Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Taşeron Benzeri İş Modeli"yle Çalışan İşçi Öldü

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarına teknik hizmet veren ve bakım yapan Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) işçisi Şen...

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarına teknik hizmet veren ve bakım yapan Havacılık Bakım Onarım ve Modifikasyon Merkezi (HABOM) işçisi Şentürk Çavuş, Atatürk Havalimanı Apronu'nda THY uçağı ile bir aracın arasına sıkışarak hayatını kaybetti.
Hava İŞ Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, HABOM ve THY Teknik A.Ş arasındaki geçici iş ilişkisi çerçevesinde çalışan Şentürk Çavuş'un uçağın başında hangi görevle işlem yaptığının sorgulanması gerektiğini söyledi.
HABOM, THY A.O’na ait bir yatırım; henüz uçak bakımı verme lisansı almadığı için bakım verme yetkisi yok. HABOM işçileri bu yüzden  THY Teknik A.Ş işyerinde, geçici iş ilişkisi ile çalışıyor.
Yani yaklaşık 1600 HABOM işçisi, "kiralık işçi" olarak çalışyor; ancak sözleşmede bu iş ilişkisi "eğitim gören kişiler" olarak gösteriliyor.
Yağcı, yasal gibi görünen bu istihdam biçiminin uygulamada risk alınarak taşeron sisteminin bir başka modeli haline getirildiğini ve Sivil Havacılık Mevzuatı'na aykırı olduğunu belirtti.
"Bu kişiler iş sözleşmesinde belirtildiği gibi sadece eğitim görüyorsa o zaman uçağa dokunmaması gerekiyor. Bu büyük felaketlere yol açar. Ölen işçinin orada ne iş yaptığı, eğitim mi gördüğü onu kimin denetlediği sorgulanmalı."
Yağcı, HABUM ve THY arasındaki bu belirsiz, çarpık iş ilişkisine son verilmesi gerektiğini söyledi. (NV)

SON YAZIDAN