Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

"Cenazesini özel sektör kaldırsın"

İşçi sınıfı düşmanı büyük bir saldırı dalgasının başlatıcılarından olan Thatcher’ın ölümünün ardından sadece taziye mesajları gelmiyor ...

İşçi sınıfı düşmanı büyük bir saldırı dalgasının başlatıcılarından olan Thatcher’ın ölümünün ardından sadece taziye mesajları gelmiyor
1970’lerin sonunda ve 1980’lerin başında neo-liberal politikaların öncülerinden olan İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher için bir imza kampanyası düzenlendi. Thatcher için düzenlenecek devlet töreninin özelleştirilmesi için imza kampanyası başlatıldı. Kampanyayı düzenleyenler Margaret Thatcher’ın cenazesinin masrafını özel sektörün karşılaması gerektiğini belirtti. Kendisinin kamu harcamalarının kısılmasının en güçlü savunucularından bir olduğunu belirten grup cenaze masrafını bugüne kadar kamu harcamalarından yararlanan özel sektörün karşılaması gerektiğini kaydetti.
Kampanyayı düzenleyenler İngiliz halkını epetitions.direct.gov.uk adresinden kampanya katılmalarını istedi.
Thatcher 1979, 1983 ve 1987′de üç seçim kazanarak, İngiltere siyasi tarihinin en uzun süreli başbakanlarından biri olmayı başarmıştı. Dünya çapında ekonomiye monetarist (parasalcı) yaklaşımın savunucularından olan Thatcher, özelleştirmeler ve kamu harcamalarının küçültülmesi yönünde adımlarıyla tarihe geçti. Muhalifleri onu, gelir dağılımı ve sosyal adaleti bozup yoksulluğu artıran özel sektörcü bir siyasetçi olarak eleştirdi. İzlediği ekonomik politikalara muhalefet eden sendikaların gücünü törpüleyen yasalar da çıkaran Thatcher’a hayranları ‘Demir Lady’ lakabını yakıştırmıştı.

Glasgow party
Muhafazakar çizgisini politik yaşamı boyunca koruyan ‘Demir Leydi’ Doğu Bloku ülkeleriyle olan mücadelesiyle ve izlediği katı politikalarla biliniyordu. Öte yandan Thatcher 1982 yılında Falkland Adaları konusundaki anlaşmazlık nedeniyle ülkeyi Arjantin ile savaşa götürmüştü.
Hükümetin onu aklamasına izin vermeyeceğiz 
Thatcher’ın ölümü için devlet töreni hazırlıkları sürerken kimi Britanyalılar ise kutlamalar yapmayı tercih etti. Londra’da ve Glasgow’da sokaklara dökülen yüzlerce kişi Thatcher aleyhine dövizler taşıdı, onun uyguladığı politikaların ise sürdüğünü vurguladı. Guardian’ın haberine göre birçok gösterici Thatcher’in sınıf savaşına dikkat çekerlerken, kendilerinin veya ailelerinin yaşamlarının kötüleşmesinden Thatcher’ın yürüttüğü bu savaşı sorumlu tuttular. Çeşitli sol parti ve grupların üyesi olan ve sosyal medya üzerinden örgütlenerek şampanyalar patlatan gruplar “onun yaptıklarının hükümet tarafından aklanmasına izin vermeyeceğiz” dediler.

Gazeteport /Guardian/Sendika.Org

Hiç yorum yok