Wikileaks belgelerinde onların da adı geçiyor

Henry Kissinger'ın ABD Dışişleri Bakanı olduğu dönemi kapsayan belgeler, Kıbrıs müdahalesi öncesi ve sonrasındaki gelişmelerin ABD tarafından yakın takibe alındığını gösteriyor.

PlusD adı altında yayımlanan belgeler, 1973'ün başından 1976'nın sonuna kadar çekilen diplomatik telgraflar, istihbarat raporları ve kongre içi yazışmalardan oluşuyor.

Dönemin Ecevit-Erbakan koalisyonu hakkında ise ilginç yorumlar yapılmış.

24 Ocak 1974 tarihinde ABD'nin Ankara büyükelçisi William Macomber, o sıralarda parlamentodan güvenoyu alması beklenen koalisyonu şöyle değerlendiriyor:

"Ecevit güç koşullarda ikitidara gelecek. Zayıf, doğası gereği istikrarsız, parlamentoda muhalefet karşısındaki oy çoğunluğu çok az bir farka dayanan, doğal olmayan bir koalisyona başkanlık edecek."

Telgrafta, 'dinamik, çekici' gibi sıfatlarla tanımlanan Bülent Ecevit için "Olağanın dışında ilginç bir kişilik. Hayalperest bir şair ile güçlü rakipler karşısında uzun süre varlığını korumayı başarmış pragmatik bir politikacının karışımı" deniyor.

Koalisyon ortağı Necmettin Erbakan için ise, "işlenmemiş bir elmasın halkta uyandırdığı tuhaf ilgiyi çekerken bile en kötüsünden bir fırsatçı gibi görünüyor" ifadesi kullanılmış.

Daha sonraki belgelerde özellikle Erbakan'ın Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretten yola çıkarak, Türkiye'nin Arap ülkeleriyle ilişkilerinin arttığına dikkat çekiliyor.

Wikileaks'in sayfasında Kıbrıs sorununa dair 20.000'i aşkın belge var.

Aynı dönem Türkiye'yi içeren yazışmaların sayısı da 38.000'den fazla.

Türkiye'deki siyasi gelişmelere geniş yer verilen dönem yazışmalarında öne çıkan diğer konular, Türkiye'de haşhaş üretimine son verilmesi, ekonomik işbirliği ve enerji yatırımları ve silah anlaşmaları.

Wikileaks, 1970'lere ait 1,7 milyonu aşkın belge yayımladı.

Sitenin kurucusu Julian Assange, belgelerin sayısının ABD'nin faaliyetlerinin çapını ve ne kadar geniş bir alana yayıldığını gösterdiğini söyledi.

Bu belgelerin Wikileaks'e 'sızdırılmadığı' ve ABD arşivlerinde görülebileceği bildiriliyor.

Ancak Wikileaks, bunları içinde arama yapılabilecek bir formatta sunduğunu belirtti. (gazeteport) 

'ABD'nin gücünü göreceksiniz'

WikiLeaks'ten "Kissinger Belgeleri"
Geçtiğimiz yıllarda yayımladığı ABD ordusuna ve Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli belgelerle dünyayı sarsan WikiLeaks son bombasını patlattı.

WikiLeaks’in yayımladığı ve basında dönemin Dışişleri Bakanı Henry Kissinger’a atıfla “Kissinger Belgeleri” olarak adlandırılan 1.7 milyon belge 1970’li yıllardan kalma diplomasi ve istihbarat belgeleri. Pakette gizli yazışmalar, istihbarat raporları ve kongre yazışmaları bulunuyor.

Belgelerle ilgili çalışmanın büyük bir çoğunluğu WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’a ait. Şu an Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde ikamet eden Assange, Press Association’a yaptığı açıklamada belgelerin ABD’nin dünyadaki gücünün “ne kadar geniş ve kapsamlı” olduğunu gösterdiğini belirtti.

Tarihleri 1973-1976 yılları arasında değişen belgeler WikiLeaks’e sızdırılmış değil. ABD Ulusal Arşivleri’nde bu belgelere ulaşılabiliyor. Belgelerin çoğunluğu Kissinger’a ya da Kissinger tarafından gönderilmiş yazışmalardan oluşuyor.

WikiLeaks belgeleri “Public Library of US Diplomacy” (ABD Diplomasisinin Halk Kütüphanesi) ya da kısaca PlusD olarak adlandırıyor. İşin ilginç tarafı belgelerin büyük bir kısmının üzerinde NODIS (no distribution – dağıtmayın) ya da Eyes Only (sadece muhatabı görebilir) damgalarının olması.
Daha yeni Daha eski