HIDE

GAZETE DEMOKRAT / EKONOMİ

GRID_STYLE

SON HAVADİS

SHOW_BLOG

‘Engel fiziki değil siyasi, 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız!’

DİSK, KESK, TTB, Türk-İş, Hak-İş ve TMMOB İstanbul İKK temsilcileri Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili basın toplantısı yaparak...

DİSK, KESK, TTB, Türk-İş, Hak-İş ve TMMOB İstanbul İKK temsilcileri Taksim’deki 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili basın toplantısı yaparak engellerin fiziki değil siyasi olduğunu belirtti
DİSK, KESK, Türk-İş, Hak-İş, TTB yöneticileri ve TMMOB İstanbul İKK temsilcileri Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili bugün İstanbul’da bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

‘1 Mayıs günü Beşiktaş Barbaros Anıtı’nda buluşacağız’
Taksim Hill Otel’de düzenlenen toplantıda açılış konuşmasını DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu yaptı ve ilk sözü Türk-İş Teşkilatlanma Sekreteri Nazmi Irgat’a bıraktı. Irgat, 2 Nisan günü Taksim Meydanı’na 1 Mayıs kutlamaları için başvuru yaptıklarında yasaklama diye bir şeyin söz konusu olmadığını belirtti. Valilikten edindikleri olumlu izlenimle birlikte diğer konfederasyonlara çağrı yaptıklarını aktardı. 18 Nisan günü İçişleri Bakanı Muammer Güler’in açıklamalarının ardından görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Irgat, valiliğin de inşaatı gerekçe göstererek Kazlıçeşme ya da Kadıköy alanlarının adres gösterdiğini söyledi. Irgat, taşeronlaştırmaya ve emeğe yönelik saldırılara karşı Taksim Meydanı’nda olacaklarını belirterek 1 Mayıs günü Beşiktaş’taki Barbaros Anıtı önünde buluşacaklarını söyledi.
‘Taksim emekçilere kapatılmak isteniyor’
Irgat’ın ardından KESK Genel Başkanı Lami Özgen kürsüye çıktı. Taksim Meydanı’nın emekçiler ve devrimciler tarafından mücadele edilerek kazanıldığını belirten Özgen, bugün Taksim Meydanı’nın emekçilere kapatılmak istendiğini söyledi. Fiziki koşulların uygun olduğunu ifade eden Özgen, hükümete seslenerek Taksim konusundaki engeli ortadan kaldırılmasını istedi.
‘Taksim’deki proje Taksim’i silme projesidir’
TMMOB İstanbul İKK Temsilcisi Zafer Güzey, konuşmasına Taksim’deki projenin bir yayalaştırma projesi değil Taksim’i belleklerden silme projesi olduğunu belirterek başladı. Taksim Meydanı için yapılan “fiziki engel” açıklamalarının diğer 1 Mayıs’lar için de geçerli olacağını ifade eden Güzey, sözü meydanla ilgili teknik bilgilendirme yapması için TMMOB’den Mücella Yapıcı’ya bıraktı.
‘Taksim’deki engel diğer 1 Mayıs’lar için de geçerli olacak’
Mücella Yapıcı, Taksim’deki projeye karşı davalar açtıklarını çalışmaların iptal edilmesine yönelik mahkeme kararlarının alındığını, bu konuya dair itirazların reddedildiğini ancak hükümetin reddi reddederek çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlattı. Yapıcı, valiliğin ve İçişleri Bakanı’nın sözünü ettiği fiziki engellerin 1 Mayıs’tan sonra da süreceğini belirterek Taksim Meydanı’nın 63 bin metrekare olduğunu ve 260 bin kişi alabileceğini ve 6 erişim noktası bulunduğunu söyledi. Yapıcı, Kadıköy’ün 14 bin 300 metrekare olduğunu ve 2 erişim noktası bulunduğunu Çağlayan Meydanı’nın da 15 bin metrekare olup 3 erişim noktası bulunduğunu söyledi. Yapıcı, Taksim’in miting yapmaya müsait olduğunu belirtti.
‘Taksim’i engellemek suçtur’
Valiliğin 25 Nisan’daki açıklamasında sözünü ettiği “hukuki engeller” ile ilgili avukat Arzu Becerik söz aldı. Becerik, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğu ile ilgili İnsan Hakları Mahkemesi raporu olduğunu hatırlattı. Hükümetlerin insan hakları mahkemesi kararlarını uygulamak zorunda olduğunu belirten Becerik, Taksim’in yasaklanmasının suç olduğuna işaret etti. Kişilerin kentteki her alanda, günlük hayatı etkileyecek yerler bile olsa eylem yapabileceğini belirten kararı okuyan Becerik, Taksim’in engellenmesine ses çıkarmayan hükümetin de suça ortak olduğunun altını çizdi.
ITUC Genel Sekreteri 1 Mayıs’ta Taksim’de
Becerik’in ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow’un Başbakan Erdoğan’a gönderdiği mektubu okudu. Burrow, 1 Mayıs’ta Taksim’de olacağını ve tüm dünyanın gözünün de Taksim’de olacağını belirttiği mektubunda 1 Mayıs’ı dünyanın her yerinde olduğu gibi işçiler için keyifli bir gün olmasını sağlamak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı göreve çağırdı.
‘Engel fiziki değil siyasi’
Açıklamada son sözü DİSK Genel Başkanı Kani Beko aldı. Beko, Taksim’in 1 Mayıs alanı olduğunu ve Taksim Meydanı için öne sürülen engellerin fiziki değil siyasi olduğunu söyledi. Konfederasyonlar olarak İçişleri Bakanı ve Başbakanla Taksim Meydanı konusunda randevu talep ettiklerini belirten Beko, 1 Mayıs sabahına kadar görüşme çabalarının süreceğini belirtti.
1 Mayıs’ta katledilenler 29 Nisan’da anılacak
Yürüyüş kollarının nasıl olacağına dair sorulan soruyu yanıtlayan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, yürüyüş kollarının henüz planlanmadığını ifade etti ve 29 Nisan günü saat 11.00’da Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977 günü öldürülen; 12.00’da Şişhane’de 1 Mayıs 1989’da öldürülen Mehmet Akif Dalcı ve saat 14.00’da da Kadıköy’de 1 Mayıs 1996’da öldürülenlerin anılacağını duyurdu.
Sendika.Org

Business News