Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Gökçek’in ‘Altınoran’ı tutmadı

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında başlattığı ve Sinpaş GYO A.Ş’nin Altınoran projesini gerçekleştirdiği Güneykent Kentsel D...

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2005 yılında başlattığı ve Sinpaş GYO A.Ş’nin Altınoran projesini gerçekleştirdiği Güneykent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’ne yargıdan durdurma kararı geldi. Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporundaki “afete maruz bölge” tespitlerinin dikkate alındığını belirterek davaya konu kentsel dönüşüm alanının şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun olmadığına karar verdi. Karar, oybirliği ile alındı.
Mahkeme kararında şu ifadelere yer verildi:
Belirsizlik kaynaklı, analizlerden, değerlendirmelerden ve planlama sisteminden bağımsız, kamu yararının gerçekleşmesine, sağlıklı çevrelerin ve güvenli mekânların oluşmasına engel olan, herkese güvenlik sunmayan, eşitliği zedeleyen uygulamalara yol açma tehlikesi barındırdığından, dava konusu kentsel dönüşüm ve gelişim alanı sınır onay işlemlerinin şehircilik ilkelerine ve kamu yararına uygun bulunmadığı kanaatine ulaşılmıştır
Davayı, mağdur edilen hak sahipleri açmıştı
Güneykent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 2005 yılında başlatılmış ve bölgedeki hak sahipleriyle anlaşma yapılmıştı. İki yıl içinde konutların teslim edileceğini söyleyen belediye, sürüncemede bıraktığı projeyi 2010 yılında yenilemiş ve Sinpaş GYO A.Ş. ile anlaşmıştı.
Altınoran projesinin ortaya çıkmasının ardından hak sahipleri, projede kendilerinin izole edildiğini, binaların dere kenarına yapılmasının özellikle Samsun’daki TOKİ konutlarının sel sonucu sular altında kalmasını örnek göstererek risk anlamına geleceğini belirtmişti. Bölgede bir araya gelen yurttaşlar, projeye ilişkin dava sürecini başlatmıştı.
Projeyle ilgili bilirkişi raporunda da “Şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun bulunmamıştır” denilmişti.
Gökçek: ‘Dava sürerken bin konut sattık, şimdi ne yapacağız?’
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kısa bir süre önce Danıştay’da düzenlenen “Kentsel Dönüşüm ve Çevre Hukuku Konferansı”na katılmış, konuşmasına Sinpaş örneğini vermişti. Gökçek, Danıştay üyelerine “Bin konut satıldı. İnşaatların yarısı bitti. Şimdi ne yapacağız? Nasıl bu iş yürüyecek? Bin kişi konut almış. Aradan 3-4 sene geçmiş ve karar yeni geliyor. Siz bizim yerimizde olsanız ne yapardınız? Danıştay üyeleri bunu düşünmesini istirham ediyorum” demişti.
Sendika.Org/ Ankara

SON YAZIDAN