KESK ve bağlı sendikaların 72 üye ve yöneticisinin yargılandığı davada tüm tutuklu KESK üyeleri tahliye oldu.
Güncelleme: 19:56
KESK ve bağlı sendikaların 72 üye ve yöneticisinin yargılandığı davada tüm tutuklu KESK üyeleri tahliye oldu.
----
Güncelleme: 19:46
KESK davasında sanık savunmaları tamamlandı. Savcı mütalaasında tüm tutuklu sanıkların tahliyesini istedi.
----
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları katılıyor. Duruşmayı, CHP ve BDP'li bazı milletvekilleri ile yabancı sendikacılarında aralarında bulunduğu sivil toplum örgütü temsilcileri de izliyor.
Cumhuriyet Savcısı Yıldırım Bayyurt'un hazırladığı ve sanıkların 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapsi istenen iddianamede, ''memurların organize edilmesi, bulundukları sivil toplum örgütü yapılanmalarında örgütsel tavır ve işleyiş sağlanması, grev gibi önemli bir sosyal ve ekonomik eylem gücü bulunan sendikaların terör örgütü kontrolüne alınması'' amacıyla Kürdistan Halklar Topluluğu/Türkiye Meclisi (KCK/TM) içinde bir yapı oluşturulduğu, şüphelilerin de KESK'e bağlı sendikaların iş kollarında, bu yapılanması içinde faaliyet gösterdikleri iddia ediliyor.
Akil insan bugün sanık
Başbakan Erdoğan’ın belirlediği “akil insanlar” listesinde yer alan KESK Başkanı Lami Özgen de bugün sanık olarak hâkim karşısına çıktı. Özgen hakkında 15 yıl hapis cezası isteniyor. 8 Kasım 2011 günü İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesinde ‘’Terör örgütüne üye olmak” suçundan 6 yıl 3 ay hapse çarptırılan Özgen, bu davanın Yargıtay tarafından onaylanması durumunda cezaevine gireceği ifade ediliyor.
Adliye önünde toplanan KESK'e bağlı sendika üyeleri tutuklu sendika yöneticileri ve üyelerine destek amacıyla eylem yaptı. Basın açıklaması yapan KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombul, KESK'e üye olmanın ağır bir suç olarak görüldüğünü ifade etti.
“Tek adam diktasına doğru sürüklenen ülkede KESK bertaraf edilmeye çalışılıyor”
Bir taraftan ‘ileri demokrasi’ nutukları atılırken diğer taraftan ülkenin hızla tek adam diktasına doğru sürüklendiğini belirten Tombul, sırtını 12 Eylül faşist askeri darbe anayasasına yaslayan AKP iktidarının, her geçen gün daha da otoriteleşen faşizan düzenine muhalefet eden herkesi ‘potansiyel terör suçlusu’ olarak gördüğünü kaydetti. Yaşananların “KESK’i bertaraf etme operasyonu” olduğunu belirten Tombul şunalar dile getirdi:
“Türkiye’de, kamu emekçileri sendikal hareketinin yapı taşı, fiili meşru mücadelenin açık adresi KESK’in üyesi olmak ağır bir suç olarak görülmektedir… Hukuktan tamamen yoksun olarak düzenlenen iddianamenin sahiplerine göre emeğin haklarının gasp edilmesine karşı sessiz kalmamanız ve üstelik bir de KESK üyesi olmanız “suçlu” ilan edilmenize, “terörist” damgası yemenize fazlasıyla yetmektedir.
… İşte böyle bir düzende, KESK’in, kamu emekçilerinin sendikal hak ve özgürlüklerini daha da budamayı hedefleyen yasalara, fiili uygulamalara karşı sesini her yükselttiğinde operasyonlarla karşılaşması ise asla “tesadüf” değildir… Din, dil, ırk, siyasal düşünce, etnik köken, mezhep, engelli, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve felsefi düşünce ayrımı gözetmeden kapılarını sonuna kadar tüm kamu emekçilerine açan, farklılıkları zenginliği olarak gören KESK’i bölemeyecekler.”
25 Haziran 2012’de Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Bitlis, Siirt ve Ağrı’da düzenlenen operasyonlar sonucu 72 KESK üyesi yöneticisi gözaltına alınmış bunlardan 28’i tutuklanmıştı. Tuuklanması istenen Lami Özgen ise mahkemece serbest bırakılmış ve hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulmuştu.
(soL- Haber Merkezi)
Daha yeni Daha eski