Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İslamcılarla nafile ittifaka doyamayanlardan...

Bugüne kadar sistem karşıtı oldukları yanılgısıyla pek çok kez İslamcı kişi ve kurumlarla ittifak kuran ve sonunda hüsrana uğrayan bazı ...

Bugüne kadar sistem karşıtı oldukları yanılgısıyla pek çok kez İslamcı kişi ve kurumlarla ittifak kuran ve sonunda hüsrana uğrayan bazı sol kesimler, İslamcılarla yeni bir ittifak girişimiyle sahne alıyor
Bazı sol örgütler, “Uyanış ve Vahdet”, “İştiraki”, “Kudüs-Der”, “Makbul Adımlar” ve “Anti-Kapitalist Müslümanlar” gibi İslamcı gruplarla “Emperyalizme ve NATO’ya karşı eylem birliği” adlı bir girişim oluşturdu. Girişim 2 Mart Cumartesi günü bir de eylem yapacak.
Eylem duyurusunun yapılmasının hemen ardından Antikapitalist Müslümanlar “böyle bir etkinliğimiz ve basın açıklamamız yoktur” diyerek isimlerinin kendi iradeleri dışında metne yazıldığını belirten bir tekzip yayımladılar.
Girişimin çağrı metninde şu ifadeler yer alıyor: “Farklı inanç, ideoloji ve geleneklerden bir araya gelen biz aşağıda isimleri bulunanlar, emperyalizme ve NATO’ya karşı bir ortak yürüyüş eyleyeceğiz…”
“Tüm yeryüzünün emperyalizme karşı direnen özgür halklarını selamlayarak, emperyalist saldırganlık ve köleliğe karşı aydınlık gelecek, onurlu ve insanca bir yaşam için herkesi bu birlikteliğe ve mücadeleye; bu yürüyüşe katılmaya çağırıyoruz.”
Bugüne kadarki girişimler hüsranla sonuçlandı
Solda İslamcılarla ittifak tartışmaları son 20 yılda dönem dönem gündeme geldi. Sol birlik platformlarını bölme pahasına, “sistem karşıtı” oldukları yanılgısıyla İslamcılarla yan yana gelen grupların iddiası kitleselleşebilmek ve sistem içi İslamcılara / iktidara güçlü bir muhalefet oluşturabilmek oldu.
Ne var ki, sol bu girişimlerde kendi kürsülerini İslamcılara sunarken kitleselleşemediği gibi, bu İslamcı “yoldaşların” bir süre sonra iktidara yamandığına şahit oldu. Irak’ın işgaline karşı mücadele sürecinde çok simgesel ve marjinal bir katılım sergileyen grupların sözcüsü Vakit yazarı Abdurrahman Dilipak’tı.
Daha sonra Mehmet Bekaroğlu ile birlikte girişilen “sol-Müslüman” ittifakların birincisi, Ertuğrul Günay’ın AKP’ye bakan olarak geçişine, HAS Parti çatısı altında gerçekleşen ikincisi de Numan Kurtulmuş ve HAS Parti müteahhitlerinin AKP’ye yönetici olarak geçişine yaradı. Bu süreçte ittifak kuran sol gruplar kitleselleşmek bir yana, bölündü ve kadrolarını yitirdi.
Bu yeni girişimin nelere vesile olacağı merak konusu.
Girişimde yer alacağı açıklanan kurumlar: AKA-DER (Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği), Anti-Kapitalist Müslümanlar (grup daha sonra kendi adlarının bilgileri dışında listeye eklendiğini belirtti), BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) İstanbul İl Örgütü, Emek ve Adalet Platformu, EMEP (Emek Partisi), ESP (Ezilenlerin Sosyalist Partisi), FHDD (Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği), İKP (İşçi Kardeşliği Partisi), İştiraki, Kaldıraç, Kudüs-Der (Kudüs İslami Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği), Makbul Adımlar, ÖDAD (Özgür Demokratik Alevi Derneği), Özgür Açılım, Sakarya Dayanışma Derneği, SDP (Sosyalist Demokrasi Partisi), TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği), Türkiye Gerçeği, UİD-DER (Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği), Uyanış ve Vahdet.
Dakika bir, talihsizlik bir
Söz konusu eylemin haberinin yayımlanmasından kısa süre sonra, Antikapitalist Müslümanlar adına resmi mail hesaplarından bir düzeltme mail’i geldi. Grup, kendilerinin böyle bir kararı olmadığını, isimlerinin de kendilerine sorulmadan yazıldığını belirtti:
“Cuma günü basın açıklaması ve sonraki gün (Cumartesi günü) yapılacağı sosyal medya üzerinde bizim (Antikapitalist Müslümanlar) adımıza duyurulan Emperyalizmle ve NATO’ya karşı yürüyüş eylemi diye bir etkinliğimiz ve basın açıklamamız yoktur. Sözkonusu çağrı İhsan Eliaçık ve kendisine ait olan İnşa Kültür Merkezi’nin bizden habersiz olarak adımızı kullanarak yaptığı bir çağrıdır. Antikapitalist Müslümanlar adına duyuru, çağrı yapacak kanallar bellidir. Bu kanallar dışında bizim adımıza yapılan çağrı ve duyurular bizi bağlamamaktadır. Basın ve kamuoyunun bilgisine arz ederiz. “
Sendika.Org

SON YAZIDAN