Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Suriye'ye kiralık terörist gönderen Erdoğan’ı..."

Sunday Times’tan Hala Jaber'e konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'deki rolüyle ilgili sert açıklamalarda ...

Sunday Times’tan Hala Jaber'e konuşan Suriye Devlet Başkanı Esad, Türkiye'nin Suriye'deki rolüyle ilgili sert açıklamalarda bulundu.
İngiliz gazetesi Sunday Times’tan Hala Jaber'le bir röportaj gerçekleştiren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, eğer Suriye'nin iyiliğini düşünüyorsanız önce Tayyip Erdoğan'ı durdurun derken, kendisinin savaş suçlusu olarak yargılanmasını isteyenlere de uluslararası hukuku ihlal eden Erdoğan'ı da mahkemeye verecek misiniz diye sordu.
Suriye'de yaşanan krizde Türkiye, Katar, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere ve ABD gibi başka devletlerin rollerine dikkat çeken Esad, bu devletlerin Suriye'de terörü direk ya da dolaylı, askeri veya siyasi olarak desteklediklerini belirtti.
“Eğer biri gerçekten -gerçekten kelimesini vurguluyorum-Suriye'ye yardım etmek ve ülkedeki şiddetin durdurulmasına yardımcı olmak istiyorsa sadece bir şey yapabilir” diyen Suriye devlet Başkanı sözlerine şöyle devam etti:
Türkiye'ye gidip Erdoğan'la görüşebilir, ona Suriye'ye gizlice terörist sokmasını, silah göndermeyi durdurmasını, bu teröristlere lojistik destek sağlamayı bırakmasını isteyebilir. Bu kişi, Suudi Arabistan ve Katar'a gidip onlardan Suriye'deki teröristlere mali destek sağlamayı durdurmalarını söyleyebilir.
Bazı kesimlerin kendisinin uluslararası cinayet mahkemesinde savaş suçlusu olarak yargılanmasına ilişkin talepleri konusunda konuşan Esad, BM ve örgütlerinin siyasi ajandalarına işaret ederek, Irak’a saldıran Amerikan ve İngilizlerin yanı sıra güvenlik konseyi kararı olmaksızın Libya'ya saldıran Fransızlar ve Amerikalıların yargılanıp yargılanmayacakları sorusunu dile getirirken Irak ve Libya'da meydana gelen yıkım ve ölümlere dikkat çekti.
Öte yandan, bağımsız ve egemen bir devlete terörist göndermenin Nürnberg İlkeleri ve 1945 Londra Sözleşmesine aykırı olduğuna vurgu yapan Esad, kendisinin yargılanmasını talep eden kesimlerin “Suriye'ye kiralık terörist gönderen Erdoğan’ı da mahkemeye sevk edip sevk etmeyecekleri sorusunu sordu. Suudililer ve Katarlılar için de aynı şeyin geçerli olduğunu söyledi.
(soL- Dış Haberler)

SON YAZIDAN