Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Kasten Öldürülmeye İlişkin Deliller Var"

Sevag Balıkçı ’nın 24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik yaptığı Batman’ın Kozluk İlçesi Gümüşgörgü Jandarma Karakolu’nda Kıvanç Ağaoğlu ’nun...

Sevag Balıkçı’nın 24 Nisan 2011’de zorunlu askerlik yaptığı Batman’ın Kozluk İlçesi Gümüşgörgü Jandarma Karakolu’nda Kıvanç Ağaoğlu’nun silahından çıkan kurşunla öldürülmesine ilişkin davanın 11. duruşması görüldü.
Savcı Ağaoğlu’nun Balıkçı’yı kasten öldürdüğüne ilişkin emareye rastlanmadığını belirterek diğer sanık Astsubay Sadrettin Ersöz'ün 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
bianet’e konuşan avukat Cem Halavurt davada Ağaoğlu’nun Balıkçı’yı kasten öldürdüğüne dair deliller olduğuna inandıklarını söyledi.
“Tanık ifadelerinin davanın başından beri sağlıklı olmadığını, etki altında verildiğini düşünüyorduk. Dosyada Balıkçı'nın kasten öldürüldüğüne ilişkin deliller, raporlar, tanık ve sanık ifadeleri arasında tutarsızlıklar var. Bu yüzden tanıkların tekrar dinlenmesi çok önemli ama mahkeme bu talebimizi reddetti."
Halavurt, beklenen Adli Tıp Kurumu raporunda silahın tel örgülerin dışından ateşlendiğinin belirtildiğini söyledi. "Rapor davayı etkileyecek bir rapor değil" dedi.
Diyarbakır 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde görülen duruşmada müdahil avukatlardan Halavurt davanın henüz aydınlatılmadığını söyledi.
“Bu davada olayın henüz aydınlatılmadığını, tüm çelişkilerden uzak gerçeğin açığa çıkarılmadığını düşünüyoruz. Dosyadaki tüm tanık ifadeleri, raporlar ve sanık ifadeleri birbirleriyle uyumlu değildir.”
“Bize göre bu dosyada tanıkların yönlendirildiği ve etki altına alındığı hususunda bir tereddüt bulunmamaktadır, olayın aydınlatılmamasının sebebi budur.”
Halavurt davada yalnızca tek bir komutanın olay günü nöbetçi olması sebebiyle yargılandığını, ancak ortada suç delillerini karartma ve suçu gizleme durumu olduğunu, bundan tüm komutanların sorumlu olduğunu söyledi.
Ağaoğlu'nun avukatı İbrahim Gök "Adli Tıp raporu ile mesafe ve tel örgünün içerisinden atış yapılmadığı ortaya çıkmıştır" dedi.
Mahkeme avukatların soruşturmayı genişletilmesi ve tanıkların yeniden dinlenmesi taleplerini reddederek savcıdan esas hakkında mütalaa istedi.
Askeri Savcı Hava Hakimi Teğmen Regaip Cıba ise dosya dahilinde Ağaoğlu’nun Balıkçı’yı kasten öldürdüğüne dair bir emare bulunmadığını belirtti.
Savcı Ağaoğlu için Askeri Ceza Kanunu’nun (ASCK) 146. maddesinin delaletiyle 5237 sayılı kanunun 85/1, 22/3 maddeleri gereğince bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılmasını ancak hükümlü olarak geçirdiği süre sebebiyle tahliyesini istedi.
Savcı Cıba, diğer sanık Astsubay Sadrettin Ersöz'ün ise görevinin gereklerini yerine getirmeyerek, görevini ihmal ettiği gerekçesiyle ASCK’nın 144’üncü maddesi delaletiyle 5237 sayılı kanunun 257/2’nci maddesi gereğince 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
Bir sonraki duruşma 26 Mart’ta yapılacak.

Ne olmuştu?

Sevag Balıkçı, 24 Nisan 2011'de, Ermeni soykırımının başlangıcı kabul edilen 24 Nisan 1915'in 96. yıldönümünde askerlik yaptığı Batman'ın Kozluk ilçesi Gümüşörgü Karakolu'nda Kıvanç Ağaoğlu'nun silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmişti.
Olayın ardından bilinçli olarak insan öldürdüğü iddiasıyla hakkında dokuz yıl hapis istenen Kıvanç Ağaoğlu, 29 Temmuz 2011'de görülen ilk duruşmada "kaçma şüphesi olmadığı" ileri sürülerek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
Tanıklardan Halil Ekşi, ilk olarak Ağaoğlu'nun dayısının yönlendirmesiyle yazılı olarak verdiğini söylediği ifadesini değiştirmiş ve Ağaoğlu'nun Balıkçı'yı kasten öldürdüğünü söylemişti.
Davayla ilgili Kara Komutanlığı bilirkişi raporu hazırlanmış Ağaoğlu kusurlu bulunmuştu. Adli Tıp'ın hazırladığı raporda ateşlemenin tel örgünün dışından yapıldığı belirtildi. (EA/AS)

SON YAZIDAN