Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

ÇAYKUR işçisi greve gidiyor

Tekgıda-İş, ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede 22 Nisan günü greve çıkacak. ÇAYKUR, grevi kırmak için mevsimlik işçilere ‘çalışın’ talimatı yo...

Tekgıda-İş, ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede 22 Nisan günü greve çıkacak. ÇAYKUR, grevi kırmak için mevsimlik işçilere ‘çalışın’ talimatı yollarken DEKAP ve muhalefet bileşenleri grevi destekliyor
Tekgıda-İş, 22 Nisan Pazartesi günü ÇAYKUR’a bağlı 58 işletmede greve çıkıyor. On bine yakın işçinin greve katılması bekleniyor. Grev, 22 Nisan günü saat 08.00’da ÇAYKUR Genel Müdürlüğü önünde
Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in yapacağı basın açıklamasının ardından başlayacak.
Greve Sendikal Güç Birliği Platformu’na (SGBP) bağlı Türk-İş üyesi sendikaların başkanları, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş yönetimi ile Rize ve çevre illerdeki partiler, demokratik kitle örgütleri ve esnaf örgütleri de destek veriyor.
Tekgıda-İş ile Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası (Kamu-İş) arasında yaşanan toplu iş sözleşmeleri anlaşmazlıkla sonuçlanınca, Nisan başında grev kararı açıklandı. Anlaşmazlık, işveren tarafından getirilen “sözleşmeden sendika üyesi olmayan işçilerin de yararlanması” talebi nedeniyle çıktı. İşveren, yasal olarak mümkün olmayan bu talepte ısrar ettiği için görüşmeler tıkanırken ÇAYKUR işçileri geçmişe dönük 5 yıllık alacaklarının ve zam farklarının ödenmesini de istiyor.
ÇAYKUR grevi kırmaya çalışıyor
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü, greve iki gün kala mevsimlik işçilere, “işe başla” çağrısı yaparak grevi kırmaya çalıştı. Genel müdürlük tarafından işçilerin cep telefonlarına şu mesaj yollandı:
Fabrikanızda yaş çay imalatı bitinceye kadar çalışmak üzere 20 Nisan 2013 tarihinde fabrikanıza müracaat ederek işe başlamanızı rica ederiz. ÇAYKUR
Sabah mesaiye başlamak için fabrikalarına giden işçiler, SGK’ye bildirim yapılmadığı gerekçesiyle içeri alınmadı. İşçilere evlerine gitmeleri söylendi.
DEKAP’tan greve destek
DEKAP, ÇAYKUR grevini destekleyeceklerini duyurdu.
Tek Gıda-İş Sendikası Rize Bölge Şube Başkanlığındaki destek ziyaretine DEKAP Yöneticileri Ömer Şan, Saltuk Deniz, Hüseyin Acar, İhsan Bektaşoğlu, Taylan Kaya, Kamil Ustabaş’ın yanı sıra HES’lere karşı verdiği mücadele ile kamuoyunda “Yurttaş Kazım” olarak anılan Kazım Delal, Halkevleri Doğu Karadeniz Temsilciliği, Fındıklı Derelerini Koruma Platformu, Trabzon Emek ve Özgürlük Platformu, Güneysu Çevre Platformu, Senoz Vadisi Koruma Platformu, Hopa ve Arhavi Derelerini Koruma Platformu, Salarha Deresi Çevre Koruma Derneği temsilcileri de katıldı.
Toplantıda, “Yaşamın asli unsuru, kaynağı olan su gibi, emeğin ve alın terinin hakkını savunmak da yaşamın vazgeçilmezidir” vurgusu yapan DEKAP Sözcüsü Ömer Şan, Tekel direnişinde olduğu gibi bugün de ÇAYKUR grevinde işçinin ve emekçinin yanında yer alacaklarını söyledi.
Şan, ÇAYKUR işçilerinin Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 800 bin dekar alanda çay tarımı yapan 210 bini aşkın üretici aile ve yaklaşık 1,5 milyon nüfusun sigortası olduğunu vurguladı. ÇAYKUR işçileri sendikasızlaştırma ve ÇAYKUR’u özelleştirme çalışmalarının beş yıldır sürdüğünü kaydeden Şan, doğal alanları yok ederek yaşam alanlarına saldıranların alınterine de saldırdığını belirtti.
Şan, DEKAP’ın bulunduğu her yerde tüm bileşenleriyle ÇAYKUR işçilerinin grevine destek vereceklerini açıkladı.
Destek ziyareti sırasında konuşan DEKAP Yürütme Kurulu üyesi ve Halkevleri Karadeniz Bölge Sorumlusu Taylan Kaya da, sadece DEKAP olarak değil Halkevleri olarak da Tekel direnişinde olduğu gibi Tek Gıda-İş Sendikası ile emeğin ve emekçinin yanında yer alacaklarını kaydetti.
Toplantıda daha sonra Fındıklı Derelerini Koruma Platformu Sözcüsü ve DEKAP YK Üyesi Hüseyin Acar, Trabzon Emek ve Özgürlük Meclisi adına Gültekin Yücesan, Hopa ve Kemalpaşa Derelerini Koruma Platformu adına DEKAP YK üyesi Kamil Ustabaş, Çaya ve Çaykur’a Sahip Çık Platformu adına DEKAP YK üyesi Saltuk Deniz, DEKAP YK üyesi İhsan Bektaş da birer konuşma yaparak Tekgıda-İş Sendikası’nın ÇAYKUR grevine destek vereceklerini kaydetti.
Tekgıda-İş’ten grev öncesi açıklama
Tekgıda-İş grev öncesinde bir açıklama yaparak, bir kaosa neden olmamak için çay kampanyası öncesinde grev kararı aldıklarını belirterek, olası bir kaostan ÇAYKUR yönetiminin sorumlu olacağını duyurdu.
Tekgıda-İş ayrıca “Neden greve gidiyoruz” başlıklı bir açıklama yayımladı.
Sendika.Org