Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Ekonomik kriz ve eylemler hükümetin sonunu getirdi

Ekonomik krizin halkı her geçen gün daha da yoksullaştırdığı Slovenya’da Başbakan Janez Jansa hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve yüksele...

Ekonomik krizin halkı her geçen gün daha da yoksullaştırdığı Slovenya’da Başbakan Janez Jansa hakkındaki yolsuzluk iddiaları ve yükselen toplumsal muhalefet hükümet devirdi. Koalisyon ortaklarının bir bir hükümetten çekilmesinin ardından, meclis Jansa’yı görevinden aldı


Avrupa’daki etkisini 2013 yılında daha fazla hissettiren ekonomik kriz ve yükselen toplumsal muhalefet, Slovenya’da da hükümetin devrilmesine neden oldu. Halkın her geçen gün daha da yoksullaştığı ülkede, Başbakan Janez Jansa’nın adı bir yıllık görev süresince çok sayıda yolsuzluk skandalına karıştı.
Yolsuzluk belgelendi, aksini ispatlayamadı
Ülkede özerk yapıdaki Yolsuzluğu Önleme Komisyonu, ocak ayında yayımladığı raporda Jansa’nın vergilerinde düzensizlik olduğunu, hükümetin ihale süreçlerinde de Jansa’nın ortağı olduğu şirketlerin pay kaptığını ve haksız kazanç elde edildiğini belgeledi. İddiaları reddeden ve aksini ispatlayacağını söyleyen başbakan ise aradan geçen 1,5 aylık süreçte kendini haklı çıkartacak herhangi bir adım atmadı.
slovenya3Hükümetin istifası için halk sokakta
Bu süreçte özellikle vergilendirme sisteminde yaptığı değişiklikler ile toplumun alt ve orta sınıflarının büyük tepkisini çeke hükümet, sokak eylemleriyle de sarsılmaya başladı. “Zenginleşen iktidar, yoksullaşan halk” sloganıyla yaklaşık 3 aydan bu yana eylemler yapan halk, son olarak 8 Şubat günü başkent Ljubljana’da kitlesel bir eylemle hükümetin istifasını istedi. Köşeye sıkışan başbakan, 16 Şubat günü ise ziyaret için gittiği bir müzede üniversiteliler tarafından protesto edildi.
Ortaklarının istifası onu da düşürdü
Janez Jansa’nın liderliğindeki Slovenya Demokratik Partisi, Şubat 2012’deki seçimlerde birinci parti olmasına karşın hükümet kurmak için az sandalyeli partiler ile ittifak yapmak zorunda kalmıştı. Kitlesel eylemler ve yolsuzluk skandallarının ardından az sayıda sandalyesi bulunan koalisyon ortaklarından istifalar gelmeye başladı. Jansa ilk istifaları “Kaybeden onlar olacak” sözleriyle değerlendirse de istifalara ilerleyen günlerde yenileri eklendi ve Slovenya Demokratik Partisi hükümette yalnız kaldı.
slovenya4
Slovenya meclisi, muhalefetin güvenoyu önerisini görüştüğü dünkü (27 Şubat) bileşiminde azınlık konumuna düşen Slovenya Demokratik Partisi’nin hükümetten düşürülmesine karar verdi. Meclis, yeni hükümet kurma görevini muhalefetteki Pozitif Slovenya Partisi lideri Alenka Bratusek’e verdi. Bratusek, hükümeti kurduğu takdirde ülkenin ilk kadın başbakanı olacak.
Avrupa’nın yeni Yunanistan’ı
Ekonomik krizden çıkmak için neoliberal politikaları hızlandıran fakat attığı her adım halkın büyük tepkisi sonucu geri çekilen Slovenya, “Avrupa’nın yeni Yunanistan’ı” olarak adlandırılıyor. 2004’te AB’ye katılan Slovenya, 2007’de de para birimini avroya dönüştürdü. 2008-2009 finansal krizi bankacılık sektörünü alt üst ettikten sonra krizin etkisinden çıkamayan ülke, mart ayı içerisinde ise 2 milyar avroluk borç ödemesini karşılamak zorunda.
Slovenya’da işsizlik oranı ise yüzde 12 oranına yükselmiş durumda.
Sendika.Org

SON YAZIDAN