Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

“Hapiste Yabancı” Olmak

Türkiye hapishanelerinde bulunan ve Türkiye vatandaşı olmayanların mahpusların durumunu anlatmak için “ Hapiste Yabancı ” isimli bir inte...

Türkiye hapishanelerinde bulunan ve Türkiye vatandaşı olmayanların mahpusların durumunu anlatmak için “Hapiste Yabancı” isimli bir internet sitesi kuruldu.
Site, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) Kasım 2012’de başlattığı Özel İhtiyaçları Olan Mahpuslar Projesi kapsamında hayata geçti.
Sitenin amacı, bu mahpusların durumlarını, kendilerine özgü ihtiyaçlarını, sorunlarını ve çözüm önerilerini ortaya koyabilmek, bu konuda bir farkındalık oluşturmak ve konuya ilgili sivil toplum örgütleriyle yabancı mahpuslar arasında bir iletişim ağı oluşturabilmek olarak tanımlanıyor.
Adalet Bakanlığı’nın Ocak ayında yaptığı açıklamaya göre, 31 Aralık 2012 tarihinde Türkiye hapishanelerinde 136 bin 20 mahpus var ve bunların yüzde 1,2′si yabancı uyruklu.
Bu rakamlara göre Türkiye hapishanelerinde 1600′den fazla Türkiye vatandaşı olmayan mahpus bulunuyor.

“Eşitlik ve insan hakları sorunu”

Özel İhtiyaçları Olan Mahpuslar Projesi de sitede şöyle anlatılıyor:
“Türkiye’de kamu ve sivil toplum mahpusların durumlarıyla çok ilgili değiller. Ayrıca yetkililerde dahil olmak üzere bir çok insanın düşündüğünün aksine mahpusların hepsi genç, sağlıklı, heteroseksüel, erkek, Müslüman Türkiye vatandaşı değil.”
“Hapishane koşulları, bu projenin de hedef grubunu oluşturan yaşlı, LGBT, engelli ve yabancı uyruklular için çoğu zaman yeterli ve uygun değil. Bu gruplar çoğu zaman ihmal edilmiştir ve şu anda sivil toplum kuruluşları tarafından bu gruplar üzerine yürütülen çalışmalar oldukça yetersiz. Bu proje bu yetersizliği giderebilme konusunda bir adım olma iddiasını taşıyor.”
“Özel ihtiyaçları olan mahpuslara yönelik insan hakları ihlallerini önlemek ve bunları uluslararası standartlara ulaştırmak amacı ile bu proje, LGBT, yaşlı, yabancı uyruklu ve engelli mahpusların sorunlarını belirlemeyi ve değerlendirmeyi; onların özel ihtiyaçlarını ve taleplerini dile getirmeyi; onların hapishanedeki durumlarını kamuda görünür kılmayı; bu durumu eşitlik ve insan hakları sorunu olarak ele almayı amaçlıyor.” (AS)

SON YAZIDAN