Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

EMEK/SINIF/HALK

YİNE 'Emek bizim, İstanbul bizim' DEDİLER

Emek Sinaması'na sahip çıkan sanatseverler Taksim'de bir kez daha eylemdeydi. Eylemde Emek Sineması’nın yerinde ve olduğu gibi ...

Emek Sinaması'na sahip çıkan sanatseverler Taksim'de bir kez daha eylemdeydi. Eylemde Emek Sineması’nın yerinde ve olduğu gibi restore edilmesi istenirken, Cercle D’orient binasına kurulan iskelelere tepki gösterildi.
Tarihi Emek Sineması’nın yıkım projesine karşı Emek'e sahip çıkanlar Taksim'de bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Taksim Dayanışması’nın da destek verdiği eylemde, Emek Sineması’nın yerinde ve olduğu gibi restore edilmesi istendi. Emek Sineması’nın kamusal yarar gereği ticari olmayan, bağımsız bir sinematek/kültür merkezi olarak düzenlenmesi talep edilirken, aynı ilkeleri paylaşan sinemacıların ve kurumların kullanımına açılması gerektiği vurgulandı.
İstanbul Beyoğlu’nda Emek Sineması’nın da bulunduğu İstiklal Caddesi üzerindeki Cercle D’orient (Serkildoryan) binasında yapılan inşaat çalışmaları için 11 Mart 2013 günü kurulan iskelelerin ardından tepkiler çığ gibi büyüyor. Bugün akşam saatlerinde yıkım projesine karşı çıkmak için yüzlerce kişi Yeşilçam Sokağı girişinde buluştu. Taksim Dayanışması ve Direnişin Ritmi müzik grubunun da destek verdiği eylemde sık sık “Emek bizim İstanbul bizim”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Demirören yıkılsın Tayyip altında kalsın” sloganları atıldı.
"İskeleler AVM için vurulan ilk kazma"
Kamer İnşaat tarafından yürütülen yıkım projesini protesto etmek için yapılan basın açıklamasını eyleme katılanlar adına Fırat Yücel okudu. Yücel açıklamada, “11 Mart Pazartesi akşamı, içinde geçen aylarda hukuksuz bir biçimde tahliye edilen İnci Pastanesi’nin de bulunduğu, Cercle D’orient binasına inşaat iskeleleri kuruldu. Hepimiz biliyoruz ki bu iskeleler, iddia edildiği gibi restorasyon sürecini değil, Emek Sineması’nı da içerisine alan AVM projesini başlatan ve hep korkulan o ‘ilk kazma’. İstiklal Caddesi üzerinde her gün yeni bir bina satılıyor, iskele ve ahşap panellerle kaplanarak “yenileniyor”. Bu ahşap perdelerin arkasından en son Demirören AVM kazuleti çıktığı için, bizler üç yıldır yürüttüğümüz mücadeleye rağmen başlatılan bu müdahalenin ne anlama geldiğini çok iyi biliyoruz. Beyoğlu Belediyesi’nin verdiği ruhsata karşı çıkıyor, yeni Kültür ve Turizm Bakanı’nın selefinden devraldığı ‘Emek Sineması’nı yıkmıyoruz, taşıyoruz’ safsatasını yemiyor ve bir kez daha tekrar ediyoruz: haksız ve hukuksuz bir şekilde sermayeye devredilen Emek Sineması ve Cercle D’orient binası Sosyal Güvenlik Kurumu’na, yani kamuya, yani bizlere aittir! Bu alan üzerindeki her türlü kullanım hakkı kamunundur ve kolektiftir. Nazarımızda meşru ve esas olan devlet kurumlarının ve şirketlerin çıkarları değil, kamunun yararı ve kararıdır” dedi.
"Proje hukuka aykırıdır, meşruluğu yoktur"
Emek Sineması’nın yıkımına sebep olacak proje Türkiye’de hukuki süreçlerin her birini atlatmayı başarmış olduğunu belirten Fırat Yücel, “Türkiye‘nin de imzacısı olduğu evrensel kültürel miras ve mimari koruma kurallarına, Venedik Tüzüğü’ne, Quebec bildirgesine ve Avrupa mimari mirasının korunmasına ilişkin sözleşmeye aykırıdır; dolayısı ile hukuki değildir. Fakat daha önemlisi 3 yıl boyunca devem eden mücadelenin de gösterdiği gibi kamuoyu nezninde bir meşrutiyeti yoktur” diyerek, projenin kültürel ve tarihi mirasın yıkımı kadar, kamuoyu iradesinin de ihalili olduğunu belirtti.
Son olarak açıklamada, “Emek’ii yıkıma terk etmiyoruz! Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yenileme ve Anıtlar Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu, Beyoğlu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesinden hesap sormaya devam ediyoruz. Talebimizde ısrarcıyız: Kamer İnşaat’ın yürütmekte olduğu proje ivedilikle durdurulmalı, Emek Sineması yerinde ve olduğu gibi restore edilmelidir” vurgusu yapıldı.
emek3.jpg
emek1_0.jpg
emek2_1.jpg

SON YAZIDAN