Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

GAZETE DEMOKRAT / İKTİDAR DOSYASI

HIDE_BLOG

İlaç sorunu “üç beş kuruş” meselesi değil

“Sağlıkta tasarruf” kime kazandırıyor? SSK İlaç Fabrikaları neden kapatıldı? Edirne’deki kanser hastası kadının feryadı bu soruları yen...

“Sağlıkta tasarruf” kime kazandırıyor? SSK İlaç Fabrikaları neden kapatıldı? Edirne’deki kanser hastası kadının feryadı bu soruları yeniden hatırlattı
Edirne’de kanser ilaçlarına dair sıkıntılarını anlatan üniversite öğrencisi kadına 300 lira veren  Çevre ve
Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayrakar’ın “Ben dilenci değilim. İnsanlık konusunda bir kez daha hayal kırıklığına uğradım” yanıtını alması, kanserli hastaların ilaç sorununu bir kez daha hatırlattı.
Sorun,SGK’nın sağlık harcamalarında tasarruf politikaları sonucu açığa çıktı. SGK’nın, ilaç firmalarından daha düşük fiyata ilaç alma talebi neticesinde firmalar maliyetlerini karşılamadığını söyleyerek Türkiye’ye ilaç satmak istemedi. Bu da düzenli kullanılması gereken kanser, kalp gibi önemli hastalıklarda bazı ilaçların piyasada bulunamamasına ve bu ilaçları kullanması gereken hastaların tedavilerinin aksamasına neden oldu.
Yaratılan mağduriyetleri gidermek için Türk Eczacılar Birliği (TEB) İthal İlaç Birimi talep edilen ilaçlara eşdeğer ilaçları, Sağlık Bakanlığı ile anlaşmaları sonucu tedarik etti.  SGK da “ithal edilen ilaçlar” için daha yüksek fiyat ödemeye başladı ve devletin kasasından daha çok para çıktı. Örneğin bir damar tıkanıklığı ilacının öngörülen fiyatı 381 lira. Hasta, bu ilacı sosyal güvencesini kullanarak almak isterse, kurum ilaç firmasına 274 lira ödemek istiyor. Ancak firma ilacı Türkiye’de bulundurmadığı için, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de bulunamayan ilaçlar için anlaşma yaptığı TEB İthal İlaç Birimi devreye giriyor ve ilaç ithal ediliyor. İlaç, TEB tarafından ithal edildiğinde, aynı ilaca SGK 977 lira ödüyor.
Sonuç olarak SGK daha yüksek para ödemeye, hastalar ilaç beklemeye ve hayati ilaçlara erişimde zorluklarla mahkum kaldı. Örneğin Kars’taki hastanın da ilacı Ankara üzerinden geliyor.
SSK ilaç fabrikasını niye kapattılar?
Oysa SGK ilaç tekellerine mahkum olmayabilirdi. İstanbul Şişli Bomonti’de bulunan SSK ilaç fabrikası 1979 yılından açılmıştı. Yıllarca yatırım yapılmayan SSK İlaç Fabrikası Türkiye için çok önemli bir misyona sahip olabilir, bir çok pahalı ve hayati ilacın eşdeğerini üretebilirdi.
Petrol–İş’in 2008’de yaptığı araştırmaya göre SSK’nın bütün ürünleri piyasa eşdeğerlerinden daha ucuzdu. Petrol-İş’in araştırmasında SSK İlaç Fabrikası’nda üretilen 20 çeşit ilaç ile firmaların ürettiği eşdeğer ilaçların fiyatları karşılaştırılmıştı.
Buna göre, yerli ve yabancı firmaların ürettiği ilaçlar burada üretilen ilaçlardan yüzde 20 ila yüzde 646 oranında daha pahalıydı. SSK’nın ilaç üretmesi, diğer üretici firmalar ile pazarlık yapma olanağı da veriyordu.
Bu durumdan rahatsız olan ilaç firmaları her dönemde siyasi iktidarlara baskı yaparak SSK İlaç Fabrikası’nı kapattırmak istiyordu. Türkiye’de, kamunun elindeki tek ilaç fabrikası olan SSK İlaç Fabrikası 2005 yılında AKP iktidarı tarafından kapatıldı.
O dönem “Türkiye’yi ilaç tekellerinin kar hesaplarına mahkum etmeyin” diyenler dinlenmedi. Bugün Bayraktar 300 TL ile bu sorunun üstünü örtmeye çalıştı.
Sendika.Org

Hiç yorum yok