Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

DEBA İşçilerine Polis Barikatı!

Denizli'de 3 yıldır alamadıkları 10 aylık maaş ve kıdem tazminatları için bir yıldan uzun süredir mücadele eden Denizli Basma Sana...

Denizli'de 3 yıldır alamadıkları 10 aylık maaş ve kıdem tazminatları için bir yıldan uzun süredir mücadele eden Denizli Basma Sanayii (DEBA) işçileri, Çınar Meydanı'nda toplanarak, bir sivil toplum örgütünün düzenlediği ve CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in katılacağı panele yürümek isteyince polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldılar.

Daha önce de 8 Mart ve diğer birçok eyleme saldıran Denizli polisi, bu kez işçilerin yürüyüşüne engel olmak istedi.

Çınar Meydanı'nda toplanarak panelin yapılacağı Denizli Halk Eğitim Merkezi'ne yürümek isteyen işçiler, polisin yürütmeme tavrı üzerine Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'i Çınar Meydan'na davet etti. İşçilerin çağrısıyla toplanma alanına gelen Cihaner, emniyet mensuplarıyla bu engellemenin hukuksuz olduğuna dair tartıştı. Pazarlıklar bir sonuç vermeyince DEBA işçisi iki kadını yanına alan Cihaner, "panelin yapılacağı yere yürüyoruz, bize engel olamazsınız buna yetkiniz yok" dedi.
Bu sırada Cihaner ve kadın eylemcilere müdahale eden polis, "sen basın değil eylemcisin" dediği ve yaşanan olayı görüntüleyen BirGün muhabiri Mehmet Emin Kurnaz'ı gözaltına almaya çalıştı. Bu duruma  tepki gösteren işçilerin polise karşılık vermesiyle bir süre itişmeler yaşanırken, Cihaner'in yanında bulunan kadın eylemciler ezilme tehlikesi geçirdi. Cihaner, tepkisini; "siz bizim güvenliğimiz için buradasınız, bizim ne şartlarda yürüyeceğimize, neye katılıp katılmayacağımıza siz karar veremezsiniz, üstelik burada eylem yapmıyoruz, panele katılacağız ve siz panele katılmak isteyen emekçilere müdahale ediyorsunuz, bu yaşananların hesabını soracağız" dedi.

Polisin tavrına tepki gösteren işçiler; "Direne direne kazanacağız, zafer direnen emekçinin olacak, iş ekmek yoksa barış da yok" sloganları eşliğinde oturma eylemi gerçekleştirdi. Bu sırada Çınar Meydanı'nda bulunan Denizli Ülkü Ocakları'ndan bir grup DEBA İşçilerinin eylemini attıkları sloganlarla provake etmeye çalışınca, işçiler; "Faşizme karşı omuz omuza" sloganıyla karşılık verdiler. Bu yaşananların ardından işçilerin üzerlerine giydikleri "Esat Sivri- İş Bankası ele ele" yazılı yelekleri çıkartmaları halinde panelin yapılacağı salona üçer beşer kişilik gruplar eşliğinde yürümelerine karışmayacaklarını belirten polisler, uzun süreli bekleyişin ardından yola kurulan barikatı kaldırdı.

Panelin yapıldığı salona gelmeyi başaran DEBA işçileri, İlhan Cihaner'le görüştü. Daha önce de DEBA işçilerinin bir çok eylemine katılan ve süreci takip eden İlhan Cihaner; Denizli polisinin işçilerin en doğal hakkı olan eylemleri, kadınların 8 Mart'ta da görüldüğü üzere basın açıklamalarını, demokrasi adına her şeyi ayaklar altına aldığını belirterek bugün yaşananları meclisin gündemine taşıyacağını ifade etti. Cihaner; "DEBA'nın iflas davası kabul edildi. Bu durum DEBA mücadelesi üzerine yeni süreçleri beraberinde getirecektir. İş Bankası ile de görüşeceğiz, sonrasında tekrar sizlerle toplantı alıp sürece dair paylaşımlar yapacağız. Sürecin bizzat takipçisiyim, DEBA mücadelesi mutlaka kazanılacak" dedi.

Panel sonrası BirGün'e konuşan 20 yıllık DEBA emekçisi Ramazan Kaplan, DEBA mücadelesinin her geçen gün daha da büyüdüğünü belirterek, sermaye çevrelerinin DEBA eylemlerden büyük rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Kaplan, "Bu eylemler bazı kesimleri ciddi rahatsız ediyor, bugün bunun bir örneğiyle karşılaştık. En demokratik haklarımız bile engelleniyor. Bizleri yalnızlaştırmaya çalışıyorlar. Bizi zaman zaman emniyete davet edip, bizimle birlikte mücadele veren sınıf dostlarını bize kötülemeye çalışıyorlar. Amaçları burada gelişen mücadeleyi bir şekilde sönümlendirmek, ama biz bugün de görüldüğü üzere her geçen gün daha da kararlılıkla mücadele ediyoruz. Dost düşman bilsin ki DEBA işçisi bu oyunu bozacak. Hiç bir baskı, tehdit bizi yolumuzdan alıkoyamaz" dedi.
Haber:Mehmet Emin Kurnaz- Denizli

SON YAZIDAN