Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Halkevleri, Mahir, Hrant bir karede

Sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Arena’da bir araya gelen Halkevciler salonun hazırlıklarını tamamladı.  Sahnenin sol yanında...

Sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Arena’da bir araya gelen Halkevciler salonun hazırlıklarını tamamladı.  Sahnenin sol yanında “Tek yol sokak, tek yol devrim ve Metin Lokumcu onurumuzdur” yazılı Metin Lokumcu pankartı, sağ yanında da “Barış ve halkın hakları için Halkevleri’yle 1 Mayıs’a” yazılı 1 Mayıs çağrısı pankartı yer aldı. Salonun bir köşesinde Halkevci Kadınların “Kadın düşmanı AKP’yi durduracağız” yazılı pankartı yer alırken bir diğer köşede de “Gericiliğin ve faşizmin karşısında Halkevleri var, sen de üye ol” yazılı pankart asıldı. Sahnenin üstü ve salonun köşelerinde turuncu-mor balonlar asıldı.

Etkinlik öncesinde Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Konya-Eskişehir Yüksek Hızlı Tren hattının açılışını yapmak için bulunduğu spor salonunun karşısındaki Ankara Garı’nda yoğun güvenlik önlemleri vardı.
Soğuk hava ve yer yer süren kar yağışına rağmen binlerce Ankaralı spor salonunu doldurdu.
Tiyatro sanatçısı Volkan Yosunlu’nun sunuculuğunu yaptığı etkinlik, Nefes Dans ve Müzik Topluluğu’nun gösterisi ile başladı. Farklı dans ve halk oyunlarıyla ilgi toplayan grubun ardından Karmate’nin şarkılarıyla binleri coşturdu.

Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy bir konuşma yaptı. “Ekmek yoksa, adalet yoksa, barış da yoksa; ‘isyan etmek haktır’ diyenler merhaba” diyerek konuşmasına başlayan Ersoy, hak mücadelesi verenleri selamladı. “Ankara Gökçek’in değil, halkındır” sözü uzun süre alkışlandı…
Oya Ersoy’un konuşmasının tam metni için tıklayın..
Halkevleri, Mahir, Hrant bir karede
Ersoy’un konuşmasının ardından Yavuz Bingöl ve Halkevleri Çocuk Korosu sahne aldı. Koro şarkılarını söylerken ekranda Hrant Dink görüntüsü ve izleyicilerin elindeki Mahir flamaları güzel bir manzara ortaya çıkardı.
Çocuk korosu sahneyi Neyse grubuna bıraktı. Hareketli şarkılarıyla izleyenleri coşturan Neyse, Hopa olayları sonrası tutuklananlara adadığı Yapma Meydan parçası büyük alkış aldı. Şarkıların başlamasıyla tribünlerdeki yerlerini bırakan izleyiciler salonun ortasından şarkılara eşlik etti. Sevcan Orhan’ın türkülerine de tribünlerden yoğun ilgi vardı.
Hilmi Yarayıcı’nın “Uğurlama” adlı şarkısını tüm salon hep bir ağızdan söyledi.
Tutuklu İbrahim Seven’e binler sahip çıktı
Barınma hakkı mücadelesinin anlatıldığı video ilgiyle izlenirken, Dikmen Vadisi halkı tutuklanan arkadaşları için “İbrahim Seven onurumuzdur, barınma hakkı yargılanamaz” yazılı pankart açtı. Kitle, direnen Vadilileri uzun süre alkışladı. Çav Bella hep bir ağızdan söylenirken “Barınma haktır engellenemez” sloganı da hep bir ağızdan atıldı.
Barınma hakkı mücadelesi videosu alkış ve sloganlarla izlendikten sonra Marsis sahne aldı. Marsis’in Karadeniz’e yapılmak istenen hidroelektrik, termik ve nükleer santrallere karşı direnen halkı selamlaması büyük beğeni topladı. Marsis’in şarkılarıyla doyasıya eğlenen salon, İsmail Altunsaray’ın ozanların görüntüleri eşliğinde söylediği türkülere de eşlik etti.
Altunsaray’dan sonra sahneye çıkan Onur Akın, hasta olmasına karşın şarkılarını seyirciyle birlikte söyledi. Onur Akın’ın ardındanZuhal Olcay sahne aldı. Kadın mücadelesinin anlatıldığı video eşliğinde “Yüzünü dökme küçük kız” diyen Olcay yerini Almanya’dan gelen ve Ankara’da ilk defa sahne alan Xero Abbas’a bıraktı.
Kürtçe-Türkçe Sarı Gelin
Xero Abbas sahne alarak barış seslendirdiği şarkılarla barış mesajı verdi. Zılgıtlar eşliğinde söylenen parçaların sonuncusunda Xero Abbas, Yavuz Bingöl ve Onur Akın, Türkçe ve Kürtçe Sarı Gelin’i seslendirdi.
AKP yuhalandı mücadele edenler alkışlandı
Şarkı aralarında yapılan konuşmalar sık sık alkışlanırken gösterilen videolarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek uzun süre yuhalandı. En büyük tepkiyi alan görsellerden biri de 2 Temmuz oldu. Eylem görüntüleri ilgi görürken, en büyük alkışı Mahir Çayan’ın Ulaş Bardakçı ile mahkeme öncesindeki görüntüsüne geldi. Konserler ve konuşmalar sürerken tribünlerde bulunan ekranlarda sloganlar ve örgütlenme çağrıları sürekli döndü.
Sahne alan sanatçıların konuşmalarında ise barış vurgusu ön plana çıktı. Ankaralının başbakana, bakanlara ve AKP’li bürokratlara verdiği tepkiler ile barış vurgusuna yaptığı destek, Oya Ersoy’un konuşmasındaki “Barış istiyoruz, özgürlük istiyoruz, kardeşlik istiyoruz ama AKP’ye de güvenmiyoruz. Güvendiğimiz tek şey halkın mücadelesidir” cümlesinin bulduğu karşılığı gözler önüne serdi.

SON YAZIDAN