Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Özel hastanelerin yolsuzluk ve vurgun taktikleri!

Özel hastanede yaşanan vurgun olaylarına her gün yeni örnekler çıkmaya devam ediyor. 20-30 TL’lik bir tedavi için devlete 750 TL’ye var...

Özel hastanede yaşanan vurgun olaylarına her gün yeni örnekler çıkmaya devam ediyor. 20-30 TL’lik bir tedavi için devlete 750 TL’ye varan bir fatura nasıl mı çıkarılıyor?
Özel hastanelerin SGK üzerinden devlete çıkardığı gerçek dışı faturalar vatandaşın parasının nasıl patronlara aktarıldığını gözler önüne sermeye devam ediyor.

30 TL’lik tedavi 750 TL’ye çıkıyor
SGK başkanlığı görevinden kısa sürece önce müsteşarlığa geçiş yapan Fatih Acar’ın söylediği gibi SGK’nın “göz yumduğu” yolsuzluklar artık çığırından çıkmış durumda.
Hastane aciline gelen bir hastanın yarasına acil serviste görev yapan doktorun dikiş atmasına rağmen, uzman doktorun müdahale ettiği şeklinde dosya tutulurken, bunun dışında gerçek dışı bir şekilde ameliyathane girişi ve günübirlik yatış girişi yapılıyor.
Bu sayede normalde 30-40 TL’lik bir tedavinin masrafı 750 TL’ye yaklaştırılırken, sigortalı hastaya çıkarılan bu masraf hastanın bilgisi dışında SGK’dan tahsil ediliyor.
Yeşil alan, sarı alan oluyor patron kazanıyor...
Bunun dışında özel hastanelerin para geliri sağladığı bir diğer başlık ise hastanelerde uygulanan yeşil alan uygulaması üzerinden oluyor.
Hiçbir tıbbi girişimde bulunulmayan sadece muayene yapılan ya da reçete yazılan hastaların acilde yoğunluk yapmasının önüne geçilmesi için yeşil alan uygulaması yapılırken, yeşil alana giren hastalardan eczaneden 12 TL nakit alınıp, maaştan da 24 TL’si kesiliyor.
Özel hastanelerde ise, özellikle tanıdık kimselerin veya hastane personelinin eczanede para ödememeleri ve maaşlarından paraları kesilmesin diye yeşil alana girmemiş gibi kayıt açılıyor. Yani hastaya sadece reçete yazılırken, dosyasına gerçek dışı şekilde serum, iğne, oksijen verilmesi gibi uygulamaların girişi yapılarak böylece sarı alanda kalması sağlanıyor. Sarı alan kayıtlarında ise hastadan değil, devletten üstelik yeşil alandan çok daha fazla ücret alınıyor.
Bu sayede hastanedeki malzemeyi tüketmeyen hastane, örneğin tek bir serum kullanarak onlarca serum parası alma olanağına kavuşuyor.

SON YAZIDAN