Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde geçtiğimiz yılki Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin izinsiz yapılması ve Eğitim-Sen’li öğretmenlerin duruma karşı çıkması nedeniyle gerginlik yaşanması Çaycuma Müftülüğü’nü kaymakamlığı devreye sokma yoluna itti. Çaycuma Müftülüğü, Çaycuma Kaymakamlığı’na başvurarak Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine 10 bin adet “Peygamberimi seviyorum” yazılı balonun müftülük personelince, okul idarecilerinin ve din dersi öğretmenlerinin gözetiminde yapılmasını talep etti.
Kaymakamlık, müftülüğün taleplerine onay verdi. Çaycuma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de kararı tüm anaokulları ve ilkokulların müdürlüklerine gönderdi. Böylece cami imamlarının, kadın vaizelerin ve Kuran kursu öğreticilerinin okullarda kaymakamlık izniyle girebilmeleri sağlandı.
Veliler dilekçe topladı
Geçtiğimiz yılki etkinliklerden rahatsızlık duyan ve Kutlu Doğum etkinliklerinin anasınıfları ve ilkokullara yaygınlaştırılmasını istemeyen veliler, izinler üzerine harekete geçti. Eğitim-Sen Çaycuma Temsilciliği ile iletişime geçen veliler, uygulamanın son bulması, izinlerin kaldırılması talepleriyle imza toplamaya başladı.
Pedagojik açıdan sorunlu, hukuka aykırı
Eğitim-Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Dini etkinliklerin okullar ve öğrenciler üzerinden yapılmasına tepki gösteren Akyol, AKP’nin eğitimi devlet eliyle dinselleştirme politikasının bir sonucunu gördüklerini belirtti. Akyol şöyle konuştu:
Soyut bir kavram olan din ile ilgili kavramların ailenin isteğine bağlı olarak 11-12 yaşından sonra verilmesi gerektiği birçok psikiyatrist, psikolog ve pedagog tarafından dile getirilmektedir. Henüz somut işlem döneminde bulunan bir çocuğa verilmeye çalışılacak her türlü soyut bilginin çocuklarda ‘korku’, ‘çaresizlik’, ‘endişe’ içeren birçok duygu yaşatabileceği yine uzmanlar ve bilim insanları tarafından sürekli dile getirilmektedir. Henüz soyut düşünme yetisi gelişmemiş küçük yaştaki çocuklara dini sembol, simge ve olguları çağrıştıran obje ve nesnelerin verilmesini doğru bulmuyoruz.
Akyol, okul öncesi ve ilkokul müfredatında olmayan, pedagojik açıdan sorunlu olan uygulamanın bilimsel ve laik eğitim sistemine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve din-vicdan özgürlüğüne aykırı olduğunu da belirtti. Velilerin dilekçelerinin dikkate alınmasını isteyen Akyol, uygulamaya devam edildiği takdirde yargıya başvuracaklarını da açıkladı.
Kaymakamlıktan ortaokulda davetiye dağıtımı
Ortaokul öğrencileri arasında yapılan “Hz. Muhammed’in Hayatı” konulu bilgi yarışması davetiyelerinin de kaymakamlık tarafından dağıtılmasını eleştiren Akyol, her iki uygulamanın da laiklik ilkesine aykırı olduğunu, bu durum karşısında sessiz kalmayacaklarını dile getirdi.
Sendika.Org/ Çaycuma