Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

Reddin Reddini Reddediyoruz!

Taksim Gezi Parkı'nın yerine yeniden inşa edilmesi düşünülen Topçu Kışlası'na karşı sanatçıların da içinde yer aldığı Taksim Gezi...

Taksim Gezi Parkı'nın yerine yeniden inşa edilmesi düşünülen Topçu Kışlası'na karşı sanatçıların da içinde yer aldığı Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği kuruldu.
Taksim Yayalaştırma Projesi kapsamında trafiğin yer altına indirilmesi için inşaat devam ederken Topçu Kışlası'nın yeniden inşası için de karar çıktı.

Karara dava açılacak

2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Topçu Kışlası'nın yeninden inşasını "kamu yararına uygun" bulmadığı için reddetmiş; ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "reddi reddederiz" demesinin ardından yüksek kurul bu kararı iptal etmişti.
Yüksek Kurul'un kararı nihai karar ancak yargı yolu açık; meslek odaları da en kısa zamanda konuyu yargıya taşıyacaklar sonuç alınamazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklar.

"Park ve medyan olarak kalmalı"

Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Taksim Projesi'ne karşı bir yıldır mücadele veren 80 bin imza toplayan ve her hafta nöbet tutan Taksim Dayanışması bünyesi içinde de yer alıyor.
Dernek adına basın açıklamasını oyuncu Muhammet Uzuner ve Pelin Batu yaptı.
"Yüksek Koruma Kurulu'nun bu kararını da biz reddediyoruz!" denen açıklamadan satır başları:
"Türkiye’nin en önemli ve toplumsal belleğinde derin izleri olan Taksim Meydanı, her kesimden, her yaştan insanın ortak değeri. Ve Taksim'in kalbi Taksim Gezi Parkı, hem kentin keşmekeşine sıkışmış insanlar için bir nefeslik doğa parçası, hem de deprem-afet hallerinde barınma yeri.
"Çok açıktır ki, Topçu Kışlası ve Taksim Yayalaştırma Projesi ile Taksim, 'meydan' olma özelliğini kaybedecek. Yani Taksim Meydanı ve Gezi Parkının kamunun ortak buluşma, demokratik toplanma yeri olmasının önüne geçilecek; alış veriş merkezi süsü verilerek rantın ve soylulaştırma projelerinin oyun alanı haline dönüştürülecek.

"İsmini paylaşmaktan alan eşit Taksim için"

"Bizler, Taksim'in meydan, Gezi Parkının doğal alan olarak kalmasını istiyoruz. Parkıyla, meydanıyla, ağacı, çiçeği, böceği, doğanın tüm canlıları olarak ortak kullandığımız yaşam alanlarımızı karar vericilerin vandalca saldırılarından korumak, onların yok edici projelerine kurban etmeden güzelleştirmek için.
"Taksim Gezi Parkı'nı sanatın, kültürün, bilim ve sosyal hayatın merkezi yapmak için kuruldu; yani iktidarların yapamadığını yapmak, Taksim'e yakışanı Taksim'e kazandırmak için ayağa kalkmıştık, şimdi herkesi ayağa kalkmaya çağırıyoruz. "
Dernek, 13 Nisan 2013 Cumartesi günü Taksim Gezi Parkı Festivali'ni yapacak.

SON YAZIDAN