Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

DİN ANKETLERİ TAM GAZ!

Esenler Yunus Emre Ortaokulu'nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni 7. sınıf öğrencilerine, içinde “Hangi mezheptensiniz?”, “Ned...

Esenler Yunus Emre Ortaokulu'nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni 7. sınıf öğrencilerine, içinde “Hangi mezheptensiniz?”, “Neden bu mezhebi seçtiniz?” gibi sorular bulunan bir anket yaptı.
Veliler olaya tepki gösterirken, yapılanın basit bir anket değil, bir fişleme olduğunu söylediler. Kimsenin değil bir çocuğa; hiçbir insana mezhebini sorma hakkına sahip olmadığını söyleyen veliler, sonuçların öğrenciler arasında da sorun çıkarabileceğinden endişe ettiklerini de eklediler.
Alevi iken neden Sünni olmasınlar
Anketi yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni ise anketi yaptığını kabul etti. Fişleme amacı ile yapmadığını söyleyen öğretmenin kendini savunurken kullandığı cümleler ise daha çok rahatsızlık oluşturdu. “Benim amacım çocuğun ve ailesinin inandığım dediği, takip ettiği mezhebinin gerekliliklerini gerçekten takip edip etmediğini öğrenmektir” diyen öğretmenin şu sözleri de skandalın boyutunu genişletiyor:
“Tabi aileler o sorulara cevap veremiyorlarsa kendilerine sormalıdırlar ben gerçekten mezhebimi biliyor muyum, bilmiyor muyum diye. Bakın bir çocuk Alevi olarak doğdu ama sonra Hanefi olamaz mı? Niye olmasın. Tabi ki, olur. Din mi ki bu olamasın. Kaldı ki, bir insan din bile değiştiriyor.
Müslümanken Hıristiyan oluyor da, Alevi iken neden Sünni olmasın. Kaldı ki, bu sorulara gerek olup olmadığına ben karar veririm. Demek gerek var demişim ki, sormuşum.”
anket_1.jpg
Ankette sorulan tüm sorular ise şöyle:
1-) Hangi mezheptensiniz?
2-) Mezhep imamınız (Kurucunuz) Kimdir?
3-)Neden bu mezhebi seçtiniz?
4-)Mezhebinizi diğer mezheplerden ayıran özellikler nelerdir?
5-)Mezhebiniz dışında bildiğiniz mezhepler nelerdir?
6-)Fıkıh ve itikat deyince ne anlıyorsunuz?
7-)Sizce bir Müslüman’ın mutlaka bir mezhebi olmalı mıdır? Niçin?
8-)Mezhep imamınız (Kurucunuz) hakkında ne biliyorsunuz?
9-)Tarikat ve şeriat denince ne anlıyorsunuz?
10-)Peygamber efendimiz zamanında neden mezhep yoktu?
11-)Mezhepler arasında neden farklılıklar vardır? (Din 1 iken)
12-)Mezheplerin görevlerini yerine getirmeyen dinden çıkar mı?
13-)Mezhep kuralları zamanına göre değiştirilir mi? Niçin
14-)Bir kişi mezhep değiştirebilir mi? Niçin?
15-)Birden çok mezhebe tabi olunabilir mi? Niçin?