Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Komisyona göre, 34 kişinin öldürülmesinde kasıt yok(muş)!

Roboski (Uludere) katliamı raporu AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi: 34 kişinin öldürülmesinde kasıt yok(muş)! TBMM İnsan Hakların...

Roboski (Uludere) katliamı raporu AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi: 34 kişinin öldürülmesinde kasıt yok(muş)!
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Uludere Alt Komisyonu, 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde, 34 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili taslak raporu, 3'e karşı AKP'lilerin 5 oyuyla kabul etti.

Alt komisyon 3 buçuk saate yakın sürdü ve basına kapandı. Rapor önce alt komisyona dağıtıldı fakat daha sonra Cemil Çiçek'in uyarısıyla geri toplandı. CHP, MHP ve BDP toplantının gizli yapılmasına karşı oy kullandı.

62 sayfayı teknik bölüm oluşturan Uludere raporu toplamda 72 sayfadan oluşuyor. 3 sayfasını ise, PKK itirafçısının başka arkadaşının da Uludere'ye ilişkin anlattığı bölümler oluşturuyor. Raporda Uudere'de öldürülen 34 kişinin öldüğü böölge terör bölgesi olarak gösteriliyor.

AKPli 5 üyenin evet oyuna karşı muhalefetten 3 üyenin ret oyu kullandığı rapor için Meclis Başkanlığı’na sunuluncaya kadar gizlilik kararı alındı.

TBMM Uludere Alt Komisyonu, Uludere raporunda “Kasıt yok. Sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var” ifadesi yer aldı.


‘Olayda kasıt yok(muş)’
Mecli Uludere Alt Komisyon’u tarafından hazırlanan raporda, ‘Olayda kasıt yoktur’, ‘Askeri ve sivil idare arasında koordinasyon eksikliği var’, ‘Sınır kapısı açılmalı’ ifadeleri yer aldı.

Alt Komisyon’dan geçen raporda, köylülerin bombalanması olayına ilişkin olarak, Askeri yetkililerin ve Başbakan’ın ismi geçmiyor. 72 sayfalık raporun, 62 sayfası olayın teknik kısmına yer veriliyor.

Raporda, köylülerin ifadeleri ve diğer değerlendirmeler yer alıyor. Raporun 3 sayfalık bölümünü ise, PKK itirafçısının bir önceki toplantıda ‘belge’ olarak kabul edilen ifadeleri yer aldı. İtirafçı, PKK mensubu bir arkadaşının Uludere olayına ilişkin olarak tanıklığını ifadelerinde anlatmıştı.

Diğer yanda komisyonda yer alan muhalefet partilerinde CHP ve BDP rapora şerh koyacak. Rapor, üst komisyonda görüşüldükten sonra TBMM Başkanlığı’na sunulacak.

Raporu DİHA’ya değerlendiren komisyon üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, raporun AKP’nin oyları ile kabul edildiğini belirterek, “Raporda koordinasyon hatası vurgulanıyor. Hava harekatında valilik ile jandarma arasındaki ilişki ile bu operasyonun alakası yok ki. Bu Genelkurmay’ın koordine ettiği bir harekat. Koordinasyon eksikliği sınır güvenliği için olabilir; ama burada tartışılan bu değil ki. Burada tartışılan bir hava harekatı ile 34 köylünün katledilmesidir. Bunlar dikkate alınmayarak bu insanların hayatlarına kast edilmesidir. Bunun sınır güvenliği ya da sivil asker koordinasyonu ile ilgisi yok. Raporda esasen değerlendirme hatası olduğu tespiti ile yetiniliyor biz bunu düşünmüyoruz” dedi.

Kürkçü, raporda vur emrini verene, Genelkurmay ve hükümete ilişkin sorumluluk çıkartılmadığını ve nesnesi olmayan bir sürecin yaratıldığını vurgulayarak, “Komisyon bize Salı gününe kadar muhalefet şerhini yazmamız için zaman verdi. Bunu yazıp vereceğiz ardından üst komisyonda görüşmeler başlayacak” diye konuştu.

SON YAZIDAN