Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

Bakın o kulelerde kim oturuyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul milletvekilleriyle önceki gün bir araya geldiği kahvaltıda, Zeytinburnu’nda tarihi y...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin İstanbul milletvekilleriyle önceki gün bir araya geldiği kahvaltıda, Zeytinburnu’nda tarihi yarımadanın siluetini bozan gökdelenlerin kendisini kahrettiğini söyledi. Tartışmalara neden olan gökdelenlerin sahibini (Mesut Toprak) tanıdığını belirten Erdoğan, “Kendisiyle konuştum, 'tıraşlayın' dedim. Yapacaklarını bekliyordum ama hiçbir şey yapmadılar. O nedenle çok kırıldım, şimdi o insanla konuşmuyorum” dedi.

"OnaltıDokuz" isimli kuleleri yapan MÜSİAD üyesi Mesut Toprak'a ise Başbakan'ın kendisine küstüğüne dair sözlerine "Hiçbir şey bilmiyorum" yanıtını verdi. Toprak "Proje bittikten sonra traşlama yapılamaz. Böyle bir şey teknik olarak mümkün değil" dedi.
Rezidanslarda AKP'liler oturuyor
soL Gazetesi'nden Elif Örnek'in haberine göre Erdoğan'ın küsmesine neden olan kulelerin üst katlarında bazı AKP'liler ve yakınları oturuyor. Yaklaşık 4 milyon TL’ye satılan gökdelende, AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu’nun kardeşinin yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı AKP’li Sefer Kocabaş’ın ailesinin rezidans aldığı iddia ediliyor. Babuşcu ve Kocabaş’ın aileleri dışında iki AKP’linin daha bu lüks dairelerden satın aldıkları belirtiliyor.
AKP binasının toprak sahibi
Erdoğan'ın "küstüm" dediği Mesut Toprak, İstanbul Sütlüce'deki AKP İstanbul İl Başkanlığı binasının da toprak sahibi. Binanın bir Alevi mezarlığının üstüne kurulduğu ve inşaat sırasında bu mezarlığın yok edildiği de bir süre önce gündeme gelmiş, Alevi Bektaşi Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Güvercinlioğlu, iskeletlerin görüntüsünü kameraya çekmişti.
Alevi dernekleri mahkeme kararıyla bazı Alevi dedelerinin kalan mezarlarını kurtarmaya çalıştıklarını belirterek “Buradan alınan kemikler de toplanarak, başka yere taşındı” açıklamasında bulunmuşlardı. Binanın, Alevi ve Bektaşilerin İstanbul’daki önemli simgelerinden biri olan Karaağaç tekkesi kalıntıları üzerine inşa edildiğini görüntüler doğrularken AKP ise “Biz kiracıyız” açıklamasında bulunmuştu
Toprak'a tarihi kalıntıların üzerine inşaat izni
Toprak'a ait Astay Yatırım, İstanbul Avcılar'da da yeni bir konut projesi yapıyor. Proje arsa için AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi parsel bazında özel plan tadilatı verip, arsanın imar durumunu değiştirmesiyle başladı. İşadamı Toprak, aynı zamanda Osmanlı ve Bizans kalıntılarının bulunduğu tarihi parsele, Sultanahmet'teki Four Seasons Oteli'nin kapasitesini 50 oda daha artırabilmek için ek bina projesini inşa eden kişi.
Ek binanın arkeolojik alan üzerinde yapılmasını öngören proje, AKP iktidarı döneminde onaylandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca 22 Eylül 2005’te nâzım imar planına "olur" verilen ek bina inşaatı, İstanbul 1 No'lu Koruma Kurulu'ndan ise 23 Ocak 2006'da onay aldı. Kurul kararının alındığı toplantı ilginç bir şekilde, projeye karşı çıkan İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Zeynep Ahunbay'ın yurtdışında bulunduğu tarihe ayarlanmıştı. Ancak tarihi katliam anlamına gelen inşaat Danıştay engeline takıldı. Mahkemenin aldığı yürütmeyi durdurma kararına da yine AKP karşı çıktı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Sultanahmet Turizm A.Ş. Danıştay kararına itiraz etti. İş adamı Mesut Toprak da bu sırada proje durdurulana kadar geçen sürede 10 milyon dolar harcadığını ve devletten tek kuruş almadığını söyledi.
Erdoğan tarihe 'Çanak-çömlek' demişti
Toplantıda "OnaltıDokuz" adlı gökdelenden yükseldikten sonra haberi olduğunu savunan Başbakan Erdoğan, tarihi siluetin bozulmasından dolayı kahrolduğunu söyledi. Ancak Başbakan'ın rahatsızlığının, gökdelenlerin cami siluetinin bozmasından kaynaklandığını belirtiliyor. Tarihi kalıntıların üzerine inşaat yapılmasına izin veren Erdoğan, Marmaray projesi sırasında bulunan tarihi eserler nedeniyle projeye ara verilmesine sinirlenerek eserlere "çanak çömlek" demişti.
Mesut Toprak'a verilen izinle, üzerine inşaat yapılan alanın tarihi 4. yüzyıla dayanıyor. I. Konstantinius döneminde inşa edilen Büyük Saray en önemli kalıntılar arasında. Alanda inşaat için yapılan çalışmalar sırasında, 7. ve 10. yüzyıla ait freksler, mozaik döşeme kaplamaları, hamam kalıntıları ve sarnıçlar bulundu.