2B yasası nedeniyle istenen yüksek rayiç bedelini ödeyemeyen ve işgalci durumuna düşen Ümraniyeliler isyan etti
diskve2b 129_1jpgdiskve2b 129_16
Mine Dede ve Saadet Kamsis, 1978′den bu yana oturdukları mahallede 2B yasasıyla birlikte işgalci ilan edildiklerini söyledi. Mine, mahallelerini el birliğiyle yaptıklarını, suyu, yolu kendilerinin getirdiğini söyledi. Saadet ise 2B Yasası’ndan sonra kendilerinden tapu tahsis bedeli istendiğini ve onu ödediklerini ancak daha sonra bu belgenin iptal edildiğini öğrendiklerini söyledi. Mine de rayiç bedele değindi, metrekaresine 1.500 lira fiyat çekildiğini belirten Mine, bize, oturduğumuz evler için ‘metrekaresi 1.500 lirayı ödeyin alın’ diyorlar. Bu bedelin ancak yüzde 5′ini ödeyebileceklerini söyleyen Saadet, ‘işgalci değil hak sahibiyiz’ diyor.

2B yasası nedeniyle istenen yüksek rayiç bedelini ödeyemeyen ve evlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ümraniyeliler isyan etti. Üç bin Ümraniyeli Alemdağ Caddesi’ni kapatarak AKP ilçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında katılım giderek artarak 5 bine ulaştı.
“Halkın barınma hakkı var”
Kitle AKP hükümetini ve AKP’li belediyeyi hedef alan sloganlarla yürüdü.  Ümraniye’nin yolları “Hasan Can (Belediye Başkanı) istifa”, “Ümraniye burada, başbakan nerede”, “Vur vur inlesin, Recep Tayyip dinlesin” sloganlarıyla yankılandı.
Ümraniyeliler, Dikmen’den Sarıyer’e barınma hakkı mücadelesinin simgesi haline gelen “Halkın Barınma Hakkı Var” yazılı turuncu dövizler taşıdı.
Halk cemaatin muhabirini kovaladı
Yürüyüş esnasında eylemcilere sözlü sataşmada bulunan cemaat kanalı Samanyolu TV’nin muhabiri, halkın tepkisi üzerine kaçarak bir dükkana sığındı. Samanyolu TV muhabirinin saklandığı dükkanın kepenkleri kapatıldı.
Bir buçuk saati bulan yürüyüş ardından kitle AKP ilçe binası önüne ulaştı. Kitle adına burada bir basın açıklaması yapılarak, hükümet ve belediye halkın taplepleri karşısında somut olarak geri adım atmadıkça eylemlerin süreceği duyuruldu.
Ümraniyeliler yasa sonrasında kendilerinden yıllardır oturdukları evleri için fahiş rayiç bedelleri istendiğini, bu bedelleri ödeyemeyeceklerini belirtiyor. Tapu tahsis belgesi için kendilerinden önce 4 ardından 2 bin lira olmak üzere toplam 6 bin lira alındığını ancak daha sonra bu belgelerin iptal edildiğini belirten bölge halkı oyuna getirilerek işgalci durumuna düştüklerini söylüyor.
Eyleme katılan mahallelilerden bazıları, yüksek rayiç bedel fiyatı çekilmesini kimsenin bu bölgeleri satın almaması ve sonrasında TOKİ’ye devredilmesi için istendiği görüşünde. Bazı mahalleliler de rayiç bedelin belirlenmesi işinde çalışan bilirkişilerin AKP’li olduğunu söylüyor.
Kazımkarabekir, Elmalikent, İnkılap, Topağacı ve Dumlupınar Mahalleri sadece rayiç bedelin yüksek olması nedeniyle yürümedi. Söz konusu mahaller, proje kapsamında TOKİ’ye devredildi ve halk mahallelerini TOKİ’ye bırakmamak için de yürüdü.
Sendika.Org
Daha yeni Daha eski