Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Big Bang' yapar dedim ve yaptı!"

Black Box isimli çift taraflı boş bir çerçeveden oluşan eserini Murat Ülker'in 125 bin dolara satın aldığı ünlü ressam Bedri Baykam:...

Black Box isimli çift taraflı boş bir çerçeveden oluşan eserini Murat Ülker'in 125 bin dolara satın aldığı ünlü ressam Bedri Baykam: "Eserimin içinden bile geçebilirsiniz. Yaptığım şey çok sade bir satranç hamlesi ama bütün sistemi karmakarışık edeceğini biliyordum" dedi.

- Bu ne ilk ne son. Sakin olun. Dünyada kavramsal göndermeli sanat 100 yıldır yapılıyor. Türkiye kavramsal sanatın içeriğini, şokunu, dehşetini son 3 günde yaşadı. Esasında yapıtın satıldığı normal, mütevazı bir rakam. Bu ölen ressamlarımızın 3-5 milyona yapıtının alınmasından çok daha fazla, Türk çağdaş sanatının ilerlemesinde kritik bir aşama, bir mihenk taşıdır.

- Black Box çift taraflı bir çerçeve. Her iki taraftan baktığınızda aynı şeyi görüyorsunuz. Asılmayan ve yere konan bir eser, içinden geçebilirsiniz.

- Satılan herşeyden önce bir düşünce. Burada ödenen para boyanın değimine ödeniyor. Sanatçının yaratıcılığına ödenen bir para. Sergimde 7 tane boş çerçeve var. Tamamı bundan oluşuyor. Bu fikir 1,5 yıl önce bende vardı. New York'taki galericime bu projeyi açtığımda daha birinci dakikadan çarpıldı.

- Sanatta herşeyin bir bekareti vardır. Ben sergimin açılmasından 1 hafta öncesine kadar asistanlarıma bile söylemedim. Sonrasında anlattığım her koleksiyonerim çok heyecanlandı.

- Yaptığım şey çok sade bir satranç hamlesi ama bütün sistemi karmakarışık edeceğini biliyordum. Biri diyebilir ki bunu ben de yapabilirdim, evet teknik olarak yapabilirdin. Rüyasında görse belki bir işçi de yapabilir, bir ortaokul talebesi de ama yapmadın, başkası yaptı bunu. Ben bütün bunları bir araya getirirsem 'big bang' yapar dedim ve yaptı. Yıllar süren düşünce birikimleri sonucu açılan kapılar bunlar. Bu riskleri almıyorsanız bu mesleği yapmayın.

- Ben şimdi tepki gösterenlere Piero Manzoni'nin 'sanatçı b.ku' diye konserve kutusu yaptığını ve bunun kırk yıl öncesi sanatın en çarpıcı işlerinden biri olduğunu mu anlatayım? Dünyada 'Böyle sanat olur mu, hadi oradan ya' demeyen hiçbir şey sanat tarihinde kalmamıştır.

"İdeolojimi satın alacak para birimi daha basılmadı"

- Murat Ülker benden önce 11 Türk ressamın tablosunu aldı. O ressamlar Anti Atatürkçü müydü? İlk aradığında çok şaşırdım. 3 ay önce de benden başka resimler aldı. Sergimden önce benden 3 resim aldı. İkisi 4 boyutlu işlerden, ve Tarihin Röntgencisi serisinden. Kendisi benim sanatımı dinleyerek, öğrenerek, yüzlerce örneğini görerek hep bir koleksiyonerin yapmasını istediğimiz şekilde aldı eserleri.Ben hala aynı Bedri Baykam'ım. Siyasi olarak aynı noktadayım, aynı sertlikteyim. Benim beynimi, özgürlüğümü ideolojimi satın alacak para birimi daha basılmadı.

- Türkiye'deki insanların siyasi duruşları yüzünden süpermarket veya bisküvi seçer duruma gelmiş olmalarını yaratan, Ülker- Eti ayrımının müsebbibi de ben değilim. Utanmasalar bu ayrımı da bana mal edecekler.

Murat Bey'le tanışıp koleksiyonunu gördükten sonra düşüncemi sorguladım

- Size anlatılanlar dolayısıyla bir kişiyi yanlış değerlendirip ön yargılar yaratmış olabilirsiniz. Sonra tanıyınca 'algı hatası' var diyebilirsiniz. Demokrasiye inanıyorsanız bu görüşü sorgulayıp tekrar değerlendirmeye almalısınız. Murat Bey'le tanışıp kendisini ziyaret ettikten, firmasını, çağdaş sanat koleksiyonunu gördükten sonra, düşüncemi sorgulamaya karar verdim. Sanata olan ciddiyetli yaklaşımından sonra maalesef birçok tırnak içinde laik işadamlarında bile oluşturamadığımız emeği ve öğrenme arzusunu gördüm. Bu a) cesarettir, b) medeni cesarettir. c) kişisel özeleştiri dosyası açmaktır d) demokrasinin gereğidir.

- Bir de kafayı işin maliyetine takan var. Onlar en zavallı bölüm. Bu çerçeve kaç liraya malolur diyorlar. 10 milyona satılan Warhol'un işlerinin değeri 99 cent. Ne kadar ayıp etti Warhol mu yazdınız bugüne kadar?

Hiç yorum yok