Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

AKP-İsrail barışında hedef Suriye

Erdoğan İsrail ile diplomatik pürüzlerin giderilmesinin Beşar Esad yönetiminin gidişini hızlandıracağını söylerken, İsrail Suriye’de bir...

Erdoğan İsrail ile diplomatik pürüzlerin giderilmesinin Beşar Esad yönetiminin gidişini hızlandıracağını söylerken, İsrail Suriye’de bir askeri kontrol noktasını vurdu


AKP’nin ve egemen medyanın bir “zafer” havasında sunduğu, İsrail Başbakan’ı Benjamin Netanyahu’nun Türkiye’den özür dilemesi ile başlayan sürecin arka planı aydınlanıyor. Doğrudan ABD Başkanı Barack Obama inisiyatifinde gelişen süreçte, İsrail bu adımı Suriye’de AKP ile işbirliği yapmak için attıklarını açıkladı.
İsrail güvenlik kaygısıyla adım attı
Netanyahu’nun açıklaması facebook sayfasında yayımlandı: “Değişen gerçekler, bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi yeniden ele almamızı gerektirdi. Suriye krizinin sürekli kötüleşmesi en önemli kaygımız.” Suriye’de gelişmiş silahların farklı unsurların eline geçmeye başladığını belirten Netanyahu, “En çok korktuğumuz da kimyasal silahların terör gruplarının eline geçmesidir” dedi.
Özellikle Golan Tepeleri’ndeki grupların kendileri için büyük tehdit olduğunu belirten Netanyahu, sınır bölgesini yakından takip ettiklerini ve muhtemel bir gelişmeye karşı cevap vermeye hazır olduklarını ifade etti. Türkiye ile ilişkilerin kesilmesinden 3 yıl sonra bu ilişkileri yeniden tesis etmeye karar verdiğini belirten Netanyahu, bu süre içerisinde de krizi sona erdirmek için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Netanyahu, “Suriye ile sınıra sahip olan Türkiye ve İsrail’in iletişim halinde olması önemli” dedi.
Dakika bir… İsrail Suriye’yi vurdu
Golan’daki İsrail birlikleri Suriye ordusuna ait bir askeri kontrol noktasına roket saldırısında bulundu. İsrail işgali altında bulunsa da gerçekte Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ne Suriye tarafından ateş açılması üzerine, İsrail askeri saldırı tehdidinde bulunmuştu.
Erdoğan “Esed gidecek” diye seviniyor
İsrail ile gelinen yeni süreçle ilgili olarak Milliyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Fikret Bila’nın sorularını yanıtlayan Erdoğan ise, İsrail’in Mavi Marmara olayıyla ilgili Türkiye’den özür dilemesinin ardından Suriye’de Beşar Esad yönetiminin gidişinin hızlanacağını söyledi. Erdoğan, İsrail ile Türkiye arasındaki gelişmelerin süreci hızlandıracağını belirterek, “Ben etkiler diye düşünüyorum. Çünkü atacağımız çok farklı adımlar olabilir. Nitekim Amerika’nın dikkat ederseniz açıklamaları da farklı. Onun için tabii Ürdün seyahati boşuna değil. Onun için bölgede Suriye süreci, bence olumlu istikamette çok daha hızlanacaktır” dedi.

SON YAZIDAN