Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Newroz ateşi yakıldı

Newroz ateşi dün Diyarbakır’da yakıldı. Newroz’un bu yılki sloganı: “Özgür önderlik, Kürtlere statü, demokratik kurtuluşla özgür yaşam....

Newroz ateşi dün Diyarbakır’da yakıldı. Newroz’un bu yılki sloganı: “Özgür önderlik, Kürtlere statü, demokratik kurtuluşla özgür yaşam.”
BDP Diyarbakır İl Örgütü, dün (9 Mart) Cegerxwin Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması yaparak Newroz programını açıkladı. 21 Mart günü Diyarbakır’daki Newroz kutlamaları için milyonlarca kişi beklediklerini belirten BDP üyeleri beş bin kişiyi görevlendirdiklerini söyledi. Açıklamada konuşan BDP PM üyesi İnan Kızılkaya da Newroz’a tüm halkları beklediklerini açıkladı.
Newroz ateşine 3 kibrit çöpü
Konuşmaların ardından Diyarbakır’da ilk Newroz ateşi yakıldı. Newroz ateşinin yakılmasının ardından, üç kibrit çöpü de aynı anda yakılarak, Newroz ateşinin üzerine atıldı. Ardından davul zurna eşliğinde halaya duran çok sayıda kişi, halaylarını uzun süre sürdürdü.
Diyarbakır ve ilçelerinde Newroz programı şöyle:
9 Mart-20 Mart: Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinin mahallelerinde. 
17 Mart (Pazar): Adana, Antalya, Aydın, Bursa, Denizli, Antep, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya,  Manisa, Mersin, Tekirdağ, Van, Ceylanpınar, İskenderun, Milas, Silvan, Kocaköy, Eğil.
18 Mart (Pazartesi): Bingöl, Dersim, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Ergani, Kızıltepe, Lice, Ergani, Dicle, Hani.
19 Mart (Salı): Ağrı, Batman, Bitlis, Erzurum, Mardin, Urfa, Bismil, Kulp, Çınar, Hazro, Pazarcık.
20 Mart (Çarşamba): Adıyaman, Elazığ, Malatya, Siirt, Doğubeyazıt, Elbistan, Silopi, Tatvan, Yüksekova, Çermik, Çüngüş.
21 Mart: Diyarbakır
Konya’da Newroz’a ‘w’ engeli
BDP Newroz programını açıkladıktan sonra ilk engel Konya Emniyeti’nden geldi. Konya Emniyet Müdürlüğü, Newroz kutlamaları için oluşturulan tertip komitesinin miting için yaptığı yasal başvuruya “Dilekçede ‘Newroz’ kelimesi kullanılmıştır. Bunun yerine ‘Nevruz’ kelimesi kullanılmalıdır” yanıtını verdi.
Paris’te büyük 8 Mart
pariskadin8martNewroz hazırlıkları sürerken Kürt kadınlar, Avrupa’da 8 Mart eylemleri yaptı. Kürt kadınların Avrupa’daki 8 Mart eylemlerinin merkezi Fransa’nın Başkenti Paris’ti. Binerce kadın “Clara başlattı, Rosa büyüttü, Sakine yaşatıyor” sloganıyla gerçekleştirilen mitingde buluştu. Eylemde, Paris’te öldürülen üç Kürt kadın siyasetçi Leyla Şaylemez, Sakine Cansız ve Fidan Doğan’ın posterleri taşındı. Mitingi, dünya çapında 50 kadın örgütü de destekledi.
‘Katliam aydınlatılsın’
Kadınlar 2,5 kilometrelik bir yürüyüş ardından Colonen Fabien Meydanı’na ulaştı. Mitingde BDP Batman Milletvekili Ayla Akad da bir konuşma yaptı. Akad, Fransa’yı Kürt mücadelesi karşısındaki duruşunu sorgulamaya, yüzleşmeye çağırdı. İmralı’daki görüşmelere de dikkat çeken Akad, “Bu halkımızın ortaya koyduğu devrimci mücadelenin en büyük sonucudur” dedi. Leyla Şaylamez’in kız kardeşi de yaptığı konuşmada katliamın aydınlatılmasını istedi.
Fransa Komünist Partisi adına yapılan konuşmada adaletin Türkiye’den bağımsız bir şekilde yürütülmesi gerektiği dile getirilirken Femme Solidaire’den Anne Guader da “Kürt halkının yanındayız. Sadece Kürt halkı değil, kadın hakları için de sizlerin yanında olduk” dedi. Paris’e 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesi önünde bütün üzüntüsünü dile getiren Guader, “Gerçekler aydınlanmalı, katiller cezalandırılmalıdır” dedi.
ANF’den derlenmiştir

SON YAZIDAN