Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

TİB'DEN "DANDİK" AÇIKLAMA!

TİB, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularını yazılı olarak yanıtladı. Baykal’a kamera tuzağın...

TİB, TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularını yazılı olarak yanıtladı. Baykal’a kamera tuzağını kim kurdu?” sorusuna, “Basından öğrenildiği kadarıyla cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturma açıldığı bilinmektedir” yanıtı verildi.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'a ilişkin sorulan bir soruya verdiği yanıt pes dedirtti.
Kaç milletvekili dinleniyor
AA'da yer alan habere göre, ”Kaç milletvekili dinlenmektedir? Başbakan ve bakan gibi önemli kişilere ait telefon numaralarının olduğu bir liste TİB’de var mıdır?” sorusuna, ”Dinlemeye ilişkin hakim kararları Başkanlığımıza intikal ettiğinde, sadece mevzuatta yazılı unsurlar bakımından şekli incelemeler yapılmaktadır. Haklarında dinleme kararı verilen kişilerin hangi meslek mensubu olduklarının Başkanlığımızca bilinmesi mümkün değildir” denildi.
”Önleyici amaçlı istihbarat kurumları tarafından tüm Türkiye’de yapılan görüşmelerin arama-aranma bilgilerini içerir, iletişimin tespitine dair kararlar alındı mı? Başkanlığınızca bu kararlara itiraz edildi mi?” sorusuna ise yasa ile getirilen sınırlamaları aşacak şekilde verilen hakim kararlarına, başkanlığın itiraz ettiği belirtilerek, ”Jandarma Genel Komutanlığı’nca talep edilen bahse konu karara, sorumluluk alanları bakımından sınırlamaları aşması nedeniyle, Başkanlığımızca itiraz edilmiştir. Yapılan itiraz Yargıtay tarafından yerinde görülerek kabul edilmiştir” denildi.
"Yasadışı dinlemeleri tespit görevimiz yok"
Mevzuatı gereği TİB’in yasadışı dinlemeleri tespit gibi bir görevi bulunmadığı belirtildi.Dinlenecek hedef numaranın santral ya da şahıs numarası olduğuna bakılmaksızın, mahkemelerce verilen dinleme kararlarının uygulandığı kaydedilerek, mahkeme kararlarında hedef numaranın santral numarası olduğunun ifade edilmesi halinde söz konusu karara itiraz edildiği bildirildi.
”7,5 yıl içinde TİB kayıtlarının kurum dışına sızdırılmasına yönelik art niyetli bir girişim oldu mu?” sorusuna, TİB’in bütün işlemlerinin kompartımantasyon ilkeleri göz önünde bulundurularak yürütüldüğü ifade edilerek, yapılan tüm işlem süreçlerinde gerekli güvenlik önlemlerinin alındığı ve böyle bir girişimin tespit edilmediği kaydedildi.
Baykal'a tuzağı kim kurdu?
Baykal’a kim kamera tuzağı kurdu?” sorusuna ise tek cümlelik yanıt veren TİB yetkilisi, “Basından öğrenildiği kadarıyla cumhuriyet savcılıkları tarafından soruşturma açıldığı bilinmektedir” demekle yetindi.

SON YAZIDAN