Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"1 Mayıs alanı Taksim’dir"

İçişleri Bakanı Muammer Güler’in “Taksim’e çelenk bırakılmasına izin verilecek ancak yürüyüş ve toplantı için başka alan önereceğiz” şeklindeki açıklamasına DİSK’ten yanıt geldi: “Bizim için alan tartışması yok, başka bir alternatif yok.”
Muammer Güler’in açıklamalarını sorduğumuz DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs alanına dair tartışmaların 2010’da kapandığının, uzun mücadeleler sonucu Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunun altını çizdi ve yasakçı bir mantığı kabul edemeyeceklerini söyledi: “Bu basitçe bir alan için ısrar değil demokrasi ısrarıdır.”
İçişleri Bakanı’nın  “başka alanlarda sağlıklı şekilde yapılması için sendika yetkililerine önerilerde bulunacağız” açıklamasını sorduğumuz Çerkezoğlu, “Biz görüşmeleri 1 Mayıs’ın Taksim meydanında sağlıklı şekilde yapılması için yapacağız” dedi. Çerkezoğlu görüşmeler yaptıklarını ve yapacaklarını ancak bu görüşmelerde odaklandıkları konunun “1 Mayıs’ın nerede yapılacağı” değil 1 Mayıs meydanı  için “Teknik düzenlemeler” olduğunu söyledi. Arzu Çerkezoğlu 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılabilmesi için kendilerinin çalışmalar yaptıklarını ve teknik sorunları aşmaya yönelik görüşlerini İstanbul Valiliği ile paylaşacaklarını açıkladı.
 Muammer Güler’in Taksim takıntısı
Taksim’de 1 Mayıs, Muammer Güler’in İstanbul Valisi olduğu dönemde büyük mücadelelerin konusu olmuştu. 2007’den 2010’a kadar her sene Taksim işçilere kapatılmaya çalışılmış, polisin terörüne rağmen toplumsal muhalefet DİSK’in öncülüğünde 1 Mayıs meydanından vazgeçmemişti. Sonuçta adı “Gazcı kardeşler” olarak kalan Vali Güler ve Emniyet Müdürü Cerrah’ın tüm çabalarına rağmen işçiler 1 Mayıs meydanına almışlardı. Güler İçişleri Bakanlığı’nın ilk 1 Mayıs’ında yine Valilik döneminin yasakçı yöntemleriyle kendini hatırlattı.
Sendika.Org