Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

“Bakanlık Tekirdağ Cezaevlerini Görsün”

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu ve Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAD) İstanbul Şubesi, Adalet Bakanlığı...

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu ve Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAD) İstanbul Şubesi, Adalet Bakanlığı’ndan, Tekirdağ F ve T Tipi cezaevleriyle ilgili inceleme başlatmasını talep etti.
İki dernek, Tekirdağ 1 ve 2 No'lu F tipi cezaevleri ile Tekirdağ 1 ve 2 No'lu T Tipi cezaevlerindeki mahpuslar ile 25 Şubat’ta yaptıkları görüşmelerin sonuçlarını bir rapor halinde açıkladı.
Rapora göre, özellikle PKK davasından tutuklu veya hükümlü olan mahpuslar sürekli sürgün sevklere maruz kalıyor. Mahpusların en çok şikayet ettiği konulardan biri de cezaevi girişinde zorla yapılan çıplak aramalar.

Mahpuslar girişte darp edildi

Raporda özetle şu değerlendirmeler yer aldı:
* F Tipi cezaevlerinde, mahpuslara hücrede 10 kitap bulundurma dayatması devam ediyor.
* Bir hafta önce 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde bir mahpusun keyfi bir şekilde kafası duvarlara vuruldu, yerde sürüklendi. Bu işkenceye karşı diğer koğuşlardaki kapılar dövülünce diğer odalara da saldırı oldu.
* 8 Şubat’ta Erzurum H Tipi Cezaevi’nden Tekirdağ 2 Nolu F Tipi’ne getirilen Kürt siyasi mahpuslar Erhan Kaya, Şahin Altun, İbrahim Er, Ekrem Kar ve Kemal Özçelik, cezaevi girişinde kameralar açılarak usulüne uygun bir şekilde aramadan geçti. Ardından kameralar kapatıldı ve çıplak arama dayatması altında darp edildiler.
* Kalp, şeker ve yüksek tansiyon hastalığı olan Özçelik dövülürken cezaevi doktoru “Hayati risk olabilir onu darp etmeyin” dedi.
* Altun’un kafasında sıyrıklar oluştu ve başından yaralandı. 2 Nolu F Tipi’nin cezaevi müdürü, onun kurduğu “A takımı” denilen gardiyan grubu ve doktorlar bu işkencenin ortağıdır.

Sürgüne karşı açlık grevi

* Tekirdağ 2 Nolu F Tipi’ndeki PKK davasından yargılanan siyasi mahpusların büyük bir kısmı başka cezaevlerine sürgün edildi.
* Geride kalan mahpuslar, sürgünlere, kötü muamele ve işkenceye karşı üçer günlük dönüşümlü açlık grevine başladı. Açlık grevleri halen devam ediyor.
* Şu mahpuslar, ailelerine haber verilmeden F tipinden T tipine sürgün edildi: Müslüm Polat, Müslüm Özçelik, Lütfü Yoldaş, Özgür Köse, İlhami Özağar, Ruşen Bayar, Hasan Kaçmaz, Yüksel Okuyucu, Celal Beyazkaya, Özgür Gürbüz, Ekrem Polat, Cengiz Oğurtan, Ali Bektaş, Gülnaz Akkurt, Serxwebun Gezik, Adem Tunç, Mazlum Özağar, Mehmet Şirin Ötker, Mahmut Yaman, Hüseyin Yaşar.
* Bu mahpuslar apar topar nakledildikleri için dış dünya ve aileleri ile olan irtibatları kopmuş durumda.

İletişimleri kesildi

* T tipinde 10’ar kişilik koğuşlarda kalan mahpuslar 5 metrekarelik dar bir alanda havalandırmaya çıkıyor. Günde mahpus başına 200 litre su ambargosu uygulanıyor, bunu banyo için de kullanmaları gerekiyor.
* 2 Nolu T tipine Midyat ve Kürkçüler cezaevlerinden gelen tutuklularla ilgili problemler devam ediyor. Mahpuslara kıyafetleri ve kitapları hala verilmedi. En son geçen hafta küçük el radyolarına da el konularak dış dünya ile tüm iletişimleri kesildi. (AS)

SON YAZIDAN