Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Niyazi Koyuncu’yu anlamak için...

NİYAZİ KOYUNCU'YU ANLAMAK İÇİN AYNI DİLİ KONUŞMAK ZORUNDA DEĞİLİZ Diyarbakır Newroz’una katılarak barışın şarkılarını söyleyen Niy...

NİYAZİ KOYUNCU'YU ANLAMAK İÇİN AYNI DİLİ KONUŞMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

Diyarbakır Newroz’una katılarak barışın şarkılarını söyleyen Niyazi Koyuncu’ya sosyal medyadan şoven saldırılar gerçekleştiriliyor. Konuyla ilgili Niyazi Koyuncu’nun arkadaşı Adem Kuyumcu, Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Taylan Kaya, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi gönüllüsü Nida Karabağ ve Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmedali Barış Beşli’nin görüşlerine başvurduk
Dün (21 Mart) Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına katılarak 2 milyon kişiyle birlikte Karadeniz türküleri söyleyen Niyazi Koyuncu “Birbirimizi anlamak için aynı dili konuşmak zorunda değiliz” dedi. Koyuncu’ya karşı Diyarbakır’daki Newroz’a katıldığı için sosyal medyada linç girişimi başlatıldı.
Konuyla ilgili Niyazi Koyuncu’nun dostu Adem Kuyumcu ile görüştük. Kuyumcu öncelikle Diyarbakır’daki atmosferi anlattı. 2 milyon kişinin büyük bir coşkuyla Koyuncu’nun şarkılarına eşlik ettiğini ifade eden Kuyumcu, Niyazi Koyuncu’nun barışın sağlanması için orada bulunduğunu kaydetti. Diyarbakır halkının daha önce Kazım Koyuncu’yu alkışladığı gibi Niyazi Koyuncu’yu da alkışladığını belirten Kuyumcu, sosyal medyadan küfür, hakaret ve aşağılama içerikli mesajlara da yanıt verdi.
Klavye kahramanlığı
Ölen bir askerin annesinin ya da kardeşinin bu tepkileri vermeyeceğini söyleyen Kuyumcu, “Acıyı yaşamadıkları için bu kadar rahat konuşabiliyorlar. Niyazi Koyuncu da ortamın provake edildiğini düşünüyor. Klavye kahramanlığı yapmak kolay” diye konuştu. Saldırı tehditlerinin bu nedenle hayata geçmeyeceğine inandıklarını belirten Kuyumcu, “Saldırı olsa bile, bundan korkacak değiliz. Biz barış için çalışıyoruz” dedi.
Bu aile barışın dilini konuşuyor
Niyazi Koyuncu’yla birlikte tüm aileye yönelik tehditler aldıklarını anlatan Kuyumcu, bu aileden hiç kimsenin barışın dışında başka bir dilde konuşmayacağını vurguladı.
Kuyumcu, “Biz de Lazız. Anadilimiz, kültürümüz var. Kürtler ve Türklerle bir arada yaşamak için aynı dili konuşmamız gerekmiyor” dedi.
Niyazi Koyuncu’nun katıldığı Newroz kutlaması Adapazarı’nda veya başka bir yerde olsaydı bu kadar şoven tepkiyle karşılaşmayacaklarını düşünen Kuyumcu, bugün barıştan razı olmayan insanların birgün doğruyu anlayacaklarına inandığını söyledi.
Tepkilerin pek çoğunun “Niyazi Koyuncu nasıl PKK ve Öcalan bayrakları altında şarkı söyler?” diye olduğunu aktaran Kuyumcu, “Bayrakları oraya Niyazi asmadı. O organizasyonun tercihi. Üstelik organizasyonda yasadışı olan hiçbir şey yoktu. Olsaydı polis müdahale ederdi değil mi? Niyazi orada barış için şarkı söyledi” dedi.
Kazım Koyuncu da aynısını yapardı, yaptı da
Bir diğer tepkinin de Niyazi Koyuncu’nun Kazım Koyuncu gibi davranmadığı şeklinde olduğunu ileten Kuyumcu, Kazım Koyuncu’nun da en yakın dostu olduğu için onu iyi tanıdığını ve onun da daha önce Newroz kutlamalarında şarkı söylediğini belirtti. Kuyumcu, o zaman da Kazım Koyuncu’nun adının ölüm listelerinde geçtiğini ve aynı şekilde linç girişiminde bulunulduğunu hatırlattı.
Koyuncu’nun facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada yer alan “Tepki gösterenlere hak vermesem de onları anlayabiliyorum” açıklamasını hatırlattığımız Kuyumcu, “Peki kendisini anlatabileceğini düşünüyor mu?” sorusuna “Niyazi Koyuncu, kendisini daha önce olduğu gibi şarkılarıyla anlatmaya devam edecek” diye yanıt verdi.
Halkevleri: Bu ülkedeki diller zenginliğimizdir
Halkevleri Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Taylan Kaya  da Sendika.Org’a konuşarak, Niyazi Koyuncu’nun şarkılarıyla dillerin kardeş olduğunu anlattığını söyledi. Sosyal medya üzerinden yapılan saldırıları kınayan Kaya, Koyuncu’nun “Birbirimizi anlamak için aynı dili konuşmak zorunda değiliz” sözlerine destek vererek, “Bu ülkedeki diller zenginliktir. Dil parçalayan bölen bir şey değildir. Farklı diller konuşup, kardeşçe yaşayabiliriz” dedi.
Her yerde canlı yayında verilen Newroz’da şarkı söylemenin nesi suç?
Tehditlerin gerekçesi olarak “PKK bayrağı altında şarkı söylemesi”ni gösterenleri eleştiren Kaya, “O Newroz kutlaması Türkiye’nin neredeyse bütün kanallarında canlı yayınlandı. AKP bunları söyleyince suç olmuyor da solcular, sosyalistler söyleyince mi suç oluyor? Kabak yine solcuların başına patlıyor. Biz solcular olarak bu meselenin bir tarafıyız. Yıllardır Kürt halkıyla barış içinde ve kardeşçe yaşamayı savunan sosyalistler bu sürecin bir tarafıdır. Niyazi koyuncu da barışın tarafı olduğu için orada bulunmuştur” diye konuştu.
Belirleyici olan halktır, provakatörler değil
Niyazi Koyuncu’nun, abisi Kazım Koyuncu gibi kardeşliği ve barışı savunduğunu ifade eden Kaya, sosyal medyada verilen bu milliyetçi tepkilerin de sanal tepkiler olduğunu anlattı. Gündelik yaşamda bu süreci gündemine almayan bu kişilerin tartışmalarda belirleyici olamayacağını söyleyen Kaya, asıl belirleyici olanın halk olacağını söyledi. Kaya, halkın Niyazi Koyuncu ile aynı çizgide sanat icra eden Kazım Koyuncu ölümünden önce de sonra da nasıl  kucaklandıysa, Türkiye’deki tüm halklara hitap eden Niyazi Koyuncu’ya da aynı şekilde sahip çıkacağını, asıl belirleyici olanın da bu olduğunu vurguladı.
Niyazi Koyuncu Kürt halkının, KKKM Koyuncu’nun yanında
Kazım Koyuncu Kültür Merkezi gönüllüsü Nida Karabağ da saldırıları kınadıklarını belirterek, saldırıları “kışkırtılmış ırkçılık” diye tarif etti. Tıpkı 8 Mart mitingi için Kadıköy’de bulunan Kürt kadınlara yapılan saldırı gibi bunun da kışkırtılmış ırkçılık olduğunu söyleyen Karabağ, barış isteyen anneleri ile simgeleşmiş bir halkın barıştan haberdar eden Niyazi Koyuncu’yla kucaklaşmasının olması gereken bir durum olduğunu söyledi.
Niyazi Koyuncu barışın habercisi olmuştur
Sanatçıların ve Kazım Koyuncu’nun sanatını devam ettiren Niyazi Koyuncu’nun da barışın habercisi olma görevi olduğunu ve Koyuncu’un görevini yerine getirdiğini vurgulayan Karabağ, “Lazca, Kürtçe, Türkçe, Çerkesçe şarkılarımızı elbette birlikte söyleyeceğiz. Niyazi Koyuncu Diyarbakır’da barışın şarkısını söylemiştir” dedi.
Karabağ, Niyazi Koyuncu’nun Kürt halkının yanında olduğunu, Kazım Koyuncu Kültür Merkezi olarak kendilerinin de Niyazi Koyuncu’nun yanında olduklarını belirtti.
Laz Kültür Derneği: Sanatçı bukalemun değildir
Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmedali Barış Beşli konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Niyazi Koyuncu’ya sahip çıktı. Beşli, “Niyazi Diyarbakır’da da, Edirne’de de, Hopa’da da Lazca söylemelidir. Aksini düşünmek hata olur. Lazlık ve Lazca Niyazi’nin sanatçı kimliğinin bir parçasıdır ve sanatçı bukalemun değildir, ortama göre renk değiştirmez” diyerek, Koyuncu’nun Diyarbakır’a giderek bir yandan sanatsal varoluşunu gerçekleştirmiş, bir yandan da barıştan yana olduğunu gösterdiğini söyledi.
Koyuncu’nun Lazcanın yaşaması için çalıştığını bunun için televizyonlarda ve konserlerde dilinin yok oluşuna dikkat çektiğini ifade eden Beşli, “Bu çerçevede tüm ulusal ve hatta uluslararası basının dikkatle izlediği Diyarbakır’da sahnede Lazca şarkı söyleyerek bir kez daha dikkatleri Lazcanın üzerine çekmiştir. Bunun için onu rencide etmek yerine ona teşekkür etmeliyiz. Niyazi, bize Kazım’ın emanetidir ve unutmayalım Lazlar emanete hıyanet etmez!” dedi.
Niyazi Koyuncu’nun facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklama için tıklayın.

SON YAZIDAN