankart arkasında yürüyen kitle sık sık "Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş", "Devrim şehitleri ölümsüzdür" ve "Onlara sözümüz devrim olacak" sloganları atılırken, yürüyüşte marşlar okundu. Galatasaray Meydanı'nda son bulan yürüyüşün ardından bir dakikalık saygı duruşuna geçildi.


Saygı duruşunun ardından bütün ortak açıklamayı okuyan Nazmi Algan, Kızıldere'de 10 devrimcinin öldürüldüğünü, bunun devrimciler için her zaman onurlu bir mücadele tarihinin en kritik eşiklerinden birisi olduğunu belirtti. Kızıldere'nin devrimci bir dayanışma olduğunu ifade eden Algan, "İleri demokrasi nidaları atan AKP iktidarı bugün Mahir'in fotoğraflarını evine asmayı, kitabını okumayı ve onları anmayı suç saymaktadır. Oysa halkların eşit, özgür ve barış içinde yaşadığı bir ülke kurma mücadelesi, bizim için suç değil olsa olsa onurlu devralınacak bir bayraktır" dedi. "Bu ülkenin devrimcileri başta Filistin olmak üzere Ortadoğu halklarının direnişine ucuz gösterilerle değil, sınırları aşarak, elde silah savaşarak katıldılar" diyen Algan şöyle devam etti: "Bugün de Ortadoğu'da emperyalizme karşı direnişi yükseltme boynumuzun borcudur. Bu ülkenin devrimcileri darağacına 'Yaşasın Kürt ve Türk halklarının kardeşliği' diyerek gitti. Bu söz yıllarca Kürt ve Türk halklarının mücadelesinin sloganı oldu ve bugünün mücadelesine de ışık tuttu" dedi.
Denizli de Kızıldere'yi Unutmadı
30 Mart 1972'de Niksar'ın Kızıldere köyünde güvenlik güçleri tarafından katledilen Mahir Çayan ve 9 yoldaşı Denizli'de de anıldı. ÖDP, HDK, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, Sosyalist Parti ve  DHF üyelerinden oluşan yaklaşık 300 kişilik grup, Denizli Sanat Merkezi önünde bir araya gelerek, "Kızıldere son değil mücadele sürüyor, Mahir Hüseyin Ulaş Kurtuluşa Kadar Savaş, Yaşasın Devrimci Dayanışma" sloganları ve alkışlarla basın açıklaması okudu.


Grup adına basın metnini okuyan Burcu Özdoğan; "Ülkemizin emperyalizmin işbirlikçisi gerici iktidarlar eliyle sürdürülen sömürü ve zorbalık düzeninden kurtulması için bağımsızlık, devrim ve sosyalizm mücadelesini yükselterek, 21. yüzyılın devrimci yolunu yaratacağız." dedi.

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu Mahirleri andı
Kocaeli emek ve demokrasi platformu Kocaeli İnsan hakları parkında Mahir Çayan ve  9 yoldaşını katledilişlerinin  yıldönümünde andılar. Anma saygı duruşuyla başladı ardından Emek ve Demokrasi Platformu adına Kuzey Boy basın açıklamasını okudu.
Basın açıklamasında Mahirlerin bugünki mücadeleye olan etkisinden bahsedilirken, eşitlik, özgürlük, adalet vurgusu yapıldı. Anma okunan şiirler ve türkülerle son buldu.
Haber: Mehmet Emin Kurnaz, Pınar Baltacı-MUHALEFET.ORG

Business News